Caracteristicile copilului cu sindromul Down

Sindromul Down sau mongolismul este o modificare genetică ale cărei caracteristici diferă de la copil la copil. Deşi sindromul Down nu poate fi prevenit, el poate fi depistat ȋnainte de naşterea copilului. Ȋn timp ce unii copii au nevoie de o atenţie medicală deosebită, alţii pot avea o dezvoltare spectaculoasă şi pot duce o viată normală şi activă.

Definiție

 

Sindromul Down mai este cunoscut și sub denumirea de Trisomia 21 deoarece această afecțiune constă în apariția unui cromozom suplimentar la perechea 21 a cromozomilor. Acest sindrom este cel mai des întâlnit dintre toate afecțiunile cu un număr anormal de cromozomi.

 

Recunoașterea caracteristilor

 

Deoarece trăsăturile fizice specifice acestui sindrom sunt vizibile încă de la naștere se oferă posibilitatea doctorilor și părinților de a ști de la început cu ce tip de afecțiune se confruntă.

 

Boli asociate acestui sindrom

 

Suferința care din păcate afectează în toate cazurile copilul cel mai tare este handicapul mental. Din păcate, un procent mare este ocupat de bolile cardiace congenitale, ceea ce necesită un tratament suplimentar pe lângă celelalte afecțiuni suferite. Cei bolnavi de sindromul Down pot suferi de leucemie limboblastică și Alzheimer.

 

Cauzele nașterii unui copil cu sindromul Down

 

Este cunoscut faptul că vârtsa părinților este foarte importantă când vine vorva de conceperea unui copil. Se pare că mamele cu vârste cuprinse între 35-45 de ani pot naște copii cu acest sindrom. Totuși, vina nu numai femeile pot fi cauza acestui sindrom ci și bărbații prin transmiterea unor cromozomi care pot favoriza sindromul.

 

Cum recunoaștem copiii cu sindromul Down?

 

Acești copii au o înfățișare fizică mai specială față de ceilalți copii care sunt considerați normali.

 

Comportamentul lor este diferit și constă într-o sensibilitate accentuată față de stimulii veniți din exterior. Tind să țină gura deschisă și limba afară deoarece cavitatea bucală este slab dezvoltată, sunt mai puțin activi din cauza unui tonus muscular scăzut dat de această boală.

 

Statura unui astfel de copil este mică, au nasul mic cu baza mai lată, iar forma capuluieste rotundă iar din profil este plată. Urechile sunt dispuse mai jos decât ar fi normal, cu lobul urechii foarte mic sau absent. Dentiția este alcăuită din dinți mici, hipoplazici (dezvoltați insuficient).

 

La nivelul membrelor superioare, se poate observa lungimea de mici dimensiuni a acestora și  degetele scurte care dau forma de ”mâna pătrată”.

 

Organele genitale nu sunt dezvoltate suficient ceea ce duce la scăderea fertilității, băieții având hipogenitalism (penisul mic).

 

Se poate vindeca?

 

Fiind o afecțiune a cromozomilor, copiii care s-au născut cu acest sindrom nu se pot vindeca. Părinții trebuie să aibă în vedere oferirea ajutorului pentru copil în acest caz, vindecarea nefiind posibilă.

 

Bebelușul cu sindromul Down

 

Suferă în general de tulburări alimentare deoarece se hrănește cu dificultate din cauza tonusului muscular scăzut. Prin urmare, alăptarea se face mai greoi deoarece nu are puterea suficientă pentru a suge la sânul mamei. Hrana cu lapte din biberon este mai facilă uneori și este foarte bună daca laptele este cel al mamei (muls cu pompița). Acești bebeluși suferă de probleme digestive iar constipația este des întâlnită la acești micuți.

 

Lungimea și greutatea acestor bebeluși este normală la naștere, odată cu timpul ei se dezvoltă mai greu decât ceilalți copii. Mersul, echilibrul, primele cuvinte la ei apare mai greu, de aceea grija față de ei este mai specială.

 

Atenția față de un copil cu sindromul Down

 

Susținerea unui copil născut astfel este foarte importantă pentru acesta. S-a observat de-a lungul anilor nevoia lor de afecțiune, grijă și atașament.

 

Deși suferă de retard mintal, ei au capacitatea de a învăța în timp cum să se comporte și să acționeze. Așteptările unui părinte de la un copil cu acest sindrom nu trebuie să fie depășite deoarece ei pornesc din start cu un handicap mintal, un auz și o vedere slab pronunțate.

 

Terapiile speciale pentru copiii cu acest sindrom sunt extrem de importante deoarece astfel ei vor putea să fie înțeleși mai ușor. Participarea părinților în cadrul acestor ședințe de terapie este de asemenea importantă deoarece îi ajută și pe părinți să-ți înțeleagă mai bine copiii.

 

Deși au nevoie mai speciale, copiilor cu sindromul Down le este benefică expunerea în cadrul unor grupuri formate din copii normali. Socializarea este cea care îi face să fie mai deschiși și dornici să învețe lucruri noi. Tot prin socializare, mintea lor receptează noi situații și le menține atenția constant.

 

Totuși, există copii care nu se pot intergra în grupurile formate din copii normali iar pentru ei este indicată înscrierea într-o grădiniță specială. Odată înscriși la o grădiniță pentru nevoile speciale, copilul poate fi expus periodic la ceilalți copii pentru a se obișnui.

 

Cel mai important, pentru un părinte și al său copil este să consulte medicul specialist neîtrerupt pentru a putea beneficia de o consiliere adecvată și adoptată în funcție de necesitățile copilului.

 

Comportamentul la maturitate

 

Un copil care a fost bine îngrijit și care a beneficiat de terapie periodic își poate găși pertener/ă la maturitate. Desigur, dezvoltarea pe partea emoțională față de sexul opus este posibilă pentru fiecare individ în parte. Cert este că din cauza infertilității cauzate de acest sindrom, nașterile în cuplurile cu sindromul Down sunt mai rare.

 

La muturitate, pentru cei mai mulți dispare comportamentul depedent față de părinți însă ei tot au nevoie de cineva care să îi ghideze pe viitor.

 

Trebuie memorat faptul că un copil cu sindromul Down este un copil cu nevoi speciale care are nevoie de dragoste și grijă din abundență din partea celor cu care intră în contact!

 

Scris de: Claudia T

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?