Cum ne pregătim copiii pentru sezonul rece?

Pentru că nu dorim să ne vedem copiii bolnăviori, vă dăm câteva sfaturi utile din experienţa proprie pentru a-i pregati pe cei mici pentru sezonul rece şi pentru a le ȋntări sistemul imunitar.

Deși trecerea de la vară la toamnă se face de obicei lent, sub razele blânde ale soarelui și într-o adevărată bucurie a culorii – menite să ne facă mai plăcute zilele de final de vacanță – data de 1 septembrie reprezintă totuși un prag. Este prima zi de toamnă, anotimp al roadelor şi al începutului de an școlar. Tuturor ne plac târgurile de toamnă, care ne înveselesc ochii și nările cu o adevărată bogăție de nuanțe și miresme, amintindu-ne că Toamna se numără bobocii și că, în general, cine muncește are roade de adunat. Dar dincolo de toate acestea, toamna mai înseamnă și anotimpul virozelor, al ploilor monotone și al zilelor noroase ori friguroase.

 

 

Curățenia de toamnă

 

În tradiția străveche românească, țăranii noștri aveau obiceiul de a-și primeni casele înainte de Sânmedru (ziua Sf. Dumitru, 26 octombrie, era considerată ca fiind ziua în care căldura intră în pământ, iar gerul începe să-și arate colții). Ei reparau și curățau fiecare colțișor al casei, asigurându-se astfel că îi va ocroti de vitregiile naturii în iarna ce urma. Cu toții ne amintim ce plăcut ne întâmpinau casele bunicilor noștri în prag de toamnă-iarnă: curate, primitoare, cu un aer proaspăt și arome de gutui (puse pe dulapuri și la geamuri, alături de usturoiul care deja îl aștepta pe Sf. Andrei). Ne simțeam atunci protejați de frigul de afară și ne bucuram de atmosfera caldă.

 

Privind un pic pragmatic, acea primenire a casei reprezenta de fapt o igienizare minuțioasă, menită să ridice o barieră de protecție împotriva virușilor din sezonul rece. Acum poate nu mai văruim în fiecare toamnă și primăvară pentru a împrospăta aerul casei, dar avem la îndemână alte instrumente care ne ajută să ne menținem căminul steril: aspiratoarele, diversele soluții dezinfectante pentru mobilă, parchet sau geamuri, purificatoarele de apă și de aer, dezumidificatoarele. Desigur, nu trebuie să ne transformăm casa într-un mediu de laborator. Însă prin curățarea spațiului în care trăim contribuim la menținerea stării de bine și de sănătate optime.

 

Virozele – personajul negativ al sezonului rece

 

Uneori, bucuriile toamnei ne sunt umbrite de simptomele virozelor respiratorii: senzații de oboseală și frig; dureri de cap, de gât; scăderea poftei de mâncare; tuse; secreții nazale abundente; strănut frecvent și febră. Trebuie să știm însă că aceste simptome sunt rezultatul răspunsului autoimun pe care organismul nostru îl dă infecției respective. Altfel spus, simptomele ne confirmă că, deși infecția s-a produs (virușii răspândindu-se pe calea aerului) corpul nostru deja luptă pentru a-i învinge. Iar noi îl putem ajuta și susține în două moduri: prin prevenirea îmbolnăvirii și prin ameliorarea simptomelor.

 

Este deja cunoscut faptul că vaccinarea, ca măsură preventivă împotriva răspândirii virozelor, este ineficientă datorită numărului foarte mare de virusuri – peste 200, precum și mutațiilor rapide ale acestora. Ca măsuri de prevenire, avem la dispoziție două – ambele la fel de importante atunci când este vorba de copii:

 

Spălarea frecventă a mâinilor cu săpun - știut fiind faptul că micuții duc foarte des mâinile la nas și la gură, principalele porți de intrare a microbilor în organism – ceea ce duce implicit la slăbirea organismului;

 

Un sistem imunitar puternic. Bazele acestuia se pun încă de la nașterea copilului (ba chiar sunt voci din segmentul cercetării științifice în acest domeniu care afirmă cu tărie că puterea sistemului imunitar al copiilor are ca punct de pornire alimentația mamei din timpul sarcinii) prin alăptarea la sân o perioadă cât mai îndelungată, atât colostrul (primul lapte – 1-2 zile după naștere) cât și laptele de mamă făcând minuni în privința unui start bun al copilului, cu o armată de anticorpi care să-l apere în noul mediu în care a venit. Dar, chiar și un sistem imunitar bine pornit poate întâmpina dificultăți până la maturizare. Cum știm dacă este deficitar? Atunci când numărul zilelor în care copilul mic merge la creșă sau la grădiniță este mai mic decât cel al zilelor în care stă acasă datorită virozelor respiratorii este limpede că micuțul are o problemă legată de imunitate.

 

Întărirea sistemului imunitar

 

Există mai mulți factori care contribuie la prevenirea și remedierea problemelor care țin de imunitate:

 

Odihna. Respectarea orelor de somn la copii este esențială în menținerea stării de sănătate și în dezvoltarea armonioasă atât a corpului, cât și a sistemului nervos al copilului. De altfel, se știe că și adulții dau un randament mai mare și la lucru, dar și în vindecare atunci când beneficiază de suficiente ore de somn.

 

Sportul/joaca în aer liber. Pe de o parte, activitatea fizică în aer liber dezvoltă capacitatea plămânilor și, implicit, duce la o mai eficientă oxigenare a tuturor organelor. Pe de altă parte, expunerea la soare facilitează asimilarea vitaminei D în organism și, implicit, o mai bună utilizare a rezervelor de calciu.

