Bebeluşul la 3 luni

La 3 luni, bebeluşul este din ce ȋn ce mai conştient de ceea ce se ȋntâmpla ȋn jurul lui. Bebeluşul face diferenţa ȋntre vocile cunoscute şi alte sunete şi ȋncepe să asculte şi să urmarească totul cu mare atenţie. Este fascinat de gângurelile şi ţipetele pe care poate singur să le scoată. Zâmbeşte când i se vorbeşte.

Cum se dezvolta bebeluşul la 3 luni?

 

Ȋn luna a treia, bebeluşul trece printr-un nou puşeu de dezvoltare. Copilul are din ce ȋn ce mai multa stabilitate, ȋsi poate ridica singur capul şi ȋl poate menţine aşa mai mult timp, ȋncepe să capete forţă ȋn mâini si picioare. La 3 luni, copilul plânge şi doarme mai puţin decât la vârsta de nou-născut, având perioade din ce ȋn ce mai lungi ȋn care este activ. La aceasta vârstă, bebe scoate şi primele sunete şi este fascinate de ce aude.

 

Ȋn luna a treia, bebeluşii au cu 2000-3000g mai mult decât la nastere şi ȋn medie cu 10 cm mai mult ȋn ȋnalţime. La vârsta de trei luni, un baieţel va cântări ȋn jur de 6,4 kg şi va măsura ȋn jur de 61,5 cm, iar o fetiţă va cântări ȋn jur de 5,8 kg iar ȋnălţimea se va situa ȋn jurul valorii de 60 cm.

 

Reţine! Fiecare copil este unic şi are propriul ritm de dezvoltare. Pediatrul este cel care va decide dacă ritmul lui de creştere este normal sau nu, ȋn funcţie de mai multi factori: greutate, ȋnălţime, stare de sănătate, naştere prematură. Ȋnălţimea şi greutatea sunt influenţate de asemenea de anumiţi factori, cum ar fi tipul alimentaţiei, factori genetici, afecţiuni medicale de care suferă, rutina de somn.

 

Ce poate să facă?

 

Ȋn luna a treia, bebeluşul este ȋntr-o continua dezvoltare, atât din punct de vedere motric, cât şi psihic şi emotional. Până la vârsta de 6 luni, copilul este foarte preocupat de corpul sau pe care şi-l descoperă. Mare descoperire a acestei luni sunt propriile mâini si picioare pe care le duce la guriţă.

 

Dezvoltarea fizică:

 

 • Reuşeşte să-si ţină capul pentru câteva minute, atât când e pe burtică cât şi când e ridicat, mai ales spre sfârşitul acestei luni;
 • Controlul asupra poziţiei capului este ȋn general bun, astfel că atunci când ȋl ridici pe micuţ trebuie sa-i susţii doar spatele; muşchii cefei şi ai spatelui s-au ȋntărit;
 • Unii copii ȋncep să ȋmpinga energic ȋn picioare, se pot roti de pe burtă pe spate şi chiar ȋşi pot ȋmpreuna mâinile; face prima rostogolire;
 • Aşezat pe spate, dă din mâini şi pedalează din picioare; ȋşi ridică picioarele;
 • Ȋşi descoperă mâinile şi se joacă cu ele;
 • Bebeluşul stă mai drept, spatele nu mai este aşa curbat;
 • Ȋşi ȋnchide şi deschide pumnii;
 • Se ȋntinde şi apucă diverse lucruri sau jucarii cu mânuţele;
 • Ţinut ȋn picioare pe o suprafaţă tare, bebeluşul ȋşi ȋndoaie genunchii;
 • Se dezvoltă coordonarea mână-ochi: reuşeşte să-şi ȋmpreuneze mânuţele, sa apuce şi sa scuture jucariile ţinute ȋn manuţa, sa se ȋntindă şi să apune obiecte care atârna deasupra lui, să le urmărească cu privirea;
 • Reflexe cum ar fi tresărirea ȋncep sa se estopmeze, şi chiar sa dispară;
 • Unii copii fac deja baloane de saliva

 

Dezvoltarea psihică:

 

 • Recunoaşte faţa şi mirosul mamei, reacţionează zgomotos la vederea mamei sau a persoanelor din anturaj;
 • Ȋşi ȋntoarce privirea şi capul după sunetele familiare;
 • Ȋşi dezvoltă limbajul şi scoate sunete noi, ȋn special vocalele "a" şi "o" ca răspunsuri la ce vede, aude sau simte;
 • Poate să ţipe si să gângurească
 • Este foarte vioi şi interesat de fetele oamenilor. Se uită curios ȋn jur şi studiază atent;
 • Vizualizează parcursul obiectelor care se mişca
 • Ȋşi suge degetul sau pumnul pentru a se calma sau linişti singur;
 • Imită expresiile tale faciale;
 • Se ȋntrerupe din supt şi te priveşte atunci când ȋi vorbeşti, este atent la tine;
 • Ȋncep să anticipeze anumite momente şi activităti, cum ar fi pregatirea pentru băiţă;
 • Cand se trezesc din somn, rar plâng; de cele mai multe ori stau singuri şi işi privesc mâinile şi picioarele;
 • Sunt fascinaţi de jocul de umbre;
 • Nu le place lumina intensă;
 • Dacă ȋl aşezaţi ȋn faţa unei oglinzi, va zâmbi la vederea propriei imagini;
 • Zâmbesc tot mai des; bebe zâmbeşte la vocea mamei şi persoanelor cunoscute; zâmbetul nu mai este un act reflex, ci o reactive conştientă la lucrurile care ȋl ȋncântă;
 • Unii bebelusi incep sa rada, chiar in hohote;

 

Alimentaţia bebeluşului de 3 luni

 

La vârsta de 3 luni, bebeluşul poate fi alimentat exclusiv la sân. Laptele matern conţine necesarul de proteine, minerae şi vitamine necesare creşterii şi dezvoltării copilului. Frecvenţa alăptării trebuie să fie la cerere şi poate să ajungă până la 12-15 ori pe zi. Este obligatoriu să alternezi sânul oferit la ȋnceputul alăptării şi să nu limitezi durata suptului la fiecare sân.

