Copilul meu creste suficient? Curba ponderala

Curbele de creştere sunt utilizate de medici atât pentru a monitoriza starea de sănătate a copilului, cât şi pentru a depista anumite patologii: tulburări de creştere, malnutriţia, subponderalitatea sau supraponderalitatea. În cazul în care curba ponderală se află sub limita normală poate fi semnul unor boli infecţioase, cardiace, pulmonare, iar când curba ponderală este peste limită poate semnala sindroame genetice asociate cu obezitatea.

Cu ajutorul curbelor sau graficelor de creştere se poate observa dacă un copil creşte şi se dezvoltă în mod normal. Curbele de creştere reprezintă un instrument util atât pentru medici, cât şi pentru părinţi, cu care se pot evalua greutatea, lungimea/înălţimea şi indicele masei corporale în funcţie de vârsta şi de sexul copilului. Datele despre creşterea în kilograme şi centimetri sunt un bun indicator al stării de sănătate a copilului, mai ales în primii doi ani de viaţă.

 

Totuşi, părinţii nu trebuie să interpreteze

singuri datele obţinute cu ajutorul acestor tabele sau curbe de creştere. În cazul în care copilul se situează peste sau sub limita normală nu înseamnă obligatoriu că are o problemă de sănătate. Este bine ca părinţii să consulte medicul de familie sau pediatrul ori de câte ori au nelămuriri în legătură cu dezvoltarea copilului.

 

Curbele de creştere sunt utilizate de medici atât pentru a monitoriza starea de sănătate a copilului, cât şi pentru a depista anumite patologii: tulburări de creştere, malnutriţia, subponderalitatea sau supraponderalitatea. În cazul în care curba ponderală se află sub limita normală poate fi semnul unor boli infecţioase, cardiace, pulmonare ş.a., iar când curba ponderală este peste limită poate semnala sindroame genetice asociate cu obezitatea.

 

În primul an de viaţă, copilul trebuie cântărit şi măsurat de medic în fiecare lună. În primele patru luni, copilul are cel mai mare ritm de creştere. În mod normal, în această perioadă trebuie să ia în greutate 2,5-3 kilograme. Apoi ritmul de creştere scade, astfel încât între 4 şi 8 luni este normal ca bebeluşul să ia aproximativ 2 kilograme, iar între 8 şi 12 luni – 1 kilogram. Aceste valori se încadrează în limite normale, părinţii nu trebuie să intre în panică dacă, de exemplu, bebeluşul nu a luat fix 2 kilograme între 4 şi 8 luni. Important este ca de la naştere curba de creştere să fie ascendentă şi situată în limitele normale. Dacă un copil are o greutate normală, iar după un timp scade brusc înseamnă că se întâmplă ceva cu el. Nu primeşte alimentaţia corectă? Este neglijat? Este bolnav?

 

-          Media este de 750 de grame pe luna in primele 3 luni

-          La 4 luni sugarul isi dubleaza greutatea de la nastere

-          Dupa 5 luni, media lunara este de 500 de grame pe luna, pana la 9 luni

-          Pana la 1 an, evolutia este de 250 de grame pe luna; ca regula generala copilul isi tripleaza greutatea

Este foarte important sa-i urmariti evolutia somatica a sugarului. Orice incetinire a evolutiei ponderale sub media stabilita poate sa insemne o subalimentatie( hipogalactie materna - secretie insuficienta de lapte in orice perioada a alaptarii, sau o formula de lapte praf inadecvata).

Atentie si la evolutia prea rapida a curbei ponderale. Supraalimentatia poate fi in ritmul copilului o problema de sanatate. 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?