Cum sa crestem copii sanatosi din punct de vedere mintal

Ce anume stimuleaza dezvoltarea normal si armonioasa – emotional, social si intelectual? Sugarii si copiii mici, prin natura lor, iau contact cu oamenii si lucruri. Parintii iubitori, grijulii si atenti raspund plini de entuziasm la primul zambet al bebelusului lor zambind la randul lor; interactiuni similar sunt realizate in mod repetat in fiecare moment timp de luni de zile.

Parintii ii ofera mancare copilului atunci cand ii este foame, il linistesc atunci cand se simte rau. Toate aceste lucruri intaresc sentimental copilului ca este bine ingrijit si legaturile lui emotionale cu ceilalti.

 

Ofera-i copilului dragoste si incredere

 

Aceste sentimente initiale formeaza fundatia unui simt de incredere fundamentala care va sta la baza viitoarelor relatii interumane ale copilului. Chiar si interesul lui fata de lucruri si capacitatea sa de a trata ideile cand va fi la scoala sau la slujba au la baza acest fundament de dragoste si incredere.

Trasaturile pozitive ale copiilor se dezvolta in mod natural atunci cand acestia sunt iubiti si ingrijiti de catre parinti. In acest caz, atunci cand este expus la o mare varietate de experiente, copilul are increderea si motivatia necesare pentru a incerca sa obtina acele deprinderi care se potrivesc cu abilitatile lui innascute.

 

Iubeste-ti copilul asa cum este

 

Bucura-te de copil asa cum este el – astfel va creste si se va dezvolta in cel mai bun mod. Chipui fiecarui copil este diferit de al altuia. In acelasi fel, modul de dezvoltare al fiecarui copil este unic. Unul poate fi foarte dezvoltat ca forta fizica si coordonare ( invata precoce sa stea in sezut, in picioare sis a mearga), un fel de atlet in miniature. Cu toate acestea, el poate sa deprinda mai greu miscarile fine, este mai putin indemanatic sau vorbeste mai tarziu.

 

Iubeste-ti copilul si bucura-te de el pentru ceea ce este, pentru felul in care arata, pentru ceea ce face si nu te lasa obsedata de calitatile care ii lipsesc.

 

Copiii care sunt apreciati pentru felul in care sunt, indifferent daca sunt simpatico, neindemanatici sau mai putin isteti, vor creste avand incredere in ei insisi si fericiti. Ei vor avea o personalitate care ii va ajuta sa exploateze la maximum toate calitatile pe care le au si toate oportunitatile pe care viata li le va oferi.

 

Copiii care insa nu au fost niciodata aceeptati cu adevarat de parintii lor, care au simtit intotdeauna ca ceva le lipseste, vor creste fara a avea incredere in fortele proprii. Ei nu vor fi niciodata capabili sa-si etaleze in intregime calitatile, indiferent cat de inteligenti, talentati sau frumosi sunt. Daca ei isi incep viata cu un handicap, fizic sau mental, acesta se va regasi inzecit atunci cand vor deveni adulti.

Referinta

 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?