Cum să ȋţi ȋncurajezi copilul?

Oricât de bine educaţi şi inteligenţi sunt, copiii au nevoie de ȋncurajare pentru a fi indivizi mai buni şi pentru a gândi raţional şi sensibil. Indiferent de vârstă, pe măsură ce copiii cresc, au propriile gânduri şi opinii. Ca părinţi, este responsabilitatea noastră să sprijinim, cu caldură şi umor, această individualitate şi nu să o strivim.

Ȋn acelaşi timp, folosiţi-vă de cantitatea semnificativă de sprijin din partea prietenilor, a vecinilor, a familiei pentru a dezvolta sau ȋntări respectul de sine al copiilor tăi. Copiii care sunt ȋncurajaţi de familiile, prietenii, profesorii şi vecinii lor sunt mai fericiţi şi au un nivel mărit de ȋncredere de a-şi urmări interesele şi scopurile viitoare ȋn comparaţie cu acei copii care nu sunt ȋncurajaţi.

 

Paşi

 

Hai să ne distrăm ȋmpreună: permite-i copilului tău să aleagă o activitate şi să se implice ȋn ea. Ar putea fi să cureţe curtea, să spele maşina sau pur şi simplu să caute cuvinte. Ideea este să se distreze şi să nu fie stresat.

 

Dorinţa de a-ţi asculta copiii: acest lucru ȋi dă copilului sentimentul că este important. Devine mai ȋncrezator şi, ȋn consecinţă, ȋnvaţă să se exprime clar şi cu plăcere. Nu contează despre ce vorbeşte copilul. Urechile tale care ȋl ascultă ȋl motivează pe copil să ȋţi ȋmpărtăşească experienţele şi pe viitor. Tu eşti confidentul lui!

 

Conversaţie cu copilul tău: să vorbeşti cu copilul tău despre diverse interese pe care atât copilul cât şi părintele le au, chiar dacă asta ȋnseamnă să vorbiţi despre filme sau despre cum să aranjaţi dulapul. Ideea este să vă ȋnţelegeţi unul pe celălalt.

 

Recunoaşte-ţi greşeala şi spune că ȋţi pare rău: când, ca parinte, greşeşti, cere-i scuze copilului tău. Este ȋn regulă ca ei să ştie că nu ai dreptate tot timpul. Părinţii nu au mereu răspunsuri şi pot greşi. Atunci când spui „ȋmi pare rău”, asta face minuni cu respectul de sine al copilului tău, care ȋnvaţă să fie responsabil pentru faptele şi gândurile lui.

 

Iubeşte-ţi copilul orice ar fi: nu este nimic mai important decât să ȋi spui copilului tău că ȋl iubeşti, chiar dacă nu ia note bune sau nu a reuşit să intre ȋntr-o echipă de sport. Ȋmbrăţişează-l pentru că este parte din tine şi spune-i că nu ai niciun regret ȋn legătură cu asta. Faptul că ȋi apreciezi eforturile sincere pentru acea cauză, chiar ȋn acel moment de tristeţe, ȋl va motiva să treacă mai departe cu şi mai multă forţă şi linişte sufletească.

 

Expune realizările copilului tau: un copil fericit este un copil cu ȋncredere ȋn sine şi, afişăndu-i realizările mai mari sau mai mici acasă, pentru ȋnceput, ȋl ȋncurajează să fie mai muncitor şi să ȋncerce mai multe provocări. Copilul tău va fi receptiv la găsirea unor noi interese şi hobby-uri.

 

Responsabilitatea şi ȋncurajarea sunt două părţi ale aceleiaşi monede: copiii mei şi-au ales ca animale de companie hamsterii. Ȋi hrăneau, spălau şi se jucau cu ei cu sfinţenie. Permiţându-le să facă acest lucru, dar şi dându-le alte sarcini prin casă precum dusul gunoiului, prepararea mesei favorite, ȋi face să simtă că au un mai mare control al lumii lor, şi ȋi face să aspire spre scopuri şi interese mai mari şi mai bune ȋn viaţă.

 

Fii nostalgic: creează o aură de nostalgie copiilor tăi, examinând anii trecuţi de muncă şi incluzand certificate, poze, teme, poveşti şi proiecte. Ei vor observa progresul pe care l-au avut de-a lungul anilor şi se vor simţi motivaţi să continue să se ȋmbunătăţească.

 

Spune-i „bravo”: a-l face pe copilul tău responsabil pentru sarcinile zilnice sau orice activitate nu este suficient. Spune-i că a facut o treabă bună, fie ȋmbrăţişându-l, fie oferindu-i desertul lui preferat.

 

Comportament exemplar din partea fraţilor mai mari: implică-i şi pe fraţii mai mari să ȋl motiveze pe cel mic prin activităţi cum ar fi să ȋl ȋnveţe un joc de societate, să ȋi citească diverse cărţi. Acest lucru are doua scopuri: fraţii mai mari dobândesc calităţi de lideri şi ȋl motivează pe cel mic să se implice activ ȋn aceste activităţi.

 

Ponturi

 

  • Dacă arăţi entuziasm ȋn ȋncurajarea copiilor, aceştia vor deveni mai buni comunicatori.
  • Ȋncearcă să menţii continuitate ȋn activităţile tale cu copiii.

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?