Comparaţiile între copii şi efectele lor nocive

Copiii nu se dezvoltă toţi la fel, sunt unici şi au propriul lor ritm de creştere. De aceea, este necesar ca părinţii să conştentizeze acest fapt şi să nu supună micuţii la presiuni inutile. Fiecare copil trebuie tratat individual. Este absurd să facem comparaţii şi asemănări cu alţi puşti de vârsta lor. Continuând în acest mod, părinţii îşi vor transforma copilul într-o fiinţă cu o stimă de sine scăzută. Mai mult, acesta va avea convingerea că ceilalţi oameni îi sunt superiori.

De ce nu trebuie să facem comparaţii între copii?

 

Chiar dacă sunt mici, personalitatea copiilor este bine conturată şi nu ar trebui ştirbită prin asemănări şi deosebiri cu fraţii sau surorile lor. Aceştia au propriile lor particularităţi, iar făcând comparaţii între ei vom scoate în evidenţă doar faptul că unul dintre copii este mai bun decât celălalt. Ideea este profund greşită, fiind o sursă sigură de stres atât pentru mamă cât şi pentru copil. Se vor acumula frustrări, iar cel mic va sfârşi prin a fi trist şi nesigur. De aceea este mai înţelept să ne acceptăm copiii aşa cum sunt (unii sunt mai precoci, iar alţii pur şi simplu „înfloresc un pic mai greu”). Făcând mereu comparaţii între copii, părinţii vor reuşi să creeze doar tensiuni şi confuzii.

 

Cum putem evita „capcana comparaţiilor”?

 

A face comparaţii este o chestiune destul de uzuală, cumva înregimentată în modul de educare  folosit de părinţi. Pentru a scăpa de aceste preconcepţii, familia ar trebui să vadă copilul ca pe o persoană unică, cu propriile lui aşteptări şi vise.

 

De asemenea, este necesar ca părinţii să  aprecieze calităţile şi să laude comportamentul micuţului, ori de câte ori este nevoie. Dacă va fi imediat admonestat, etichetat ca neascultător, agitat, leneş, copilul nu va depăşi aceste dificultăţi.

 

Comunicarea şi încurajarea  sunt uneltele care trebuie  folosite şi nu evidenţierea imediată a greşelilor. Asfel spus, părinţii vor evita să să laude creativitatea, inteligenţa doar a unui singur copil din familie, mai ales când sunt de faţă şi alte persoane. Se va reuşi, cu siguranţă inocularea sentimentului de conformare (va avea în vedere doar dorinţele părinţilor, desconsiderându-le  pe ale lui).

 

În concluzie, sunt rare familiile în care micuţii nu sunt comparaţi între ei, iar mulţi părinţi pretind că o fac doar pentru a corecta copilul care este mai obraznic. Ar fi mai realist să ne amintim şi să nu uităm că fiecare prunc este frumos şi creativ în felul său.

 Mămici, tătici, voi trebuie doar să descoperiţi şi să cultivaţi aceste talente!

 

Scris de: Asolomii Roxana

 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?