 

Dacă bebelusul nu creşte bine ȋn greutate, se poate introduce o formula de lapte praf, ȋnsă aceasta hotărâre trebuie luată ȋmpreună cu medical pediatru şi numai la indicaţia acestuia. Ȋntotdeauna sugarul va fi pus ȋntai la sân şi apoi va primi laptele praf care trebuie corect preparat, respectând indicaţiile de pe cutie. Dacă ȋţi hrăneşti copilul cu lapte praf, trebuie să acorzi o atentie deosebită sterilizării biberoanelor si tetinelor.

 

O vitamină pe care laptele (matern sau praf) nu o asigură ȋn cantitate suficienta este vitamina D. Aportul insuficient de vitamina D este asociat cu apariţia rahitismului. De aceea, medicii recomandă administrarea acestei vitamine sub formă de supliment, ȋn special ȋn primul an de viaţă.

 

Nu este necesar să ȋncepi să introduci alte alimente. Nu se recomandă ȋnceperea diversificării mai devreme de 6 luni.

 

Somnul bebeluşului la 3 luni

La vârsta de 3 luni, bebeluşul ȋncă va continua să doarmă ȋn jur de 16 ore, ȋnsă somnul este din ce ȋn ce mai regulat. Bebeluşii vor dormi ȋn medie câte 2-3 ore ȋn timpul zilei, ȋn 1-2 reprize, iar pe timpul nopţii vor dormi ȋntre 6-8 ore.

 

Unii bebelusi dorm neȋntrerupt de la ultima masă de seară, până la prima masă de dimineaţă.
Mulţi se trezesc dupa 2-3 ore, când urinează şi simt un discomfort, ȋncepând să plângă.
Copiii alimentaţi natural se trezesc mai des decât cei hrăniţi cu o formulă de lapte praf. Pe parcursul zilei, bebeluşul are mai multe perioade ȋn care rămâne treaz.

 

La această vârstă, este indicat ca bebe să doarmă ȋn continuare pe spate, pentru scăderea riscului de sindrom al morţii subite la sugar.

 

Temperatura ideală ȋn camera copilului

 

Specialiştii susţin că temperatura ideală din camera copilului de 3 luni trebuie să fie ȋntre 20 şi 22 grade Celsius, pe timp de zi, şi ȋntre 17 şi 20 grade Celsius, pe timp de noapte.

 

Bebeluşul la 3 luni are nevoie de cât mai mult aer şi soare


La trei luni, expunerea la aer şi soare este extrem de importantă. Aerul proaspăt, curat, contribuie la ȋntărirea organismului şi-l apără de infecţii ale cailor respiratorii. Este bine ca bebeluşul să stea cât mai mult timp afară. Expunerea la soare se face treptat, iar timpul de expunere variază ȋn funcţie de anotimp. Ȋn timpul verii, scoate copilul la soare cât mai de dimineaţă şi după-amiază, când soarele este la asfintit. Ȋn anotimpurile reci, bebeluşul va fi scos la orele de prânz. Ȋn timpul verii, nu uita sa ȋi acoperi copilului capul cu o pălarie deschisă la culoare şi să ȋi aplici o crema de protecţie solară, specială pentru copii, cu factor de protecţie cât mai ridicat. Şi ȋn locuinţă este bine ca razele soarelui să pătrundă pe tot parcursul zilei şi ȋn orice anotimp.

 

Sfaturi pentru părinţi

 

 • Amână orice tentativă de ȋncepere a diversificării până ȋn luna a şasea, chiar dacă există prieteni care vă spun că astfel va dormi mai bine şi mai mult noaptea.;
 • Continuă să alăptezi cât mai mult; dacă alăptarea nu mai este posibilă din diverse motive, hrăneşte bebeluşul cu o formulă de lapte praf şi nu cu lapte de vacă;
 • Ai mare grijă la igiena bebeluşului, deoarece pielea lui este foarte sensibilă şi se poate irita uşor, iar contactul prelungit cu urina sau materiile fecale provoacă eritemul fesier;
 • Nu ȋţi face probleme ca bebe ȋşi suge degeţelul. Cel mai probabil va renunţa din propria iniţiativă;
 • Nu te alarma dacă bebeluşul tau de 3 luni nu face toate lucrurile cuprinse mai sus. Fiecare bebeluş este unic şi are propriul lui ritm de creştere şi dezvoltare;
 • Nu compara un bebeluş născut prematur cu unul născut la termen;
 • Dacă bebeluşul nu poate sa facă unul din lucrurile prezentate mai jos, până la vârsta de 3 luni, adresează-te medicului pediatru: nu răspunde la zgomote, nu râde sau nu zâmbeşte, nu urmăreşte oamenii sau obiectele cu privirea, nu se ȋntinde după obiecte;
 • Vorbeşte şi joacă-te cât mai mult cu bebeluşul tău

 

 

 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?