Beneficiile ȋnotului pentru dezvoltarea copilului

Nu e părinte care să nu își dorească sănătate și confort psihic pentru copiii lor. Încă din momentul în care aflăm că vom deveni părinți, începem să consultăm internetul și literatura de specialitate pentru a ne pregăti să-i hrănim, îmbăiem, masăm etc. Și pentru că noi ne dorim tot ce e mai bun pentru copilul nostru, căutăm diverse variante pentru dezvoltarea sa, fie fizică, cognitivă sau emoțională. O variantă sănătoasă pentru copiii noștri, care îi ajută să își dezvolte capacitatea motrică, musculatura, inteligența este înotul.

Cum contribuie înotul la sănătatea copilului tău?

 

ȋnotul practicat de la vârste fragede ne ajută copiii să se dezvolte armonios atât pe plan fizic cât și emoțional. Îi va întări rezistența la boli, oboseală, îl ajută să dobândească o poziție corectă a corpului, să aibă un program pe care să îl respecte și va avea beneficii și pe plan emoțional și social.

 

Un adevărat ajutor în lupta cu diferite afecțiuni

 

Studiile de specialitate susțin că înotul aduce beneficii semnifcative chiar și copiilor care suferă de afecțiuni cardiace, ajutându-le inima să pompeze sângele regulat, contribuind totodată la irigarea creierului cu sânge. Tocmai de aceea, înotul este considerat de cei mai mulți specialiști ca fiind un sport foarte indicat pentru a fi practicat în primii ani de viață ai unui copil mai ales dacă acesta ne naște cu probeme.

 

Dobândirea noțiunii de responsabilitate

 

Ducând copilul la înot nu vom avea numai un copil care se va bucura de o dezvoltare armonioasă a corpului, o sănătate de fier și cu priorități bine stabilite. Vom avea și un copil dezinvolt, extrovertit, sociabil, comunicativ datorită faptului că va putea să socializeze cu ceilalți copii înscriși la orele de înot și de ce nu, să lege prietenii.

Înotul are și proprietăți curative, de aceea este o opțiune viabilă pentru copilașii care s-au născut cu anumite probleme locomotorii, cardiace sau de altă natură ori copii care trebuie să urmeze programe de recuperare. Pentru aceștia, orele de înot sunt de mare importanță și trebuie să fie incluse în programul lor în funcție de ce stabilește medicul.

 

Faci pace cu copilul tău!

 

Da, așa este! Este imposibil să nu vă înțelegeți și mai bine după ce realizează cât de plăcută este experiența înotului. Va vrea sa stea numai în apă și va merge cu drag ori de câte ori îi propui. Ce este mai frumos decât un copil sănătos, mulțumit și interesat de o activitate benefică dacă nu o relație minunată copil-părinți pansată cu multă recunoștință. El va realiza că îi vrei binele dăruindu-i posibilitatea de a avea activități care-i plac.

 

Vacanța este pentru relaxare

 

Ne este teama de apă, adulți fiind. Cand vine vorba de copiii noștri în preajma apei, încep și grijile. Unii dintre noi nu i-am lasa nici să intre în apa până la glezne, atât de temători devenim. De aceea, pentru a ne înlătura temerile este bine să ne ducem copiii la orele de înot! Așa vom ști cu siguranță că are cunoștințele necesare pentru a se putea bălăci/înota în siguranță. Să nu uităm câ îi va crește stima de sine când va vedea că ceilați copii nu se pricep să înoate pe când el este un adevărat cunoscător.

 

Stresul devenine mai puțin apăsător când știm că avem copilașii instruiți iar vacanța în familie sau cu prietenii se transformă într-o reușită! Tocmai de aceea este bine să alegem un instructor autorizat care să acorde atenția necesară copilului.

 

În rândurile de mai jos vă prezentăm informații oferite de Ovidiu Păduraru-instructor autorizat de înot, care predă ore la un complex de înot din Brașov.

 

 • Din ce trebuie să fie compus echipamentul pentru înot?

Ovidiu Păduraru: Un echipament complet trebuie să fie formar din costum de baie, șlapi, halat, prosop, cască, ochelari,

 

 • De cât timp te ocupi de lecții de înot?

Ovidiu Păduraru: De 4 ani de zile, însă practic sportul de mai mult timp. Am fost chiar și ucenic o perioadă de timp, ajutându-i pe alți antrenori de înot. O experiență care m-a ajutat mult a fost cea în care am predat la Școala 5 Educație Fizică și Sport.

 

 • Cum abordezi copiii la primele lecții de înot?

Ovidiu Păduraru: Asta depinde de fiecare copil, unii copii sunt mai timizi, alții mai energici. În principiu, nu trebuie să îi abordezi pe toți în același fel.

 

 • Cât durează până învață un copil să înoate?

Ovidiu Păduraru: La fel, depinde de fiecare copil în parte. Sunt unii copii care învață mai repede și alții care învață mai lent. Un copil de 3 ani ca să învețe să se descurce în apă trebuie să ia lecții de înot măcar de 2 ori pe săptamână timp de 5-6 luni. Un copil de 10 ani, în 10-12 ședințe învață cunoștințele de bază.

 

 • Care e media de vârstă a copiilor și care sunt cei mai entuziasmați să vină la orele tale?

Ovidiu Păduraru: Pre-școlarii și școlarii, deoarece ei deja înțeleg despre ce este vorba.

 

 • Care e categoria de vârstă pentru care recomanzi înotul?

Ovidiu Păduraru: Nu există o categorie de vârstă anume este potrivit pentru orice vârstă!

