Alimentatia sugarului si schitarea personalitatii

S-a stabilit ca alimentatia naturala este cea mai buna pentru copil, atat din punct de vedere medical, cat si psihologic. Se recomanda ca alimentatia naturala sa-i fie data copilului la cerere, adica, ori de cate ori are senzatia de foame, ea sa-i fie imediat satisfacuta, facandu-l sa se simta linistit si increzator in cei din jur.

Cu ani in urma, se considera ca este bine sa se stabileasca un program cu ore fixe, care ar fi contribuit la formarea disciplinei. Amanarea satisfacerii nevoii de hrana ii da copilului o stare de nemultumire, de neincredere in mama sa, de agitatie, care il va face sa-i fie teama de viata.

 

Fiecare copil este unic

 

Fiecare copil are propriul lui ritm de masa si de somn; acest ritm se va stabiliza si se va organiza dupa primele cinci-sase saptamani de viata.

 

Trebuie amintit ca fiecare copil, fiecare individ are ritmul lui caracteristic; fiecare dintre noi are o individualitate - unica si nerepetabila. De aceea, este greu sa i se impuna unui anumit copil un ritm exterior care sa corespunda tuturor copiilor.

 

Prin alimentatia “la cerere” se respecta primele trasaturi de personalitate

 

Alimentatia la san mai are avantajul de-a satisfice si alta nevoie a copilui, aceea de caldura si dragoste. Aproprierea de pielea mamei, ca si distanta – optima pentru nou-nascut – de chipul si mai ales de ochii mamei il fac sa-si cunoasca, sa-si recunoasca mama si s-o identifice cu sentimental de securitate si fericire. Laptele mamei are o compozitie adecvata pentru copilul ei, apta sa-i acopere toate nevoile nutritive si imposibil de inlocuit cu vreun preparat artificial de lapte.

 

De cum apare pe lume, copilul isi anunta venirea cu un tipat si, daca ar exista un aparat de diferentiere si identificare a acestui tipat, sigur s-ar demonstra unicitatea sa pentru fiecare nou-nascut, ceea ce ne-ar atrage atentia sa nu-l supunem unor tipare rigide de viata.

 

Copilul isi cunoaste mai intai mama; prin intermediul mamei cunoaste apoi lumea. Mama ii asigura primele legaturi umane, iar experienta cu mama ii va influenta modul de a-i privi pe ceilalti. Daca are incredere in mama (incredere pe care o capata in functie de satisfacerea nevoilor), el va avea un sentiment de incredere fundamental fata de lume.

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?