Bolile contagioase ale copilariei.Varicela

Bolile contagioase ale copilariei se intalnesc mai rar in practica azi, deoarece vaccinarea apara copiii de cele mai multe boli de acest tip. Atentie insa, pentru ca sunt si boli contagioase care pot periclita chiar viata copiilor nevaccinati. Indiferent de afectiune, este indicat sa consultati medicul pentru un diagnostic si un tratament corect.

 

Cum recunoastem insa varicela pana sa ne adresam medicului?

 

In primul rand ne gandim la varicela daca copilul a avut contact cu cineva bolnav in ultimele doua saptamani (aceasta este perioada de incubatie a virusului, in care nu exista niciun simptom).

 

Dupa aceasta perioada debutul bolii consta in aparitia febrei ( de la mica 37°C la medie 38,5°C), cefalee, vertij( ameteala), disfagie( dureri la inghitit), dureri musculare si chiar articulare si ERUPTIE.

 

Eruptia poate sa apara pe trunchi, membre, fata, pielea capului, si de cele mai multe ori se insoteste de prurit ( mancarime). Ca o particularitate: eruptia poate sa apara si pe mucoase( mucoasa bucala, mucoasa genitala la fetite). Eruptia este sub forma de vezicule ce contin un lichid clar, care apoi se usuca si se acopera de cruste inchise la culoare.

 

De retinut!

Exista mai multe valuri eruptive –  pe durata catorva zile vor aparea pe tegumente elemente noi, in timp ce primele vezicule aparute se vor acoperi cu o crusta ( coaja). Aceasta crusta nu trebuie indepartata, iar veziculele nu trebuie sparte deoarece se pot suprainfecta si ramane pe tegumente.

Pentru calmarea mancarimii se pot face bai caldute cu amidon de porumb,bicarbonate de sodiu sau faina de ovaz timp de 10 minute, de doua-trei ori pe zi, aproximativ o cana pentru o cada mai mica sau doua cani pentru o cada mai mare. Amidonul de porumb uscat trebuie pus intr-un vas mai mare, se adauga apa rece incet, amestecand continuu pana la dizolvarea completa. Apoi se adauga amidonul, amestecand continuu, in apa din cada.

Mainile copilului trebuie spalate de trei ori pe zi, iar unghiile taiate scurt.

 

Atentie parinti!

Varicela se poate complica cu:

•           Laringita

•           Pneumonie

•           Encefalita

•           Nefrita ( inflamarea rinichilor)

•           Artrita

 

Ce trebuie facut pana ne prezentam la medic? Cu ce combatem febra?

Febra poate fi combatuta cu antitermice obisnuite ( paracetamol, nurofen) si niciodata cu aspirina ( care nu se administreaza la copil pana la 18 ani). Asocierea aspirinei poate genera o complicatie grava, chiar mortala.

 

Incepem un regim alimentar?

DA, cu multe lichide, evitand excesul de sare si proteine, mai ales proteine animale.

Cat despre medicatie – aceasta va fi recomandata de medicul curent.

 

De retinut:

 

! Boala este contagioasa si copilul trebuie izolat( cel putin doua saptamani).

! Gravidele si persoanele in varsta sunt receptive. Gravidele pot face boala pe tot parcursul sarcinii, iar varstnicii pot face zona zoster.

 

Cum putem proteja copilul?

Exista un vaccin pentru aceasta boala. Informati-va si discutati cu medicul dumneavoastra. Oricum trebuie sa va prezentati la medic cat mai urgent pentru a examina copilul, a-i prescrie tratamentul adecvat si pentru a va informa asupra complicatiilor posibile.

 

 

 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?