Caracteristici comportamentale ale copiilor de la 1-5 ani privind alimentatia

Parca mai ieri incepusei diversificarea si aveai mari batai de cap. A trecut primul an din viata copilului tau si tu l-ai urmarit indeaproape cu emotie cum a invatat sa manance si altceva decat lapticul de la mama, cum duce singur mancarea la gura, daca este vorba de un biscuit de exemplu, cum apuca biberonul serios cu ambele maini, cum bea din canita.

Ce stie bebe sa faca la :

 

15 luni: poate manca singur, cu mana sau cu lingurita. Accepta să fie ajutat cu alimentatia (hranit cu lingurita). Poate bea singur din canita cu capac. Are abilitati limitate de a folosi obiectele din jur. Ii place sa se joace cu mancarea, sa o experimenteze. Poate solicita sa bea laptele cu biberonul.

 

Unii copii ajung sa manance mai putin decat la varsta de 12 luni, fapt care ii ingrijoreaza pe parinti. Daca ii arati copilului ca diresti ca acesta sa manance mai mult, exista posibilitatea ca el sa te rasplateasca mancand mai putin, numai pentru a-ti arata cine este seful. O strategie mai buna este sa ii dai portii mai mici, astfel incat sa ii faca placere sa mai ceara si sa nu dea prea multa atentie la cat de mult mananca.

 

18 luni: nu mai are un apetit atat de constant (si ritmul de crestere incetineste). Refuza unele alimente sau unele mese. Are preferinte alimentare. Este capabil sa se hraneasca singur, cu lingurita si canita. Trebuie supravegheat atent pentru a nu ingera alimente nepermise, periculoase.

 

Mancatul este o experienta in timpul careia copilul invata. Pentru ca masa sa fie abordata intr0un mod rezonabil si sanatos, copiii trebuie sa invete sa dea atentie semnalelor corpului lor care le spun cand le este foame si cand au mancat suficient. Ei trebuie sa fie siguri ca vor avea ce manca atunci cand le va fi foame si ca nu vor fi fortati sa manance atunci cand nu le este foame. Ajuta-ti copilul sa invete aceste lectii importante punandu-i la dispozitie alimente bune si lasandu-l pe el sa decida cat de mult sa manance.

 

Manierele la masa sunt si ele importante. Fiecare copil experimenteaza cu amestecul alimentelor si cu facutul mizeriei, testand limitele a ceea ce este acceptabil. Atunci cand copilul tau la trece limita – de exemplu atunci cand incepe sa arunce cu piure – tot ce trebuie sa faci este sa ii spui calm si ferm ca alimentele sunt pentru a fi mancate. Dupa aceea, ia-l de masa si da-i o minge sau o jucarie pe care sa o poata arunca. Atunci cand mancatul se transforma in joaca si este evident ca nu-i mai este foame, este momentul ca masa sa ia sfarsit.

 

2 ani: se alimenteaza singur, apuca alimentele si obiectele cu mai multa ablitate (apuca cu doua degete, in loc de apucare cu toata palma). Refuza ajutorul, prefera sa manance singur; poate accepta ajutorul daca este obosit.

 

Un copil de 2 ani poate manca aproximativ tot ceea ce se mananca in mopd normal in familie. Insa trebuie sa fii atenta la riscul de inecare – alimentele mici si tari cum ar fi alunele, strugurii, morcovii si bomboanele – si sa le tii acolo unde copilul nu poate ajunge la ele.

 

Daca ii dai copilului lapte integral, acum poti sa il schimbi cu lapte degresat. Dezvoltarea creierului incetineste dupa varsta de 2 ani astfel incat o dieta bogata in lipide nu mai este necesara.

 

3 ani: apetitul se amelioreaza; primeste o mai mare varietate de produse. Se alimenteaza singur; poate avea probleme cu mancatul in grupuri mai mari.

 

4 ani: apetit ameliorat. Ii place sa asiste sau sa participe la prepararea alimentelor, ceea ce poate  predispune  chiar  si  la  riscuri  (arsuri  in  mediu  casnic,  intoxicatii  cu  produse  din gospodarie, toxice sau nepotrivite copiilor).

 

5 ani: apetit bun. Se hraneste singur. Are preferinte. Prefara alimentele separate pe tipuri, fata de amestecuri si alimente mixate.

Alte articole pe aceeasi tema

Sa vorbim despre vitamine

Sa vorbim despre vitamine

Vitamine sunt substante organice necesare in cantitati mici pentru buna functionare a organismului. Cum isi poate procura organismul copilului cantitatea necesara, optima din alimentatie aflati in continuare.

Vitamina A

Vitamina A

Vitamina A este vitamina esentiala pentru imunitatea organismului. Despre sursele alimentare si cand este necesara suplimentarea medicamentoasa puteti citi in articolul urmator.

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?