Beneficiile exercitiilor fizice la copii

 Majoritatea adultilor cand se gandesc la exercitii fizice, isi imagineaza ca vor lucra în sala de gimnastică pe o banda de alergare sau vor ridica greutati. Dar pentru copii, exercitii inseamna sa se joace si sa fie activi din punct de vedere fizic.

exercii fizie copii Copiii fac sport in timpul orelor de sport de la scoala, in timpul vacantei, la cursurile de dans sau la antrenamentele de fotbal, in timp ce se plimba cu bicicleta sau cand se joaca leapsa.

Multele beneficii ale exercitiilor fizice

Copiii care fac sport:

-     Vor avea oase si muschi puternici

-     Vor avea un corp mai suplu, deoarece exercitiile ajuta la mentinerea greutatii corporale

-     Vor avea mai putine sanse ca sa ajunga obezi

-     Vor avea un risc scazut de a dezvolta cele doua tipuri de diabet

-     Vor avea tensiunea arteriala si nivelul colesterolului mai mici

-     Vor fi mai optimisti in viata de zi cu zi

 

Pe langa placerea de a se bucura de beneficiile unir exercitii facute in mod regulat, copiii care au o greutate normala dorm mai bine si sunt capabili sa treaca cu mai multa usurinta peste provocarile psihice si emotionale – de la alergatul dupa autobuz, pana la sustinerea unui test.

 

Cele 3 elemente de baza in fitness

 

Daca v-ati fi uitat cu atentie la copii in timp ce se joaca, ati fi gasit 3 elemente de fitness atunci cand ei:

-     Alearga cu alti copii ( rezistenta)

-     Se caţără pe aparatele din parcurile de joaca ( putere)

-     Se apleaca pentru a se lega la pantofi ( flexibilitate)

 

Parintii ar trebui sa-si incurajeze copiii sa faca diverse activitati fizice, astfel incat ei sa lucreze cele toate cele 3 elemente.

 

Rezistenta este dezvoltata atunci cand copii fac exercitii de aerobic in mod regulat. In timpul exercitiilor de aerobic, inima bate mai repede si respiratia devine mai grea. Atunci cand sunt facute cu regularitate sau pentru perioade lungi timp, activitate aerobica intareste inima si imbunatateste capacitatea organismului de a furniza oxigen la toate celulele sale.

 

Exercitiile de aerobic pot fi distractive atat pentru copii cat si pentru adulti. Cateva activitati de aerobic ar fi: baschet, ciclism, patinaj, mersul pe role, fotbal, inot, tenis, jogging, alergat.

 

Imbunatatirea fortei ( puterii) nu trebuie sa insemne ridicarea de greutati. Desi unii copii beneficiaza de haltere, ridicarea greutatilor ar trebui sa se faca sub supravegherea unui adult cu experienta care sa lucreze cu ei.

Dar multi copii nu au nevoie de un program de antrenament personalizat. Ridicarile, abdomenele, impinsul si alte exercitii ajuta la tonifierea muschilor. De asemenea, copiii includ exercitii de forta in jocul lor atunci cand excaladeaza, fac trante sau stau in maini.

 

Exercitiile de stretching ( de intindere) ajuta la imbunatatirea flexibilitatii, permitand muschilor si articulatiilor sa se indoaie si sa se miste cu usurinta. Copiii cauta oportunitati in fiecare zi de a se intinde atunci cand incearca sa obtina o jucarie care nu este la indemana sau se rostogolesc.

 

Alte articole pe aceeasi tema

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?

Jucaria – prieten sau dusman?

Jucaria – prieten sau dusman?

Milioane de jucarii sunt pe piata si sute de modele noi apar in magazine in fiecare an. Se presupune ca jucariile ar trebui sa fie distractive si sa contribuie la dezvoltarea oricarui copil. Dar in fiecare an o multime de copii sunt tratati in sectiile de urgenta ale spitalelor din cauza ranilor cauzate de jucarii.

Tulburari de postura

Tulburari de postura

In ultimii ani tulburarile de postura sunt din ce in ce mai frecvente. De aceea, este bine sa examinati o data la cateva luni colana vertebrala a copilului. Daca remarcati orice modificare, solicitati imediat un consult la medicul dumneavoastra.