Creşterea şi dezvoltarea copilului. Criterii pentru aprecierea creşterii

Pentru a judeca dezvoltarea unui copil, s-au luat drept criterii unele modificări morfologice şi anume: creşterea în greutate şi lungime, dezvoltarea unor perimetre, dezvoltarea ţesutului gras subcutanat.

Aceste date sînt incluse în diverse tabele şi trebuie subliniat că cifrele indicate nu reprezintă valori absolut fixe, ci servesc doar ca un mijloc de orientare pentru aprecierea dezvoltării copilului la diverse vîrste.

 

Creşterea în greutate este cel mai răspîndit şi simplu mijloc de apreciere a dezvoltării. Perioada cu cea mai marcată creştere în greutate este aceea de sugar: de la greutatea de 3000 g, la naştere, sugarul ajunge la 4 luni la 6000 g (îşi dublează greutatea) şi la 12 luni la 9000 g (îşi triplează greutatea). Pentru aprecierea creşterii în greutate în primul an, trebuie să ştim că:

 

  • în primele 4 luni, sugarul creşte în medie cu 750 g pe lună;
  • între 5-8 luni, sugarul creşte în medie cu 500 g pe lună;
  • între 9-12 luni, sugarul creşte în medie cu 250 g pe lună.

 

După vîrsta de 1 an, creşterea în greutate nu mai este atît de rapidă:

 

  • între 1-2 ani, copilul creşte în medie cu 3 kg;
  • între 2-10 ani, creşterea se face cu 1,5000 pînă la 2 kg în fiecare an.

 

Aprecierea greutăţii se face prin cîntărirea cu cîntare pentru sugari a copiilor pînă la vîrsta de 2 ani. Copiii trecuţi de această vîrstă vor fi cîntăriţi pe cîntare pentru adulţi. 11Se înţelege că înregistrarea greutăţii se face cîntărind copiii dezbrăcaţi şi de preferinţădimineaţa, pe nemîncate. Sugarul trebuie cîntărit cît mai des, cel puţin în primele două luni, nu exagerăm cîntărindu-l în fiecare zi. După două luni, evoluţia greutăţii se apreciază cîntărind sugarul în fiecare săptămînă. Între 1-2 ani se recomandă cîntărirea o singură dată pe lună, iar după această vîrstă este sufcient aprecierea greutăţii o dată pe an.

 

Creşterea în înălţime este un alt element pentru aprecierea creşterii. Ea reprezintă, în special, creşterea sistemului osos (scheletul). Înălţimea măsoară distanţa de la creşterea capului pînă la tălpi şi se apreciază, pînă la 2 ani, culcînd copilul pe un dispozitiv construit special (periometru). După vîrsta de 2 ani, măsurăm copiii cu ajutorul unei rigle speciale, adaptată la cîntarul medicinal (pentru adulţi), iar în lipsa acesteia, folosim o riglă obişnuită. Creşterea cea mai intensă în înălţime este, ca şi pentru greutate, tot în perioada de sugar.

 

Astfel, la naştere, lungimea este de 50 cm:

 

  • în prima lună, creşte cu 4 cm;
  • în lua a doua şi a treia, creşte cu 3 cm;
  • în luna a patra, creşte cu 2 cm;
  • Între 5 şi 12 luni, creşte cu 1 cm, în fiecare lună.

 

În mod normal, lungimea de la naştere se dublează la 5 ani şi se triplează la 14 ani.

 

Aprecierea dezvoltării copilului se face prin măsurarea perimetrului cranian şi toracic, a căror creştere normală este, în medie, următoarea:

 

Vârsta

Perimetrul cranian

Perimetrul toracic (mamar)

La naştere

35 cm

34 cm

La 1 an

45 cm

45 cm

La 2 ani

48 cm

47 cm

La 7 ani

51 cm

55 cm

La 10 ani

51 cm

61 cm

La 15 ani

54 cm

73-75 cm

 

Creşterea diverselor segmente ale corpului nu se face în mod egal: cu cît copilul este mai mic, cu atît capul reprezintă o proporţie mai mare din lungime. Astfel, la nou-născut, capul (extremitatea cefalică) măsoară 1/4 din înălţime, la 2 ani, 1/5, la 6 ani, 1/6, iar la adult, 1/8. Lungimea membrelor superioare şi inferioare este cu atât mai mare, cu cât copilul este mai mare (la sugar membrele sînt scurte).

 

Dezvoltarea ţesutului gros subcutanat indică de asemenea gradul de dezvoltare fizică. În mod normal, grosimea acestui strat (apreciată prin formarea – între 2 degete – a unei cute pe abdomen) trebuie să fie de 1,8-2 cm.

 

Toate aceste criterii permit să se precizeze dacă un copil este dezvoltat normal, armonios sau, dimpotrivă, prezintă vreo tulburare în creştere. Alături de aceste elemente ne interesăm şi de dezvoltarea psihomotorie, de rezistenţa la infecţii, criterii importante care oglindesc stadiul de dezvoltare.

 

Referinta

 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?