Cum impui copilului limite?

Cei mai mai mulţi părinţi îşi doresc un copil educat, bine crescut, făcând din acest lucru un adevărat scop în viaţă. Urmărind cu persuasiune aceată ţintă, o mare parte din ei nu fac decât să impună limite şi restricţii celor mici. Deşi copiii trebuie corectaţi atunci când greşesc, prea multe reguli îngrădesc uneori spiritul şi libertatea micuţului.

Cât sunt de necesare limitele impuse copiilor?

 

Viaţa ordonată şi stabilizată se desfăşuară după criterii şi norme, după un sistem de valabilităţi, spunea Emil Cioran în Revelaţiile durerii. Perfect adevărat, dacă ne gândim la faptul  că un părinte preocupat de educaţia celui mic va încerca să traseze acestuia un set de valori pe care să le urmeze toată viaţa.

 

Copilul are nevoie de o bază solidă. Un comportament cu adevărat frumos de la o vârstă fragedă va fi garanţia şi succesul adultului de mai târziu.

 

Pentru a reuşi este nevoie de efortul susţinut al ambilor părinţi. Cei doi trebuie să fie pe aceeaşi lungime de undă, să nu se contrazică, să ia deciziile împreună mai ales atunci cănd este vorba de corijarea comportamentului celui mic, de educaţia acestuia. Totul se desfăşoară în echipă, aici incluzând bunici, mătuşi etc. Astfel spus, dacă vom reuşi să ,,impunem” copilului o conduită frumoasă cu siguranţă vom avea din partea celui mic tot mai puţine accese de furie şi perioade de neascultare.

 

Care sunt  principalele regulile ce trebuie respectate de cei mici?

 

Dacă am stabilit deja că anumite limite, reguli sunt necesare în procesul de educare a copiilor să vedem şi care ar fi acestea.

 

În principiu, cei mici trebuie învăţaţi să fie politicoşi, să aibă un comportament civilizat la masă, să nu stea prea mult în faţa televizorului şi să respecte orele de somn. Deşi cu timpul regulile se vor schimba odată cu creşterea copilului, asta nu înseamnă că nu trebuie aplicate repede, astfel încat copilul să le deprindă mai uşor.  De asemenea, este bine să fim fermi în luarea deciziilor şi să nu cedăm în faţa copilului ori de câte ori doreşte ceva. Cu siguranţă micuţii vor înţelege că aceste reguli fac parte din rutina zilnică şi le vor accepta ca atare. Chiar dacă  copiii vor fi reticienţi la început, comunicând cu ei şi explicându-le cum stau lucrurile vom ajunge într-un sfârşit la un numitor comun, la o situaţie favorabilă.

 

Creşterea unui copil implică mult efort şi multă pasiune, atuuri pe care doar un părinte dedicat şi responsabil le poate deţine. De aceea nu trebuie să uităm că avem în mâinile noatre o fiinţă vie pe care o ghidăm şi o formăm pentru viitor. Dacă vom reuşi să oferim stabilitate şi să fim în primul rând părinţi şi după aceea prieteni  pentru copiii noştri cu siguranţă  rezultatul va fi unul poztiv.

 

 

Scris de: Asolomii Roxana

 

 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?