Ce semnifică legănatul corpului şi mişcările capului la copii?

Legănatul corpului şi mişcările capului sunt mişcări ritmice, repetitive pe care unii copiii le practică mai ales până la vârsta de 4 ani. Vezi ce semnificaţie au aceste comportamente la copil.

Ȋntre 8 luni şi aproximativ 4 ani, 1 din 7 bebeluşi ȋşi leagănă corpul, ȋşi mişcă ritmic capul sau se angajează ȋntr-o altă activitate ritmică. Apariţia dinţilor sau infecţiilor urechii ar putea reprezenta cauza debutului brusc al acestor comportamente.

 

Un copil care stă pe un scaun sau pe o canapea s-ar putea legăna folosind spătarul pentru a se mişca. Un alt copil s-ar putea mişca ȋnainte şi ȋnapoi, când pe vârfuri, când pe călcâie. Altul şi-ar putea roti capul dintr-o parte ȋn alta ȋn timp ce stă ȋn pătuţ sau s-ar putea da cu capul ȋn mod repetat de o suprafaţă dură, cum ar fi rama puţului. Acest din urmă obicei este cel mai neplăcut pentru părinţi dintre toate mişcările ritmice; obiceiurile ritmice sunt obişnuite, ȋnsă acestea sunt rareori atât de severe ȋncât să conducă la rănirea unui copil.

 

Care este semnificaţia acestor mişcări ritmice?

 

Ele apar de obicei ȋn timpul celei de-a doua jumătăţi a primului an de viaţă, perioadă ȋn care bebeluşii au dobândit deja simţul ritmului. Mişcările apar de obicei – la fel ca şi ȋn cazul suptului degetului sau a lovirii ritmice a unei jucării noi – când copilul este obosit, somnoros sau frustrat. Acestea sunt comportamente de eliminare a stresului şi de liniştire. Probabil că reprezintă dorinţa de a reproduce experienţa de a fi legănat şi purtat ȋn braţe de către părinte. Aceleaşi mişcări, ȋn special loviturile cu capul, se produc frecvent şi cu intensitate ȋn cazul anumitor copii care sunt neglijaţi din punct de vedere emoţional sau abuzaţi fizic, precum şi ȋn cazul unui copil cu autism sau cu alte tulburări grave de dezvoltare.

 

Dacă observi un astfel de comportament apărând ȋn mod regulat la copilul tău, este indicat să discuţi despre acesta cu doctorul copilului.

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?