Carnea ȋn alimentaţia copilului

Introducerea cărnii ȋn diversificarea alimentaţiei bebeluşului este o etapă importantă, deoarece carnea este o sursă bogată de proteine, minerale si vitamine necesare creşterii armoniase a copilului.

Care este cea mai bună carne pentru copil? Când trebuie introdusă carnea in alimentaţia copilului şi ȋn ce cantitate? Cum să fie gătită? Când pot să-i dau copilului sărmăluţe sau mici? La toate aceste ȋntrebări găsiţi raspuns ȋn articolul urmator.

 

Introducerea cărnii ȋn alimentaţia bebeluşului

 

Medicii recomandă introducerea cărnii ȋn primele etape ale divesrificării, la puţin timp după piureul de legume şi cerealele fără gluten. Carnea trebuie introdusă ȋn cantitati mici, 50 g la copilul de 1 an. Se poate da copilului carne o data pe zi/ de 4-5 ori pe săptămânâ. Se recomandă ca 2-3 zile pe săptămână dieta copilului să conţină doar lactate, legume şi fructe.

 

Modul de preparare a  cărnii pentru copil

 

Până la 1 an, carnea se dă doar fiartă, de preferat separate de legume şi apoi amestecată cu aceasta. După vârsta de 1 an se poate pregăti la cuptor, la grătar sau prăjită ȋn ulei curat, deşi această ultima variant nu este recomandată.  Este bine să ȋndepărtaţi toate grăsimile şi pieliţele (la pui şi la curcan mai ales). Bebeluşul trebuie să consume carnea foarte bine gătită, ȋntrucât există riscul infectiei cu salmonella, o bacterie periculoasă care se găseşte ȋn carnea crudă. Ȋn general, carnea de pui se fierbe aproximativ o oră, iar cea de curcan  şi de vită cel puţin 2 ore. Cu cât este mai bine fiartă, cu atât este tolerate mai bine de sistemul digestiv al bebeluşului. Carnea trebuie fiartă până când aceasta nu mai are nicio urmă de roz. Poţi pregăti carnea prin fierbere in oale de inox, la cuptor, la aparatul cu aburi sau ȋn oală sub presiune.

 

După 6 luni

Carne de pasăre, pui, curcan

După 7 luni

Ficat de pui, carne de vită

După 8-9 luni

peşte

După 1 an

porc

După 3-4 ani

gâscă

După 4-5 ani

oaie

 

Introducerea cărnii tocate ȋn alimentaţia copilului

 

Carnea tocata poate fi introdusă ȋn alimentaţia copilului dupa 9-10 luni, sub formă de perişoare ȋn supă, făcute cu orez si verdeaţă, iar după vârsta de 1 an sub formă de chifteluţe. Sărmălutele pot fi date copilului abia după 2 ani deoarece sunt greu de digerat.

 

Asocieri corecte ale carnii cu alte alimente

 

Atât carnea de pui, cât şi cea de curcan se combină, la ȋnceputul diversificării, cu legume folosite ȋn supe şi piureuri – morcovi, albitură, dovlecei, ţelină, ardei.  De asemenea, se combină foarte bine şi cu fructele – mere, caise. Mai târziu, carnea poate fi combinată cu cereale şi legume crude. Legume crude, care conţin vitamina C, ajută la absorbţia fierului din carne ȋn organism.

 

La ce mese o introduci?

 

Atât carnea de pui, cât şi cea de curcan se introduc ȋn meniul bebeluşului la mesele de prânz, care se servesc ȋn jurul orei 12:00-13:00. Pe măsură ce va creşte, carnea poate fi introdusă şi ȋn preparatele pentru cină.

 

Carnea de pui este un aliment important ȋn alimentaţia copilului, datorită concentraţiei crescute de vitamine (A, B1, B2, B9 – acid folic, B12, D) şi minerale (Fier, Potasiu, Magneziu, Sodiu, Calciu, Fosfor) cu rol esential ȋn creştere.

 

Carnea de pui are un rol important ȋn combaterea anemiei la bebeluşi, ȋnsă nu este singurul beneficiu, aceasta având şi alte proprietăţi: stimulează creşterea prin ȋntărirea sistemului osos şi dezvoltarea musculaturii şi a ţesuturilor; ȋntăreşte sistemul imunitar; ȋmbunătăţeşte sănătatea dinţilor; ajută la menţinerea unei greutăti echilibrate; ȋmbunătăţeşte funcţiile sistemului nervos central (are efect antistres, de relaxare)

 

Carnea de curcan, ca şi carnea de pui, este o sursă importantă de proteine şi fier. Are mai puţine calorii şi grăsimi decât puiul, ceea ce o face o soluţie mai sănătoasă decât puiul. Este bogată ȋn vitamine (A, B, D, E) şi minerale esenţiale (Fier, Zinc, Potasiu, Magneziu, Calciu, Fosfor). Carnea de curcan are rol ȋn ȋntărirea sistemului imunitar, ȋntărirea sistemului osos, prevenirea bolilor de inimă, ȋmbunătăţirea sistemului nervos central.

 

Carnea de vită este bogată ȋn proteine, vitamin B12, Fier şi Zinc. Este recomandată după vârsta de 7- 8 luni.

 

Carnea de porc şi oaie se digeră mai greu şi conţine foarte muklte toxine, de aceea se introduce ȋn alimentaţia copilului după vârsta de 4 ani.

 

 

 

 

Alte articole pe aceeasi tema

Sa vorbim despre vitamine

Sa vorbim despre vitamine

Vitamine sunt substante organice necesare in cantitati mici pentru buna functionare a organismului. Cum isi poate procura organismul copilului cantitatea necesara, optima din alimentatie aflati in continuare.

Vitamina A

Vitamina A

Vitamina A este vitamina esentiala pentru imunitatea organismului. Despre sursele alimentare si cand este necesara suplimentarea medicamentoasa puteti citi in articolul urmator.

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?