7 greşeli ale părinţilor ȋn ȋngrijirea copilului

Fiecare părinte își dorește să aibă un copil sănătos, de aceea încearcă să își atingă acest scop prin diferite metode pe care le consideră adecvate. Desigur, îngrijirea corespunzătoare ocupă un loc foarte important în menținerea sănătății celui mic, însă, uneori, putem face anumite greșeli fără să ne dăm seama, ce pot avea efecte nedorite. Iată 7 greșeli des întâlnite în rândul părinților, în ceea ce privește îngrijirea propriului copil.

Igiena excesivă

 

O bună igienă este foarte importantă și indicată, însă nu trebuie să uităm faptul că tot ce este în exces nu este benefic. Chiar dacă poate părea ciudat, da, igiena excesiva poate dăuna sănătății copilului.

 

  • Sistem imunitar slab. Organismul trebuie să întâmpine diferite provocări din mediul extern pentru a se întări. Lupta împotriva microbilor și infecțiilor cu viruși va contribui la formarea unui sistem imunitar puternic.
  • Alergii. Atunci când organsmul nu cunoaște anumite substanțe, deoarece a fost protejat, ținut la distant de acestea, va ajunge să le perceapă ca fiind periculoase. Alergiile apar ca o reacție de apărare a organismului față de substanțele străine. Așa se explică de ce astmul și diferite alergii (la praf, animale de companie, etc.) apar adesea la copiii ce au fost obișnuiți cu un mediu extrem de steril. 

 

Infofolirea copilului

 

Din dorința ca nu cumva micuțul să răcească și dintr-o grijă excesivă, există tendința de a-l înfofoli. Copiii nu sunt însă atât de sensibili precum am crede, aceștia au nevoie de hăinuțe comode. Nu trebuie să uităm faptul că ei se află într-o continuă mișcarea, aleargă, sar, se agită. Numeroasele straturi de haine îl vor face să transpire și să se simtă incomod.

 

Obilgarea copilului să mănânce

 

O greșeală frecvent întâlnită în radul părinților din dorința de a avea copii cât mai sănătoși, este obligarea să mănânce tot din farfurie. Copiii, pe măsură ce cresc, ajung să își cunoscă singuri nevoile nutriționale și se vor opri din mâncat atunci când consideră că este cazul. Acest obicei de a alerga după copil prin casă cu farfuria, rugându-l să mai mănânce, pedepsirea lui, ori și mai rău, momirea cu alte alimente "o să primești o ciocolată dacă mănânci tot”,  pot avea efecte negative asupra copilului (obezitate, diferite tulburări alimentare, etc.). 

 

Pupatul copilului pe gură

 

Atunci când vine vorba de manifestarea afecțiunii față de propriul copil, este greu să te abții, îți vine să îi pupi mânuțele, năsucul, să îi ronțăi degetele și să îl strângi în brațe cât mai tare. Însă, sunt anumite gesture care îi pot dăuna copilului și de aceea este bine să le eviți. Pupatul pe gură poate fi o sursă de transmitere a bolilor. Un virus care unui adult îi provoacă o ușoară tuse, unui copil de vastă mică îi poate provocă o viroză cu simptome supărătoare. De asemena, pupatul pe gură are o conotație erotică și nu este o formă de manifestare a afecțiunii adecvată în relația copil-părinte. Copilul tău trebuie să înțeleagă faptul că astfel de gesturi nu sunt normale între un copil și un adult. În caz contrar, poți transmite un mesaj greșit ce poate avea efecte negative asupra dezvoltării psiho-emoționale a celui mic.

 

Folosirea unor produse de îngrijire neadecvate

 

Folosirea unor produse de îngrijire (loțiuni, șampon, săpun, etc.) nepotrivite pot provoca iritații sau alte reacții nedorite. Este indicat să folosim produse special concepute pentru copii, ce nu conțin parabeni și alte substanțe toxice. Citește cu atenție prospectul și informează-te înainte de a alege produsele de îngrijire pentru copilul tău.

 

Fumatul în preajma copilului

 

Expunerea copilului la fumul de țigară, îl determină pe acesta să inspire atât fumul expirat de fumător, cât și cel provocat de țigara aprinsă. Este bine de știut faptul că plămânii copilului tău sunt în dezvoltare, sistemul său respirator fiind foarte vulnerabil, iar acest obicei îi poate afecta în mod grav sănătatea. Fumatul pasiv crește riscul apariției diferitelor afecțiuni pulmonare, a cancerului și a altor boli, și în cazuri extreme poate duce chiar la așa-numitul sindrom al morții  subite. Cu cât expunerea copilului la fumul de țigară are loc la vârstă mai fragedă, cu atât pericolele la care este expus sunt mai mari.

 

Cumpărarea unor jucării periculoase sau nepotrivite 

 

Jucăriile confecționate din materiale toxice, care nu corespund standardelor de siguranță sau prezintă riscul de accidentare, le găsim, din păcate, la totul pasul. De aceea, trebuie să fii foarte atent atunci când le alegi și să citești cu atenție eticheta. Jucăriile de calitate sunt însoțite întotdeauna de instrucțiuni de folosire, informații referitoare la materialele folosite pentru confecționarea lor, precum și vârstă pentru care sunt recomandate.

 

 

Autor: Psiholog Nicoleta Popescu

 

 

 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?