Cum să ȋţi linişteşti copilul dacă a visat urât?

Capacitatea de a avea vise bogate și vii se dezvoltă pe măsură ce creștem, de aceea, copiii spre deosebire de adulți, care au vise complexe, încep cu vise relativ simple care se dezvoltă pe tot parcursul copilăriei. Cum linişteşti ȋnsă un copil dacă a visat urât?

În perioada primei copilării, în primii doi ani de viață, este dificil de cunoscut conținutul viselor copilului, limbajul nefiind foarte dezvoltat. Începând cu vârsta de 2 ani, se dezvoltă imaginația și o dată cu aceasta și visele. Modul în care copilul reacționează la trezire față de propriile vise este influențat și de comportamentul părinților. Abia către 3 ani copilul devine capabil să povestească un vis.

 

Cel mic nu dispune de un bagaj bogat de cuvinte pentru a-și exprima fricile, dorințele, temerile, dar are visele, unde și le poate exterioriza. Aceste vise pot trezi copilul în timpul nopții. Acum, visele sunt foarte simple și includ în principal personaje, figuri umane, animale.

 

La 4 ani, atunci când majoritatea copiilor sunt integrați într-un mediu școlar, visele devin mai bogate în imagini, figuri și conținuturi. După vârsta de 5 ani, visul copilului devine mai complex, îmbogățindu-se cu elemente, scenarii și personaje din experiența de zi cu zi.

 

Visele antrenante și complexe, apar în jurul vârstei de 7-8 ani, atunci când copiii dezvoltă o înțelegere clară a propriei lor identități. Felul în care copilul se identifică pe sine se reflectă și în complexitatea și calitatea viselor, a încărcăturii lor cognitive sau emoționale. 

 

Coșmarurile la cei mici

 

Copiii care au coșmaruri și se trezesc pe parcursul nopții, afișând frică intensă și agitație, sunt mai degrabă speriați de dezorientarea trezirii incomplete decât de vis. 

 

Coșmarul la copii poate fi asemănat cu un proces de vindecare. El reprezintă încercarea de a întâlni, simboliza și descărca sentimentele acumulate în evenimentele cu care s-a întâlnit pe parcursul zilei.

 

Visele descriu gama complexă a trăirilor pe care le are un copil. Uneori, doar simpla mărturisire sau desenare a viselor trăite de un copil îl ajută pe acesta să își integreze sentimentele sau alte trăiri.

 

Cum să îți ajuți copilul atunci când are un coșmar?

 

Atunci când cel mic are un coșmar, cel mai bun ajutor este prezența voastră, să îl țineți în brațe sau să va întindeți lângă el dacă vă cere asta. Nu este un moment în care să țineți la limite sau la obiceiuri cu privire la somn. 

 

Dacă coșmarurile se repetă în mod frecvent, este necesară o intervenție pe parcursul zilei. 

 

Discutați cu cel mic dimineața despre visul lui și împărtășiți unul de-al vostru. Visele sunt un subiect intim și o astfel de discuție nu va face decât să vă apropie și să construiască o relație de încredere. Totodată, înțelegerea vieții interioare a copilului vostru vă va ajuta să fiți la curent cu starea lui emoțională și cu nevoile fizice și astfel, împreună cu el, să găsiți modalități de a le împlini.

 

Așadar, îl puteți întreba dimineață “Ce ai visat noaptea trecută?”. În timp ce îl ascultați, îl puteți întreba “Ce ai simțit în timpul visului sau după ce te-ai trezit?” sau să îi reamintiți că poate întotdeauna să ceară ajutor atunci când se mai întâmplă.

 

Rolul părinților este de a îi ajuta pe cei mici să înțeleagă imaginile și mesajele din vis și să restabilească sentimentul de bunăstare și siguranță.

 

Ajutați-vă copilul să își aleagă visele și să le filtreze. Puteți citi o poveste înainte de culcare, după aceea să începeți să vorbiți despre ce ar vrea să facă în visele lui/ei în acea noapte. Vrea să se joace cu personajele din povestea de culcare? Vor ele să zboare? Vor să meargă cu el/ea într-o aventură? Distrați-va alături de copilul vostru construind lumea viselor lui.

 

Îi puteți spune că de abia așteptați dimineața pentru a vă povesti despre ce a visat. Chiar dacă nu a visat ceea ce și-a propus, ascultați cu atenție și repetați experiența.

 

Ajutați-vă copilul să inventeze un protector. Pentru că visele pot fi înfricoșătoare pentru cei mici, această metodă îi va ajuta să controleze rezultatul și să nu se simtă neajutorați. Discutați cu copilul vostru despre cine ar putea veni să îi ajute în vis. Îl puteți încuraja să deseneze ajutoarele din vis și să creeze povești atunci când sunt treji, în care prietenii lor de poveste îi ajută să învingă “oamenii rai” din vis.

 

Încurajați-vă copilul să țină un jurnal al viselor. Poate scrie sau desena visele sale. Lăsați-l pe cel mic să își aleagă el caietul pe care vrea să îl folosească cu acest scop. Încurajați-l să îl decoreze așa cum îi place. În timp ar putea construi povești plecând de la visele lui. Jurnalele de vise îi ajută pe copii să dobândească un simț al controlului propriilor lor trăiri, dar totodată le și stimulează capacitatea de a rezolva probleme și de a gândi creativ.

 

Ajutați-l pe copil să găsească soluții în viața reală la îngrijorările sau fricile apărute în vis.  Dacă în viața reală se confruntă cu anxietatea rezultatelor de la școală, sau este agresat, astfel de experiențe se vor exprima și în visele sale.

 

Dacă reușiți să fiți atenți la problemele cu care se confruntă copii la diferite vârste veți reuși să acționați astfel încât să se simtă validați și în siguranță atât în vis cât și atunci când sunt treji. Spre exemplu, dacă în visele copilului vostru apare multă agresivitate, îl puteți ajuta înscriindu-l la lecții de karate. Soluțiile sunt nenumărate și le puteți găsi împreună cu copilul vostru.

 

E bine ca părinții să aibă în minte că visele celor mici sunt despre dezvoltarea acestora, despre ce învață, despre ce simt în legătură cu lumea care îl înconjoară și despre felul în care el reușește să se exprime în legătură cu asta.

 

 

Arina Dogaru

Psiholog si psihoterapeut practicant sub supervizare

http://arinadogaru.ro/

 

 

 

 

 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?