Ce exprimă copilul prin poveștile sale?

Copiii sunt inovatori spontani și naturali cu o imaginație bogată și puternică. Creativitatea de care aceștia dispun le aduce beneficii intelectuale, emoționale și chiar de sănătate.

Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord (Chapel Hill) au publicat în 2009 un studiu în urma căruia au constatat că cei mici prin intermediul imaginației reușesc să facă față mai bine durerii. De asemenea, creativitatea îi ajută pe copii să fie mai încrezători, să dezvolte abilități sociale și să învețe mai bine.

 

Copiii se exprimă prin intermediul artei, fiind modalitatea cea mai la îndemână pentru ei pentru a-și conține și exprima trăirile puternice pe care le resimt în situații diferite de viață. Arta, sub diverse forme ale ei, este cutia cu instrumente a copiilor și îi ajută pe aceștia să vorbească despre timiditatea lor, despre grijile sau temerile lor. Poate fi și o modalitate  prin care părinții pot comunica cu copiii lor despre sentimente și trăiri dintre cele mai profunde.

 

Prin arta lor, copiii reușesc să obțină un control simbolic asupra unei experiențe pe care aceștia au avut-o sau o au. Arta îi ajută pe copii să facă  față multor tipuri de probleme sau îi poate ajuta să se cunoască mai bine pe sine și pe ceilalți.

 

Părinții pot încuraja creativtatea copiilor prin câteva modalități:

 

Creați un spațiu prietenos pentru artă. Nu trebuie să fie un spațiu mare. Puteți organiza un colț al camerei, la care copilul să aibă acces în mod facil și care să fie decorat și accesorizat cu materialele de care acesta are nevoie. Este important că cel mic să simtă că are controlul asupra acelui spațiu, fără să își facă griji că ar putea murdări sau sparge ceva.

 

Creați „timp liber” pentru cei mici. Este important pentru copii să dispună câteva ore în care să nu aibă activități programate, astfel încât copilul doar să se poată juca.

 

Ajutați-vă copilul să își activeze simțurile. Expuneți-vă copiii lumii. Mergeți cu ei la teatru, film, în parc, la muzeu sau cu  metroul. Cereți-le să își imagineze cum ar fi să călătorească în locuri îndepărtate. Cum ar arăta acel loc? Ce fel de animale ar întâlni acolo?

 

Discutați despre creativitate. Întrebați-vă copilul când au venit cele mai creative momente ale lui? Dacă vă răspunde că în mașină sau într-un alt loc, păstrați în acel loc un carnețel pe care copilul să îl poată folosi pentru asta.

 

Ajutați-vă copilul să își urmeze pasiunile. Fiți atenți la preferințele și la interesele lui și încercați să faceți acele materiale sau activități disponibile.

Copiii învață foarte multe despre lume și despre ei înșiși prin intermediul artei lor. Facilitați acest proces și evitați să îl gestionați sau să vă implicați prea mult, dându-le indicații sau sugestii.

 

Cum să înțelegeți poveștile copilului vostru?

 

De multe ori adulții rămân uimiți de înțelesul poveștilor celor mici. Ne putem întreba cu ușurință dacă poveștile create de ei sunt doar fantezii sau dacă dezvăluie probleme mai profunde sau dorințe ascunse. Poveștile inventate dezvăluie multe lucruri despre structura unui copil. 

 

Poveștile copiilor oferă informații importante despre felul în care ei văd lumea și despre locul lor în acea lume. Este adevărat că poveștile oferă doar o parte a tabloului nevoilor și conflictelor emoționale ale copiilor, însă poate fi una foarte importantă.

 

Este important să ținem minte că poveștile sunt un amalgam de fapte și ficțiune, o cale importantă prin care copiii își exprimă percepțiile și trăirile și că dacă suspectăm prezența unei probleme, nu trebuie să tragem concluzii pripite.

 

O parte importantă a oricărei provestiri este naratorul. Când un copil spune o poveste, o inventează din propria-i experiență, pe baza valorilor, preocupărilor și dorințelor sale. Atunci când încercați să înțelegeți povestea copilului, puteți încerca să răspundeți la următoarele întrebări: Care este atituinea “eroului” din poveste? Cum sunt rezolvate problemele? Ce valori se regăsesc în poveste?

 

Copilul este eroul propriei povestiri. Atunci când copilul spune în mod spontan o poveste, eroul sau caracterul principal al poveștii este reprezentat de el însuși. Atunci când încercați să aflați înțelesul ascuns al poveștii copilului vostru, încercați să vă gândiți la personajul principal: Are trăsături pozitive (este prietenos, atent)? Cum tratează sentimentele negative? Are sentimente pozitive? Gândiți-vă ce reflectă personajul principal al povestirii despre copil.

 

Un alt aspect la care vă puteți uita este la felul în care eroul povestirii rezolvă problemele. Fiți atenți dacă povestea are o tentă pozitivă sau negativă. Puneți-vă întrebări precum: Ce fel de atitudine are personajul principal atunci când se confruntă cu o problemă? Problema este rezolvată de personajul principal sau de altcineva? Astfel de întrebări vă vor oferi indicii importante despre modul în care el însuși rezolvă problemele.

 

Un alt aspect important al poveștilor copiilor este modul în care aceștia își exprimă valorile pe care le au: încredere, răbdare, acceptare, curaj, responsabilitate, etc. Atunci când auziți o poveste, fiți atenți la valorile și trăsăturile de caracter ale eroului pentru că de multe ori, reflectă modul în care se vede pe sine și pe ceilalți.

 

Poveștile sunt reflectări ale vieții interioare a copiilor. Sentimentul de sine este reflectat de către eroul poveștilor lor iar inițiativa și obiectivele sunt reflectate de modul în care rezolvă problemele din poveștile lor. Valorile lor sunt prezente în modul în care eroul sau celelalte personaje reacționează atunci când  este rezolvată problema. În momentul în care ascultați mesajele din spatele poveștilor pe care le spune copilul vostru, veți afla mai multe lucruri și despre el.

 

 

Arina Dogaru

Psiholog si psihoterapeut practicant sub supervizare

http://arinadogaru.ro/

 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?