Cura heliomarina

Este vara si ca in fiecare an ne facem repede bagajele si plecam la mare, insa putini dintre noi stim ca pe langa bronzat si relaxare putem face ceva si pentru sanatatea noastra si a copiiilor nostri. Baile de aer, baile solare si de mare ajuta la intarirea organismului, a sistemului imunitar. Cu alte cuvinte vom deveni mai rezistenti la boli, la stres, la oboseala, metabolismul fiind vizibil imbunatatit.

Heliomarin = (med.) Care utilizeaza actiunea simultana a razelor solare si a aerului de mare

 

Folosirea în scop terapeutic a proprietăţilor soarelui, apei mării, nisipului şi nămolului poartă numele de talasoterapie. Aceasta poate fi efectuată fie în condiţii naturale, vara, pe litoral, sau în extrasezon, în centre special dotate, cum ar fi cele de la Mangalia, Neptun sau Eforie.

Talasoterapia este indicată în scop profilactic (de prevenire a unor boli), curativ (de vindecare a unor boli) şi în recuperarea funcţională în cadrul unor afecţiuni reumatice şi ortopedice.

Pe deplin recunoscut este efectul profilactic în cazul bolilor aparatului respirator şi ale sferei ORL a aerosolilor şi a radiaţiilor ultraviolete. Dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui, se recomandă plimbarea copiilor pe malul marii, chiar în apropierea apei, acolo unde se sparg valurile. Aerosolii marini conţin atât iod, cât şi clorură de sodiu, aceştia având un efect de decongestionare a mucoaselor nazale, sinusale şi bronşice şi de eliminare a secreţiilor de la acest nivel. Acelaşi efect poate fi obţinut şi seara, după cină, printr-o plimbare pe faleză, adăugându-se şi efectul sedativ al brizei de seară, datorită antrenării unor mase de aer dinspre uscat spre mare.

 

Expunerea la soare este bine să se facă treptat, pentru acomodare, în intervalul orar 7:00-10:00 şi după-amiaza, după ora 16:00 fiind cel mai recomandat. Este contraindicată expunerea la orele de vârf, deoarece pot apărea arsuri, insolaţii şi creşte riscul de cancer de piele. Sub acţiunea razelor ultraviolete are loc sinteza de vitamina D la nivelul pielii, aceasta fiind indispensabilă în fixarea calciului în oase, prevenind rahitismul la copii şi grăbind vindecarea fracturilor. In perioada de expunere copilul trebuie sa aiba capul acoperit, tricou, iar expunerea nu se face direct ci de sub o umbrela protectoare. Se indica folosirea unei creme adecvate pentru protectia solara (factor de protectie mai mare de 50). La plaja copilul trebuie bine hidratat (apa plata si aproximativ 50-70 ml suc de morcov).

 

Baile in mare ajuta circulatia sangvina, sistemul nervos si in general tot metabolismul. Baile in mare nu trebuie sa fie de durata mare, nu este recomandat sa fie facute dupa baile de soare si nici cand temperatura aerului este sub 20 de grade.

 

Pentru copii, dar şi pentru adulţi, cura heliomarină ideală este de 18 zile, dar pentru un efect de durată nu trebuie să dureze mai puţin de 10 zile.

 

De retinut!

- Atentie sporita la copiii cu pielea atopica si la cei cu alergii cutanate;

- Evitati intervalul orar de expunere 11-16.00;

- Pentru prescolari: NU se vor administra Calciu si Vitamina D 10 zile inainte, in timpul si 10 zile dupa cura heliomarina.

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?