Cum alegem incaltamintea pentru copii?

Atunci cand alegem incaltamintea celor mici trebuie sa tinem cont de mai multi factori. Daca vi se pare ceva in neregula la mers, picioarele copilului sunt orientate spre interior sau gambele sunt usor curbate, adresati-va medicului dumneavoastra - s-ar putea sa va indice o incaltaminte adecvata. Schimbati urgent incaltamintea daca exista o “deformare” a pantofului dupa o purtare scurta sau daca piciorusele sunt in mod constant transpirate dupa purtare.

Ce mărime alegem?

Deşi există câteva standarde, mărimile diferă de la un producator la altul. De aceea, cel mai indicat este să măsuraţi cât mai exact atât talpa copilului, cât şi interiorul pantofilor.

Conform unor studii făcute de medicii austrieci, este indicat să cumpărăm încălţămintea cu minim 12 mm mai mare decât talpa copilului. Această lungime va oferi suficient spaţiu pentru creşterea rapidă a picioruşelor – între 1 şi 3 ani, acestea cresc în medie cu 1,5 mm/lună, iar între 3 şi 6 ani cresc cu cca 1 mm/luna.

 

Cum putem măsura tălpiţa şi pantoful?     

Una dintre metodele cele mai uşoare este să măsuraţi cu ruleta (sau un metru de croitorie) direct talpa desculţă sprijinită pe podea, de la călcâi până la degetul mare. O alta metodă este să puneţi talpa copilului (desculţ) pe un carton tare, faceţi conturul cu un pix, decupaţi cartonul şi astfel puteţi verifica interiorul pantofului. Cel mai important aspect este să măsuraţi constant (la fiecare 6-8 săptămâni) talpa şi interiorul pantofilor, pentru a vă asigura că aceştia sunt încă buni. Copiii nu ştiu să spună că încălţămintea este prea mică, îşi ghemuiesc degetele şi formează un mers defectuos.

 

Criterii în alegerea încălţămintei pentru copii

  • Cauta pantofi cu talpa flexibila. Cei care se indoaie cu usurinta sunt perfecti. Copiii mici nu au suficientă putere să flexeze o talpă tare, şi astfel vor avea probleme cu echilibrul şi nu vor mai avea încredere să păşească. Încercaţi să găsiţi pantofiori cât mai moi, mai uşori, evitaţi pantofii foarte rigizi pe gleznă pentru ca în acest fel copilul nu mai exersează suficient muşchii respectivi, aceştia se lenevesc şi astfel creşte riscul luxării gleznei şi a deformării picioruşelor. Un copil care merge în pantofi tari, rigizi, poate fi comparat cu un adult care merge în clăpari de ski - sunt foarte utili în acest sport extrem, însă pentru un mers obişnuit sunt inconfortabili şi complet nefolositori.
  • Alege o pereche care sa aiba talpa rezistenta, abraziva, nealunecoasa si perfect plata, fara pic de toc.
  • Cumpara incaltaminte de tip tenisi, nu de tip bascheti, pentru a nu interfera cu miscarea gleznei copilului.
  • Cauta intotdeauna pantofi facuti din materiale naturale, tesaturi care respira cum ar fi pielea si panza, care sunt flexibile si moi, exact ca si piciorul micutului. Piciorul trebuie protejat, insa copilul trebuie sa si “simta” podeaua.
  • Incaltamintea trebuie sa fie suficient de larga, incat sa permita cresterea piciorului, iar partea din fata a pantofului trebuie sa fie rotunda, astfel incat degetele sa stea lejer permitand miscarea acestora.
  • Asigura-te ca interiorul calcaiului nu este rigid. Pentru a nu rani piciorul copilului, zona calcaiului trebuie sa fie captusita cu material moale.
  • Dacă medicul otoped nu v-a recomandat în mod specific să cumpăraţi încălţăminte ortopedică (care se confecţionează pe comandă exact pe măsura copilului), nu este necesar să luaţi pantofiori cu talonet. Dimpotrivă, aceste talonete comerciale care se pun la încălţămintea de serie, nu potrivesc la fel la toţi copiii şi pot astfel să provoace mai degrabă daune decât să ajute în vreun fel.         
  • Probeaza si stangul si dreptul - unele incaltari pot avea diferente, e mai bine sa fii sigura de alegerile tale!
  • Nu alegeti un model in functie de dorintele copilul. El nu stie ce este si sanatos pentru el!
  • Atentie la incaltamintea “la moda”, deoarece poate fi nociva ( deformeaza piciorul sau solicita prea mult anumite articulatii)

 

 

Putem da copiilor pantofi rămaşi de la fraţii mai mari?

În general studiile arată că o încălţăminte purtată nu poate dăuna copilului, atâta timp cât ea nu a fost deformată. Orice schimbare în forma tălpii, sau a pantofului, poate influenţa dezvoltarea picioruşelor şi invariabil a mersului copiilor mici.

Dacă pantofii au fost purtaţi extrem de puţin sau nu au urme vizibile de deformare, aceştia pot fi daţi fără probleme şi frăţiorilor mai mici.

Însa, pentru un copil care abia învaţă să meargă, este de preferat să îi daţi o încalţăminte nouă.

 

Daca vi se pare ceva in neregula la mers, picioarele copilului sunt orientate spre interior sau gambele sunt usor curbate, adresati-va medicului dumneavoastra - s-ar putea sa va indice o incaltaminte adecvata.

Schimbati urgent incaltamintea daca exista o “deformare” a pantofului dupa o purtare scurta sau daca piciorusele sunt in mod constant transpirate dupa purtare.

 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?