Ce inseamna o nutritie optima pentru copilul tau?

Fiecare părinte acordă, în mod instinctiv, o mare importanţă alimentelor pe care le asigură copiilor săi; aceasta face parte din instinctul de conservare a speciei, din rolurile fundamentale de părinte - să asigure hrana puilor săi!

Adesea, această grijă pentru alimentaţie poate să devină nu atât de benefică pentru copil, fie prin cicălirea permanentă în legăturăa cu mîncarea, fie prin a i se pune la dispoziţie un exces de alimente hiper-calorice sau inadecvate vârstei şi nevoilor sale.

 

Criteriul fundamental care stă la baza evaluării calităţii nutriţiei, pe grupe de vârstă, îl reprezintă evaluarea creşterii, dezvoltării şi stării de sănătate, în funcţie de parametrii vârstei respective.

 

Astfel, sugarul şi copilul sub trei ani trebuie examinat/evaluat sub aspectul creşterii şi dezvoltării (greutate, înălţime, examen clinic, investigaţii screening pentru depistarea carenţelor) lunar în primul an de viaţă, apoi trimestrial până la 3-4 ani.

 

Cu ocazia acestor evaluari se pot depista erorile alimentare, se pot depista anumite carenţe ce trebuie corectate (anemie, rahitism, malnutriţia carenţiala, excesul ponderal, încetinirea creşterii), precum şi anumite afecţiuni specifice vârstei mici, ce  devin evidente pe  parcursul creşterii.

 

Rolul acestor  screeninguri  de  creştere  şi  dezvoltare,  efectuate  de  preferinţă  de  către  un  pediatru  cu expertiză în acest domeniu, este şi acela de a sprijini familia în rolul său parental – reducerea anxietăţilor materne, remodelarea unor comportamente faţă de copil , asigurarea pe bază de grafice şi urmărire frecventă că exisită o rată normală de creştere şi dezvoltare, adaptarea dietei la diferite circumstanţe (anotimp, patologie asociată, curbă de creştere, tip de activitate, carenţe specifice etc).

 

Uneori, familiile consideră că este suficient să alimenteze copilul pentru a-i astâmpăra foamea; alte familii considera că dacă au cumpărat „cele mai scumpe şi strălucitoare” produse de pe raft au facut bine pentru copil; alte cazuri consideră, în funcţie de informaţii luate din diferite surse, că trebuie să aducă suplimente „naturale” copilului pentru a-l menţine sănătos, sau că trebuie să îi dea acestuia o dietă restrictivă (strict vegetariană); în oricare din variante, important este rezultatul - adică starea propriu-zisă, obiectivă şi măsurată, de nutriţie, creştere şi dezvoltare a copilului.

Referinta

 

Alte articole pe aceeasi tema

Sa vorbim despre vitamine

Sa vorbim despre vitamine

Vitamine sunt substante organice necesare in cantitati mici pentru buna functionare a organismului. Cum isi poate procura organismul copilului cantitatea necesara, optima din alimentatie aflati in continuare.

Vitamina A

Vitamina A

Vitamina A este vitamina esentiala pentru imunitatea organismului. Despre sursele alimentare si cand este necesara suplimentarea medicamentoasa puteti citi in articolul urmator.

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?