 

Alimentația. Este deosebit de important ca organismul copilului să primească prin intermediul alimentației toate substanțele nutritive necesare dezvoltării și întăririi sistemului imunitar (vitamine, minerale și alți nutrienți). Printre acestea, se numără: vitamina A, vitamina C, complexul de vitamine B, vitamina E, betacarotenul și fibrele, acizii grași Omega-3 sau zincul. Într-o alimentație corectă și eficientă, la loc de cinste se află fructele și legumele proaspete, cerealele integrale și produsele lactate. Cu toții știm de la părinți, bunici, soacre sau alți bătrânei simpatici care ne-au văzut ștergând năsucul copilului în parc următoarele: campioane la vitamina C sunt cătina (”ginsengul românesc”), măceșele și citricele; echinaceea stimulează producerea globulelor albe și are proprietăți anti-infecțioase, antiinflamatoriiși antifungice; ceapa crudă are proprietăți antibacteriene și antiseptice; usturoiul este un antibiotic natural care însă stimulează și creșterea nivelului de antioxidanți din organism. O categorie aparte, dar la fel de importantă, o constituie produsele apicole. Miereași polenul pot face minuni pentru sistemul imunitar al copiilor noștri. Dar trebuie să ținem seama de faptul că până la vârsta de doi ani este periculos să dăm copiilor miere (există riscul botulismului infantil).

 

Oscillococcinum. Atât preventiv, cât și în tratarea virozei, acest remediu homeopat – recomandat de medicii de familie – dă rezultate și nu are efecte adverse. Pentru întărirea sistemului imunitar, vi se va recomanda 1 flacon/săptămână la intrarea în anotimpul rece (septembrie-octombrie) și la ieșirea din acest sezon (februarie-martie). Dar, desigur, nu trebuie să luați niciun medicament/remediu fără a vă consulta în prealabil cu medicul dumneavoastră.

 

Personal, pot să vă spun că le-am încercat pe toate.

 

Mai întâi, ne folosim eficient vacanța. (Când am dus într-o noapte pe la orele 2,00 una din fete la Spitalul Grigore Alexandrescu, din pricina unei otite – căpătată drept complicație după o viroză – am aflat de la șoferul de taxi ceva ce omiseseră să-mi spună mama, soacra și medicul de familie: pentru imunizare împotriva răcelilor, copilul trebuie dus trei ani consecutiv la mare. Aerosolii de pe malul mării fac minuni. Așadar, trei ani la rând le-am dus la mare. Chiar dacă nu puteți face un sejur complet, este suficient și o săptămână. Acum, că am crescut, mai schimbăm. Aerul de munte este nemaipomenit pentru plămânii noștri și mai ales ai copiilor noștri.

 

În rest avem grijă să evităm – pe perioada verii – orele periculoase, exploziile solare etc., dar nu lăsăm să treacă nicio zi fără mișcare în aer liber: role, bicicletă, plimbare, alergare...orice e permis, dacă servește cauza.

 

Pentru spălatul de fiecare dată când este necesar și de două-trei ori în plus am apelat la metode mai cazone. Dar și lupta cu virușii, tot un război este. Și... à la guerre comme à la guerre (la război, ca la război). Mai târziu, la școală, a devenit de bon ton să aibă fiecare șervețele dezinfectante sau gel antibacterian în ghiozdan și m-am mai liniștit.

 

Cu toate acestea, însă, virușii rămân viruși. Chiar dacă nu se molipsesc fetele de la colegii de școală, o pățim noi, părinții, cu colegii de serviciu. Dar, avem o regulă: din septembrie până în aprilie, la primul semn de viroză în familie pregătim orice doresc fetele (ele aleg) cu mujdei. Este arma noastră supremă. Niciodată nu a dat greș. Facem asta împreună (eventualele moftulețe le-am avut doar la primele două-trei mese de felul acesta) și o facem în week-end, pentru a scăpa de mirosul de usturoi până luni. De când facem asta, niciunul dintre noi nu a mai zăcut 7-10 zile cu viroză. Cel mult facem forme ușoare, care se vindecă repede cu vitamine, ceaiuri și salate de legume și fructe.

 

Alimentele voastre să fie medicamente și medicamentele voastre să fie alimente. Așa ne sfătuia părintele medicinei, Hipocrate.

 

Cel mai ușor ne va fi dacă alegem calea prevenției. La urma urmei nimeni nu dorește să își vadă puiul chinuindu-se cu simptomele virozei de la 7-10 zile până la trei săptămâni, cât poate dura. Nepunând la socoteală complicațiile pe care le poate da o astfel de îmbolnăvire: otite, sinuzite, bronșiolite sau pneumonie.

 

Tot din prevenție face parte și înarmarea cu accesoriile necesare parcurgerii acestui anotimp, cu toate intemperiile lui: copii trebuie să dispună de pelerine de ploaie și umbreluțe – cu norișori, cu urechiușe, cât mai viu și mai vesel colorate – pentru a contrabalansa atmosfera apăsătoare a unei zile ploioase, precum și de încălțăminte impermeabilă. Umezeala favorizează proliferarea virusurilor. Și desigur, nu trebuie să uitați de batistuțele și gelurile antibacteriene care au început să înlocuiască cu succes spălatul cu săpun pe mâini. Așa veți putea sta mai liniștiți chiar și atunci când copilul nu e lângă dumneavoastră.

 

 

 

Scris de: Monica Pavel

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?