Boli transmisibile de la animale la copii

În prezența animalelor, noi, oamenii dobândim o stare de bine, indiferent de vârstă sau sex. Un om matur cu greu se dezvață de joaca alături de un cățeluș sau o pisică, deci cum ne-am putea aștepta de la un copil să le rămînă indiferent? Din păcate, un animăluț nu aduce copiilor doar o stare de bine ci și boli care să le afecteze grav sănătatea în prezent și pe viitor. Aceste boli transmisibile de la animal la om poartă denumirea științifică de zoonoză.

Nu spunem că trebuie să renunțați la animalele de companie ci doar că trebuie să manifestați o grijă mai pronunțată când vine vorba de sănătatea copilului. Copiii care se nasc în prezent nu se mai pot bucura de aceleași fructe și legume sănătoase pe care le consumam noi în copilărie. Toate substanțele cu care alimentele sunt tratate afectează capacitatea organismului de a se regenera și de a face față inamicilor.

 

Sistemul imunitar al copiilor este mai puțin puternic decât al adulților de aceea este important ca părinții să acorde o atenție sporită asupra relației copil-animal. O educație potrivită, care să le instaleze noțiunile de aur despre igienă constituie un punct forte pentru familiile care au animale acasă.

 

Câinii, pisicile și copiii noștri

 

Acest trio, pe lângă râsete și bucurii implică și o serie de bacterii, viruși și boli care pot cauza afecțiuni grave micuților noștri.

 

Toxoplasmoza

 

Este cauzată în mod special de pisică și este o boală produsă de un sporozoar (Toxoplasma gondi). Parazitul are dimensiuni de circa 4-7 microni lungime și 2-4 microni lățime. Toxoplasmoza poate fi transmisă la naștere dacă mama a fost infestată înainte/în timpul sarcinii sau poate fi dobândită în timpul vieții.

 

Perioada de incubație durează de la 2 săptămâni la câteva luni și se manifestă limfoganglionar, nervos (meningoencefalită) sau visceral, preponderent ocular. Poate avea și manifestări pleuropulmonare, hepatita toxoplasmică cu icter, miocardita etc.

 

Pentru un tratament potrivit situației și simptomelor copilului trebuie să consultați un medic de specialitate.

 

Ca măsuri de prevenire trebuie să excludeți din alimentația copilului și a întregii familii, carne crudă/în sânge, laptele nefiert. Nisipul pisicii trebuie să fie schimbat des deoarece materiile fecale ale acesteia constituie un vector al transmiterii acestei boli.

 

 

Rabia/Turbarea

Este o zoonoză foarte gravă, fiind provocată de virusul rabic care se localizează pe sistemul nervos. Câinele este principalul animal care trasmite turbarea la om. Se transmite prin mușcătura, zgârietura sau înțepătura animalelor bolnave (câinilor, pisicilor, lupilor, vulpilor etc). Perioada de incubație variază de la 20 la 50 de zile din momentul mușcăturii animalului bolnav. Manifestările acestei boli la om implică prurit la locul mușcăturii, dureri de cap, halucinații, tulburări respiratorii, accese de furie și paraliziile.

 

Atunci când copilul este mușcat sau zgariat de un animal care dezvoltă un comportament nespecific unuia sănătos trebuie să consultați în timp scurt medicul pentru a i se administra tratamentul în caz de infestare.

 

Boala ghearelor de pisică

Pisica, prin zgârietură sau mușcătură poate transmite această boală. Manifestările se caracterizează printr-o leziune a pielii la locul zgârieturii sau mușcăturii (inflamația ganglionilor limfatici regionali în zona sub-braț gât sau în regiunea inghinală). Alte manifestări sunt febra (până la 40 de grade), lipsa poftei de mâncare, dureri de cap.

 

Chistul hidatic

 

Reprezintă stadiul larvar al parazitului Taenia echinococus și parazitează intestinele câinelui cel mai des. Se transmite prin atingerea blănii câinilor, linsul feței/mâinilor copiilor. Infestarea se face cu ouale teniei care ajung în organismul uman și urmează să se dezvole ca într-un incubator. După dezvoltare, teniile se fixează într-un organ (plămân, ficat, splină, rinichi, pancreas etc) și formează chistul hidatic.

 

 

Deși prin adoptarea animalelor de pe stradă vă puteți învăța copilul o serie de calități precum generozitatea, grija și responsabilitatea, trebuie să fiți conștienți că vă expuneți copiii la potențiale boli.

 

Pentru a preveni o eventuale îmbolnăvire a micuțului, trebuie să stabiliți în familie reguli de igienă adaptate după animăluțul pe care îl aveți. Aceste reguli au caracter de prevenire, nu trebuie să îi dați de înțeles copilului că îi interziceți contactul cu partenerul său de joacă. Utilizați regulile cu zâmbetul pe buze și explicați copiilor necesitatea spălatului pe mânuțe după joaca alături de animale și nu numai.

 

Scris de: Claudia Taran

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?