Cum să adormi un copil?

Un aspect important din viaţa unui copil este creşterea. Dieta lor, nevoile, abilităţile de ȋnvăţare şi cunoştinţele se schimbă ȋn fiecare an. Trecerea de la bebe la un copil ce intră la grădiniţă este cel mai mare salt ȋntr-un interval de timp foarte scurt. Mulţi părinţi trebuie să ȋi dezobişnuiască de anumite lucruri pe măsură ce ei cresc, inclusiv să ȋl convingă pe copil să doarmă ȋn camera lui. Iată câteva ponturi pentru a adormi un copil.

Pregătirea pentru somn

 

Stabileşte o rutina ȋnainte de culcare. Cu toate că trebuie să fi destul de flexibil când vine vorba de somn, poate fi de mare ajutor să ai o rutină oarecare. Atunci când lucrurile se ȋntâmplă ȋn acelasi fel ȋn fiecare zi, acest lucru ȋi conferă unui copilaş un sentiment reconfortant de control. Rutina dinainte de culcare poate ȋnsemna poveşti, rugăciuni, ȋmbrăţişări, săruturi. Ce este important este ca aceleaşi lururi să se ȋntâmple ȋn fiecare noapte şi aproximativ ȋn aceeasi ordine.

 

Stabileşte-i reflexe reflexe condiţionate pentru somn. La copil se formează uşor reflexe condiţionate pentru somn. Iritanţi condiţionaţi sînt acţiunile şi fenomenele care se desfăşoară înainte de culcare. Cu alte cuvinte, dacă în fiecare seară copilul se spală, îşi spală dinţii,  îşi face patul, se dezbracă ş.a., toate aceste acţiuni, luate împreună, provoacă inhibiţia reflex-condiţionată a scoarţei, scăderea tonusului muscular şi metabolismului general. Ca urmare, copilul adoarme uşor şi repede. Abaterea de la obişnuinţele înrădăcinate, dimpotrivă, împiedică adormirea.

 

Culcă copilul la aceeaşi oră. Pentru elaborarea reflexului la timp, care contribuie de asemenea la adormirea mai rapidă, copiii trebuie culcaţi întotdeauna la aceeaşi oră.

 

Adoptă o atitudine liniştită. Pentru a elabora la copiii mici o atitudine pozitivă faţă de culcare, mişcările părinţilor trebuie să fie domoale, vocea liniştită, mîngîietoare. Nu se recomandă să se legene copilul, să i se cînte diferite cîntece, căci el se va obişnui şi în viitor nu va putea altfel adormi repede.

 

Ȋnlătură orice l-ar putea distrage de la somn. Pentru ca el să adoarmă mai repede, trebuie înlăturaţi iritanţii ca lumina vie, discuţiile cu glas tare, cîntarea la instrumente muzicale, emisiunile de radio şi televiziune. După ce copiii au adormit, nu-i trezesc nici discuţiile cu glas scăzut, nici muzica domoală.

 

Prepară cina la o ora stabilită. Ȋncearcă să prepari cina când ȋncepe să apună soarele, astfel ȋncât copilul să aibă timp să se liniştească dupa aceea. Evită să ȋl trimiţi la culcare imediat după ce a mâncat, pentru că nu ar avea timp să ȋşi facă digestia corect şi ar putea avea dureri de stomac mai târziu.

 

Fă-i copilului tău o baie caldă. Ştiai că atunci când faci baie nervii se relaxează? Baia ȋl ajută să se simtă somnoros.

 

Lasă-l să poarte pijamaua preferată. Va fi foarte fericit.

 

Ȋncearcă să dormi cu copilul puţin. Copilul se simte ȋn siguranţă cu mama lui. Sau poţi sta pe un scaun şi să aştepţi ca el să adoarmă şi apoi să ieşi din camera lui.

 

Condiţiile necesare pentru somn normal

 

Aerul proaspăt, răcoros face copiii să adoarmă mai repede şi să doarmă liniştit şi adînc. De aceea copiii trebuie să doarmă în încăperi bine aerisite, în care aerul se schimbă permanent.

 

Temperatura ȋn camera copilului  trebuie să se ȋncadreze ȋntre 20-22 grade Celsius. Temperatura camerei nu trebuie să coboare sub 16 grade Celsius. Temperatura ideală pentru copil ȋn timpul nopţii este cea cuprinsă ȋntre 17 - 20 grade Celsius.

 

În timpul somnului copiii trebuie supravegheaţi. Nu trebuie lăsaţi să doarmă acoperiţi cu pături peste cap sau culcaţi pe abdomen şi cu nasul băgat în pernă. Pe pernă se va afla numai capul copilului. Nu e bine ca copiii să se obişnuiască să doarmă numai pe o parte. Aflarea îndelungată într-o anumită poziţie poate cauza deformarea craniului, cutiei toracice, coloanei vertebrale.

 

 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?