De ce mint copiii?

Minciuna este acel mijloc de comunicare pe care îl întâlnim aproape mereu, o problematică ce pare a fi incorporată în viaţa noastră de zi cu zi. Un comportament supărător care îi afectează şi pe copii. Important este ca minciuna să nu se transforme într-o chestiune gravă şi să devină un lucru obişnuit. Citeşte ȋn articolul de mai jos de ce mint copiii şi cum ȋi putem face să nu mai mintă.

Să minţi este aproape mai bine decât să copiezi adevărul spus de un altul, în primul caz eşti om, în al doilea papagal.Feodor Mihailovici Dostoievski

 

Minciuna la copiii mici

 

În cele mai multe cazuri copiii mici mint fără a conştentiza că fac un lucru rău sau necinstit. Ei nu pot trece încă prin filtrul memoriei diferenţa dintre adevăr şi minciună, în consecinţă nici nu ar trebui pedepsiţi. Cel mai indicat lucru ar fi ca părinţii să-i explice copilului că a minţi nu este tocmai un lucru lăudabil. De reţinut este şi faptul că cei mici au tendinţa de a fabula sau de inventa diferite poveşti.

 

Ȋn schimb, copiii pot spune minciuni atunci când vor să evite sau să obţină ceva ( nu vreau să merg la grădiniţă că mă doare burtica), atunci este momentul prielnic când părinţii pot interveni şi să-i spună celui mic cât de bine şi de important este să spună adevărul. De asemenea, părinţii trebuie să poarte o discuţie cu puiuţii lor şi despre faptul că onestitatea este un lucru de preţ iar minciuna distruge încrederea celor din jur. Poate de aceea această etapă din dezvoltarea copilului (de la 2 la 4 ani) este şi foarte importantă, fiind perioada când le putem arăta celor mici cum să obţină, să-şi atingă scopul fără a spune minciuni.

 

Cum reacţionăm la minciunile copiilor

 

Copiii au o imaginaţie bogată şi o pornire firească de a inventa poveşti, în acest caz  părinţii trebuie să-i asculte, să intre cumva în jocul lor. Atunci când ne confruntăm totuşi cu o minciună nu vom aborda problema pedepsindu-l, ci vom evidenţia cât de bine este să spună adevărul. Încurajându-i şi lăudându-i atunci când sunt sinceri vom obţine un feedback mult mai bun din partea copiilor. Cei mici sunt mai receptivi la reacţiile noastre pozitive decât la pedepse.

 

Să nu uităm însă că noi suntem principalele modele pentru copii, de aceea este necesar să abordăm faţă de ceilalţi o atitudine lipsită de perfidie şi duplicitate. Astfel spus puterea exemplului este foarte importantă. Atât timp cât noi suntem sinceri şi copiii la rândul lor vor încerca să copieze acest tip de comportament.

 

În cazul în care minciuna devine o constantă în viaţa copiilor, aceasta poate ascunde aspecte mult mai profunde pe care părinţii nu le pot gestiona singuri. În acesastă situaţie  este necesar sfatul unui psiholog. Minciuna nu este o rezolvare ci doar va adânci şi mai mult adevărata problemă, iar sinceritatea va fi bineînţeles cea mai bună politică pe care trebuie să o adoptăm ca părinţi.

 

 

Scria de: Asolomii Roxana

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?