10 porunci ale lecturii alături de copii

Dragostea pentru lectură a copiilor se sădeşte şi se creşte de la vârste foarte fragede de către părinţi. Timpul petrecut de copii şi părinţi alături de o carte este un timp special, care nu poate fi înlocuit de nicio altă activitate. Alături de cărţi, copiii şi părinţii se joacă, se amuză, se descoperă, se dezvoltă, intră în universuri nemaivăzute şi mereu altele. Iată câteva recomandări pentru ca primele lecturi să fie momente unice, egalate sau depăşite doar de…alte lecturi alături de cei mici.

10 poruncii ale lecturii alături de cei mici

 

1. Petreceţi cel puţin 10-15 minute pe zi citindu-le copiilor.

2. Citiţi cel puţin trei poveşti: puteţi citi de trei ori aceeaşi poveste. Copiii au nevoie să audă o sută de poveşti înainte să înceapă să citească singuri.

3. Citiţi expresiv: ascultaţi-vă propria voce şi încercaţi să nu fie monotonă sau plictisitoare. Dezlănţuiţi-vă, nu reduceţi volumul vocii, distraţi-vă şi râdeţi foarte mult.

4. Citiţi cu bucurie, aşa veţi transmite bucuria şi micilor ascultători.

5. Citiţi poveştile preferate ale copiilor, iar şi iar. Citiţi mereu la fel aceeaşi carte, cu aceeaşi intonaţie la fiecare pasaj, pe fiecare pagină.

6. Discutaţi cu copiii pe marginea ilustraţiilor; cântaţi cântecele, recitaţi versuri copilăreşti – faceţi gălăgie împreună.

7. Căutaţi cărţi cu rime, ritmuri şi repetiţii din cele mai variate şi interesante.

8. Inventaţi jocuri: propuneţi-le copiilor să termine versurile unei poezioare, să găsească litera cu care începe numele lor şi tot aşa.

9. Nu va propuneţi niciodată să îi învăţaţi pe copii să citească; fiţi mereu calmi în preajma cărţilor.

10. Citiţi-le copiilor zi de zi, pentru că vă place, nu pentru că aşa trebuie.

 

* Autoarea acestor 10  Porunci ale Lecturii este Mem Fox – profesoară din Australia şi una dintre cele mai apreciate autoare de cărţi ilustrate pentru copii din lume. A scris multe best seller-uri pentru copii, apreciate şi traduse în peste 90 de limbi în toată lumea.

 

 

 

Cu ocazia împlinirii unui an de la deschiderea Librăriei Familiei mami-citeste.ro, vă invităm la lectură alături de cei mici. Librăria noastră se adresează copiilor, părinţilor, bunicilor şi educatorilor şi vă aşteaptă cu noutăţi editoriale – cărţi, CD-uri, jocuri şi jucării educaţionale.

 

In acest iunie aniversar pentru Librăria Familiei,  vă oferim următoarele cadouri:

 

  • reducere de 10% pentru toate comenzile în valoare de minimum 60 de lei (exclusiv taxa de transport);
  • reducere suplimentară de 5% la prima comandă (exclusiv taxa de transport) pentru abonarea la newsletter-ul mami-citeste.ro;
  • transport gratuit pentru toate comenzile în valoare de peste 90 de lei, livrate în Bucuresti şi într-o serie de 14 localităţi din judeţul Ilfov;
  • transport gratuit pentru toate comenzile în valoare de peste 150 de lei, livrate în restul ţării.

 

* Reducerile menţionate mai sus se pot cumula.

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?