Care sunt cauzele sângerărilor rectale la copii?

Sângerările rectale sunt caracteristice atât copiilor cât și adulților. Prezența lor indică afecțiuni grave ale suferindului. Acestea pot apărea fie prin eliminarea scaunului de sânge proaspăt, fie prin eliminarea unui scaun cu sângele digerat (melenă).

Starea sângelui eliminat poate fi proaspătă sau digerat și variază în funcție de tranzitul intestinal și afecțiunea suferită.

 

Cauzele apariției

 

Diferă de la persoană la persoană și variază în funcție de vârsta copilului. Nu există cauze generale ale apariției, ceea ce necesită o atenție sporita și o investigație medicală pentru simptomele declanșate.

 

Sângerările rectale la nou născut

 

Melena, în acest caz apare în urma înghițirii sângelui din timpul delivrenței sau în urma sindromului hemoragic al nou născutului.

Aceste sângerări mai pot indica și tromboza de arteră mezenterică, perforație de intestin sau enterocolită ulceronecrotică și foarte rar ulcerului peptic.

 

Sângerările rectale la sugar

 

Se remarcă anumite cauze precum hernia strangulată, invaginația intestinală, gangrena intestinală, care pot fi periculoase la această vârstă.

Aceste sângerări rectale sunt caracteristice și enterocolitei acută dizenteriformă care se mai manifestă și prin febră, scaune diareice cu puroi. Infestarea cu Giardia lamblia, alergia la proteina din laptele de vacă sunt de asemenea o cauză a acestor sângerări. Alte cauze care determină apariția lor sunt provocate de constipație sau de introducerea violentă a termometrului în fund.

 

Sângerările rectale la preșcolar și copil mare

 

Pentru aceste două categorii există câteva motive care provoacă aceste sângerări, și anume fisurile anale și polipii rectosigmoidieni, leziuni inflamatorii beningne ale intestinului, toate aceste au loc cu precădere în jurul vârstei de 2-6 ani.

 

Prezența parazitozelor de tip trichocefaloza, ankilostomiaza pot cauza aceste sângerări. Cauze foarte rare de apariție sunt date de teleangiectazia intestinală multiplă și hemangiomul peretelui intestinal.

 

Complicații

 

Pot fi declanșate hemoragii serioase care să ducă la pierderea unei cantități mari de sânge. Anemia, stările de leșin împreună cu amețelile au corespondent în acest caz cu sângerările rectale deoarece pierderea de sânge împiedică organismul să funcționeze normal și nici creierul nu se mai irigă așa cum trebuie.

 

Prevenire

 

O igienă mai atentă și evitarea săpunurilor dure în timpul băiței sunt importante. Deoarece paraziții intestinali pot cauza aceste sângerări, este bine să limitați accesul animalelor în preajma copilului pentru a nu risca o parazitoză. La fel, laptele de vacă poate provoca alergii care să favorizeze apariția acestor sângerări, fiind necesar deci să stabiliți un alt produs care sa înlocuiască laptele.

 

Tratament

 

Deoarece cauzele acestor sângerări sunt diverse nu se poate indica un singur tratament care să ajute la vindecare.

 

Pentru a se aplica un tratament potrivit sunt necesare investigațiile medicale pentru depistarea cauzelor exacte care au determinat apariția acestor sângerări.

 

Prin tratament se înțelege aducerea la stare de echilibru a volumului de sânge din corp deoarece în anumite cazuri aceste pierderi pot și însemnate. De asemenea, se oprește hemoragia în funcție de necesitate prin metodele considerate oportune de către medici.

 

În cazul fisurilor anale, tratamentul poate consta în utilizarea unguentelor pentru hemoroizi și adoptarea unei igiene intime din care să lipsească săpunurile dure.

 

                                                                                                                                          

Scris de: Claudia T

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?