 

 • La ce vârsta e ok să înceapă un copil să înoate?

Ovidiu Păduraru: La 3 ani un copil poate să fie înscris la cursurile de înot. Este recomandat și copiilor mai mici doar că sunt mai puțin receptivi și în cazul lor nu poate fi vorba de înot ci de bălăceală.

 

 • Ce trebuie să știe părinții care au copii ce se tem de apă?

Ovidiu Păduraru: Trebuie să-și educe copiii pentru a face sport. Ori că este înot sau altă activitate sportivă, copilul trebuie sp facă sport. Nu ar trebui să aibă temeri cât timp ăși lasă copiii pe mâna unui instructor autorizat și sufiecientă experiență.

 

 • Recomanzi prezența părinților la orele de înot?

Ovidiu Păduraru: Nu, în niciun caz. Deoarece copilul o să fie atent la părinte iar profesorul nu poate capta atenția acestuia. Prin urmare părinții plătesc niște bani degeaba și copilul drept urmare nu o să învețe. Copilul trebuie să se prezinte singur la oră iar în momentul ăn care copilul a învățaț ceva, părintele poate veni să-și vadă copilul cum înoată.

 

 • Ce consideri că îi motivează să vină la orele de înot?

Ovidiu Păduraru: În primul rând distracția, socializarea ( mai ales pentru cei timizi). Întâlnesc un alt grup de copii, se joacă,

 

 • Cum se desfășoară ora de înot?

Ovidiu Păduraru: Începem cu o scurtă încălzire, după care mergem la un duș rece pentru a nu li se părea apa rece când intră în piscină, exerciții de încălzire în apă. Apoi, în funcție de fiecare copil facem exercițiile specifice nivelului său. Iar la final, întotdeauna avem 10 minute de joacă în care copiii învață să facă sărituri, scufundări după obiecte colorate, se joacă între ei,

 

 • Există un program special de alimentație pe care ar trebuie să-l respecte un copil?

Ovidiu Păduraru: Ar trebui să mănânce cât mai sănătos și variat. În cazul în care copilul are probleme cu glanda, este obez sau are diabet, da, trebuie să consulte un nutriționist și să urmeze regimul alimentar propus de către acesta.

 

 • De ce crezi că e bun înotul pentru copii, ce ar trebui să îi motiveze pe părinți?

Ovidiu Păduraru: Părinții trebuie să înțeleagă că înotul este cel mai complex sport deoarece pune în mișcare toate grupele musculare, ajută la menținerea într-o formă fizică bună și la dezvoltarea armonioasă, se poate socializa. Iar cei care au înclinație, pot practica înotul ca sport de performanță.

 

 • Cum contribuie înotul la dezvoltarea copiilor?

Ovidiu Păduraru: În momentul în care înoți, lucrează 90% din grupele musculare și nu se pune presiune pe articulații, aducând beneficii sistemului cardio-vascular mai intense decât alergatul, mersul pe bicicletă. Ajută copiii să crească în înalțime și să se dezvolte armonios.

 

 • Ce impact are înotul asupra copiilor timizi?

Ovidiu Păduraru: Este un punct mai sensibil deoarece necesită tratament particularizat. Practic îl ajuți să se integreze și îi dai încredere. Nu pot spune ca înotul este neapărat o terapie pentru copiii timizi. Depinde de caracterul fiecăruia.  Este important să facă parte din cât mai multe grupuri de prieteni și să fie cât mai multe persoane în jurul lor.

 

 • E vreun anotimp mai potrivit pentru mersul la înot?

Ovidiu Păduraru: Nu. Chiar asta reprezintă un punct forte, faptul că înotul poate fi practicat în orice anotimp. Deși aș putea spune că pentru copiii mici (3-4 ani) este mai indicat să vină vara la înot. Înotul dezvoltă foarte mult imunitatea și crește pofta de mâncare datorită efortului depus.

 

 • Cum sunt la început copiii și ce fel de schimbări au loc dupa o perioadă de timp în care au frecventat orele de înot?

Ovidiu Păduraru: La început, copiii nu știu despre ce e vorba. La înot este ca la grădiniță, copiii trebuie să se adapteze regulilor profesorului. Pe parcursul orelor de înot copiii asimilează informația dată și devin mai deschiși.

 

 • Ai avut copii cu nevoi speciale-handicap?

Ovidiu Păduraru: Am avut și cu handicapt fizic, mintal. De aproximativ 2 ani lucrez în colaborare cu o asociație care se concentrează asupra copiilor cu ADHD. Am avut o fetiță de 3 ani și jumătate care la început nu vorbea iar acum este 90% vindecată, nu neapărat datorită înotului ci și datorită terapiei cu un profesor, socializării. A fost înscrisă la o școală normală și a făcut progrese remarcabile pentru cunoscuți. Am avut copii cu semi-pareză care pe lângă înot făceau și kineto-terapie. În momentul de față am o fetiță care a avut ambele picioare în ghips timp de 6 luni, avea mușchii atrofiați. Lucrăm exerciții specifice musculaturii picioarelor iar acum poate să meargă singură. Toate acestea necesită timp și răbdare.

 

 • Ai avut copii obezi?

Ovidiu Păduraru: Da. Chiar acum am o fetiță de 14 ani care cântărește 98 de kg. I-am recomandat ca în perioada vacanței să vină în fiecare zi, îi fac programe speciale, urmează sfaturile unui medic nutriționist. În 2 săptămâni a slăbit de la 98 de kg la 93de kg.

 

 

                                                                                                                                                                           Scris de: Claudia T

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?