Bunele maniere ale copilului: 7 reguli elementare

Copilul trebuie să învețe încă din primii ani de viață regulile elementare de bună purtare, părinții fiind cei dintâi responsabili cu formarea obiceiurilor comportamentale ale acestuia (celebra expresie "cei 7 ani de acasă”). Chiar dacă uneori această misiune este îngreunată de unele modele comportamentale negative pe care le poate observa în jurul său (prieteni de joacă, TV, etc.), bazele educației se formează totuși în interiorul familiei.

Iată în continuare 7 reguli de bune maniere care nu trebuie să lipsească din educația copilului tău:

 

Învață-l să salute corect. Salutul este un gest important de politețe. Copilul trebuie învățat să salute persoanele cunoscute, indiferent de locul unde le întâlnește. Chiar de la vârste fragede este bine să învețe să spună “bună ziua”,  “bună seara”, “la revedere”.

 

Folosim cuvintele magice: “te rog” și “multumesc”. Puterea propriului exemplu este foarte importanta; astfel, obișnuiește-te să folosești cât mai des aceste cuvinte în preajma celui mic, sau în discuțiile cu acesta. În scurt timp va face și el la fel, formându-și un obicei din a spune ori de câte ori este nevoie “te rog” și “multumesc”. 

 

Folosim corect  tacâmurile în timpul mesei. Bunele maniere din timpul mesei sunt de asemenea foarte importante. Un copil bine crescut mănâncă singur din farfurie, nu se alintă cerând să fie hrănit de către altcineva, nu mănâncă direct cu mâna, ci se folosește de tacâmuri. Pentru siguranța copilului existe în comerț tot felul de produse din diferite materiale (silicon, plastic), ce au o formă ergonomică și marginile rotunjite, evitând astfel riscul de rănire.

 

Nu mestecăm cu gura deschisă și nu vorbim cu mâncare în gură. Ori de câte ori cel mic are un comportament neadecvat, trebuie să i se atragă atenția într-un mod calm și să i se explice cu multă răbdare comportamentul așteptat. Este util să repetați de câteva ori împreună regulile elementare înainte de a vă așeza la masă, astfel îl vei face pe micuț să înțeleagă mai bine cum este frumos să se comporte.

 

De fiecare dată când strănutăm sau tușim, punem mână la gură. Este important să îl obișnuiești pe cel mic să ducă mânuța la gură, indiferent că se află înconjurat doar de prietenii săi de joacă sau de rude apropiate. Este de asemenea bine să se spele pe mâini după ce a tușit sau a strănutat, acest gest fiind important pentru igienă și contribuind la prevenirea îmbolnăvirii și răspândirii microbilor. 

 

Pentru a ne șterge nasul vom folosi un șervețel nazal sau o batistă. Ai grijă ca micuțul tău să aibă în permanență la el o batistă sau un pachețel de șervețele nazale și învață-l cum să le folosească în caz de nevoie. Sub nicio formă nu se vor folosi mânecile de la haină, fața de masă, sau alte lucruri în acest scop.

 

Nu râdem de alți copii și nu le punem porecle răutăcioase. Bunele maniere ale copilului în societate sunt de asemenea foarte importante. I se va explica într-un mod calm și pe înțelesul său de ce nu este bine să râdem de un alt copil. În acest sens ne putem ajuta de întrebări precum “cum crezi că l-ar face asta să se simtă?” sau “daca ți-ar spune cineva așa, ce ai simții?”. De fiecare dată când copilului i se spune că nu are voie să facă un anumit lucru ori că nu este frumos, trebuie în mod obligatoriu să i se ofere și o explicație “nu este bine pentru că…”; în caz contrar nu va înțelege decât că este vorba despre o simplă regulă pe care trebuie să o respecte în mod mecanic.

 

Un copil ce respectă regulile de bune maniere, este un copil cu “cei 7 ani de acasa”. Părintele îl va educa în acest sens și îi va explica cu multă răbdare și tact fiecare regulă în parte. Prin puterea propriului exemplu, punerea accentului pe parintile positive, consecvență și încurajare, vei reuși să obți comportamentul așteptat din partea celui mic.

 

 

Autor: Psiholog Nicoleta Popescu

 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?