Ȋngrijirea bontului ombilical (buricului) la bebeluşi

Ȋn primele luni de viaţă, bebeluşul are nevoie de o atenţie şi ȋngrijire speciale. Este şi normal, având ȋn vedere că este atât de mic şi cu atâtea nevoi. Ȋţi dăm câteva sfaturi despre cum trebuie ȋngrijit buricul bebeluşului.

Ceea ce ai de făcut va intra repede ȋn rutină şi vei constata că fiecare lucru ȋl face cu plăcere, mai ales când vei avea satisfacţia că cel mic se simte bine ȋngrijit şi protejat.

 

Curăţarea bontului ombilical (buricului)

 

Ȋn viaţa intrauterină, cordonul ombilical face legătura ȋntre făt şi mamă prin intermediul placentei. El conţine vase de sânge prin care se asigură eliminarea produşilor toxici şi schimbul optim de substanţe nutritive, necesare dezvoltării organismului. Ȋngrijirea bontului rămas după tăierea sa reprezintă una dintre primele griji ale medicilor şi ale proaspetelor mici.

 

Igienizarea

 

Plaga ombilicală este acoperită de o crustă şi necesită o ȋngrijire minuţioasă. Tamponarea este indicat să se facă după baie, ȋmpăturind ȋn două o compresă sterilă, ȋmbibată cu o soluţie dezinfectantă şi antiseptică. Se ȋntinde pielea din jurul buricului şi se şterge uşor partea de deasupra. Cu o altă compresă se face acelaşi lucru pentru partea de sub bontul ombilical.

 

Mai nou, unii specialişti recomandă ca bontul să fie păstrat cât mai uscat. Daca este cazul, poate fi curăţat cu apă şi săpun şi şters cu un prosop umedi şi uscat. Ȋn acest fel, susţin unii cercetători, vindecarea bontului va fi mult mai rapidă decât ȋn cazul tamponării cu alcool.

 

Cel mai adesea, posibile probleme apar ȋn legătură cu infectarea ombilicului (omfalită), ceea ce se ȋntâmplă mai ales atunci când buricul stă mult timp umed. La nivelul rănii ȋşi face apariţia o scurgere purulentă sau un lichid seros, care duce la ȋnroşirea zonei din jurul ombilicului, astfel că cicatrizarea se face foarte lent. Copilul poate face febră mare, poate avea un ritm crescut al bătăilor inimii şi icter. Medicul pediatru va indica tratamentul adecvat, care poate consta ȋn aplicaţii locale sau tamponări cu soluţii antiseptice.

 

Când cade bontul ombilical (rest din cordonul ombilical)?

 

După o vreme, bonul ombilical se usucă şi cade. La unii copii acest lucru se ȋntâmplă ȋn 8-10 zile de la naştere, la alţii poate chiar ȋn 2-3 luni.

 

Ce este hernia ombilicală?

 

O afecţiune des ȋntâlnită ȋn rândul nou-născuţilor este hernia ombilicală – aproximativ unul din şase copii o fac!

 

Ȋn mod normal pereteleabdominal se ȋnchide ȋnainte de naştere, dar când ȋnchiderea nu este completă, o porţiune mică de ţesut poate fi ȋmpinsă spre exterior, formând o cocoaşă de mici dimensiuni la nivelul buricului – aceasta este hernia ombilicală. Deşi acest tip de defect al peretelui abdominal apare ȋnainte de naşterea copilului, părinţii nu observă de obicei hernia decât după ce copilul a ȋmplinit câteva săptămâni.

 

Hernia ombilicală este mai vizibilă când copilul plânge, când stă ȋn şezut sau când se forţează pentru a avea scaun.

 

Bebeluşii prematuri şi cei cu greutate scăzută la naştere sau a căror glandă tiroidă este leneşă (hipotiroidism) au risc crescut, la fel ca şi copiii cu anumite afecţiuni genetice, precum sindromul Down şi fibroza chistică, o boală cronică moştenită, ce afectează plămânii şi sistemul digestiv.

 

Majoritatea herniilor ombilicale, mai ales cazurile minore, se vor inchide de la sine. Intervenţia chirurgicală poate fi necesară dacă hernia este mare sau dacă nu se ȋnchide singură până la vârsta de 3-4 ani a copilului.

 

O umflătură de culoare roşu intens sau vineţie la nivelul buricului copilului poate semnala o hernie ombilicală strangulată. Ȋn aceasta situaţie, o parte a intestinului sau un alt ţesut iese ȋn relief prin buric, strangulând circulaţia sângelui. Alte semne de hernie ombilicală strangulată sunt durerea, greaţa, voma, diareea sau burtica umflată. Acesta este un caz de urgenţa, care trebuie operat neȋntârziat.

 

Granulomul ombilical

 

Granulomul ombilical este o afecţiune destul de des ȋntâlnită la nou-născuţi. Protuberanţa de culoare roz este de fapt un tesut cicatricial care nu s-a vindecat bine după căderea cordonului ombilical. Aşa cum arată şi numele, granulomul tinde să aibă o textură granuloasă sau grunjoasă şi de obicei produce un lichid lipicios. Spre deosebire de herniile ombilicale, aceste formaţiuni nu sunt acoperite de piele.

 

Nu este clar de ce unii copii fac granulom ombilical, dar explicaţia nu constă ȋntr-o igienă deficitară. Aceste granuloame dispar de obicei de la sine ȋntr-o săptămână sau două, dar pot şi să dureze până la câteva luni. Granuloamele persistente sau cele care irită pot necesita tratament, de obicei cu nitrat de argint. Cele foarte mari vor trebui ȋndepărtate.

 

Dacă ţesutul are o culoare intensă, acesta ar putea fi semnalul unei afecţiuni congenitale mult mai rare şi mai grave, numita polip ombilical. Aceşti polipi sunt de obicei resturi de tesut intestinal, ţesut de tract urinar sau de altă natură. Spre deosebire de granuloamele ombilicale, polipii nu răspund la tratamentul cu nitrat de argint. Pentru a preveni infecţiile si complicaţiile gravem va fi nevoie de operaţie.

 

Ţine minte!

 

  • Evoluţia bontului ombilical trebuie urmărită cu mare atenţie. Dacă apar supuraţii, miros neplăcut sau roşeaţă trebuie contactat neapărat medicul.
  • Atenţie! Nu se trage de bont pentru a grăbi desprinderea!
  • Nitratul de argint are rol cicatrizant şi dezinfectant ȋn acelaşi timp, dar este foarte caustic, de aceea se foloseste doar de către personalul medical avizat.
  • Ai grijă ca marginea scutecului să nu depăşească nivelul micii plăgi ombilicale, până când rana nu se cicatrizează complet.

 

 

Pe scurt...

 

  • Prima baie generală a copilului se face după cicatrizarea plăgii ombilicale, iar până atunci se face toaletă parţială.
  • Un cordon ombilical scurt sau un nod/circulară de cordon pot determina anumite suferinţe intrauterine sau ȋn timpul naşterii (intrapartum).
  • Hernia ombilicală este considerată cea mai inofensivă dintre toate tipurile de hernie, fiind foarte rare cazurile ȋn care apar complicaţii.
  • Ȋngrijirea buricului nu este deloc dureroasă pentru copil, iar dacă plânge o face din cu totul alt motiv.

 

 

 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?