Cum sa ne ferim copiii de carii?

Grija părinților pentru dantura copiilor trebuie să ocupe zilnic un loc prioritar pentru o dezvoltare armonioasă și completă a acestora. Este datoria noastră să cernem permanent micile obiceiuri din viața copiilor noștri pentru ca aceștia să învețe treptat principiile unei buni igiene după care se vor ghida pe viitor când vor căpăta independența și maturitatea firească. Iată câteva sfaturi pentru o dantura perfectă pentru copilul tău.

Dantura este ereditară?                         

 

Oamenii de știință susținuți de nenumărate cercetări afirmă că dantura este ereditară. Forma dinților, culoarea și dimensiunea acestora se transmite copiilor în momentul formării lor în burtica mamei.

 

De aceea, este important ca în familiile cu probleme dentare, copiii să beneficieze de o atenție sporită când vine vorba de alimentația cu vitaminele și mineralele necesare și desigur de o igienă completă și regulată.

 

Alimentația din timpul sarcinii

 

O alimentație variată și complexă în timpul sarcinii poate avea efecte benefice chiar și asupra formării danturii copilului la momentul oportun. Cu cât va fi mai complet meniul unei gravide cu atât beneficiile vor fi mai mari iar efectul lor se va vedea în sănătatea generală și dentară a micuțului.

 

Pentru un echilibru alimentar care să contribuie activ la o formare și dezvoltare armonioasă a danturii copilului s-a stabilit un plan alimentar care este constituit din 7 grupe de alimente:

 

  • Laptele și brânzeturile;
  • Fructele și legumele;
  • Ouăle;
  • Carnea, cu preponderență cea de pește;
  • Cerealele și derivatele lor, alături de leguminoasele uscate;
  • Grăsimile animale și vegetale;
  • Zaharurile.

 

Meniul zilnic trebuie să fie compus din toate aceste grupe, fără a se evita vreuna.

Laptele și derivatele din lapte conțin cantitățile necesare de calciu, vitaminele A, B, D, proteine și grăsimi. Carnea conține proteine și vitaminele A, B, D, PP iar peștele este o mină de Fosfor, Iod și Fluor. Ouăle au în componența lor vitaminele A, B1, B6 și D, proteine, fosfor, fier și grăsimi. Cerealele și derivatele lor conțin zaharuri și sunt bogate în vitaminele B și E și substanțe minerale. Un aport impresionant îl au fructele și legumele datorită vitaminelor, potasiului, cuprului, calciului, fierului, zincului și magneziului. Consumul grăsimilor în perioada sarcinii trebuie să fie rațional și echilibrat în timpul sarcinii ăn cantități reduse.

 

Alimentația favorabilă danturii copilului

 

În prevenirea cariilor, alimentația copilului are un rol important, tocmai de aceea este important interesul față de sănătatea dinților inainte de apariția acestora. De cele mai multe ori, grija părinților pentru dantura copiilor apare când cariile afectează dantura și mai pot fi îngrijite doar la stomatolog.

 

Pentru prevenirea unei danturi defectuoase la copii este prioritară stabilirea unui regim alimentar sănătos și variat încă din momentul în care copilul începe să fie alimentat cu hrană normală, tocmai pentru a se obișnui de mic.

 

O alimentație favorabilă danturii copilului începe din timpul vieții intrauternie a copilului și apoi în momentul alăptării urmat de cel al hranei normale.

 

Dacă mama își alăptează puiul la sân, îi oferă acestuia posibilitatea de a acumula suficient calciu și minerale pentru a i se dezvolta dantura armonios și sănătos.

 

Atunci când se reduce alăptatul și este imperios necesar să introducem treptat hrana formată din legume, fructe, carne, ouă. Meniul copilului trebuie să fie diversificat și masa necesită un program orar bine stabilit. Toate alimentele pe care i le dați micuțului trebuie să fie proaspete nicidecum din conserve.

 

Studiile arată că acei copii care nu beneficiează de mese regulate și compuse dintr-un meniu variat au tendința de a avea dinții mai afectați de carii față de copiii cu un program alimentar bine stabilit.

 

Igiena dentară la copii

 

Ademenirea copilului pentru a folosi pasta și periuța de dinți nu este întotdeauna un exercițiu ușor. De aceea, ca părințe trebuie să îți dai silința pentru a-ți convinge copilul să le folosească fără a i se stârni plânsul. Alegerea unei periuțe de dinți colorate și o pastă de dinți aromată și special creată pentru copii constituie un prim pas în formarea unei igiene orale.

 

Părintele trebuie să înțeleagă la rândul său importanța igienei orale a copilului chiar dacă implică plânsul din partea copiluluib deoarece acest tip dem igienă este parte integrantă a igienei generale.

 

Încă de la naștere, părinții trebuie să aibă în vedere igiena orală a copilului prin tamponarea cu infuzie de mușețel a gurii și gingiilor copilului, prin practicarea unui masaj gingival pentru a contribui la apariția unor dinți drepți și sănătoși.

 

Periajul dentar

 

Periajul dentar trebuie să înceapă în jurul vârstei de 1 an și 6 luni/2 ani. Pentru ca periajul să se desfășoare într-un mod plăcut este bine ca părintele să se spele pe dinți alături de copil, puterea exemplului oferindu-i încredere copilului. De fiecare dată când voi vă spălați pe dinți, vă puteți lua copiii lângă voi pentru a le arăta cum se procedează și nu în ultimul rând deoarece aceștia la vârste fragede imită comportamentul adulților.

 

În primă fază, lăsați copilul să își aleagă singur o periuță de dinți și asigărați-vă că pasta de dinți are o aromă plăcută și mai puțin puternică. Apoi, ghidați mânuța copilului în timpul periajului pentru a deprinde mișcările potrivite și corecte ale periajului.

 

O atenție deosebită trebuie să acordați momentului clătirii gurii după periaj deoarece copiii la început nu cunosc această tehnică și este posibil să înghită pasta de dinți și apa, tocmai de aceea nu este recomandată pasta de dinți mentolată pentru adulți.

 

Important de reținut este faptul că spălatul pe dinți trebuie să fie efectuat după fiecare masă pentru a se îndepărta resturile de mâncare și bacteriile care intervin pentru descompunerea acestor resturi.

 

Scris de: Claudia T.

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?