De ce plange bebelusul meu?

Toate mamele stiu ca plansul sugarului semnaleaza o suferinta de un fel sau altul; multe dintre plansete devin curand familiare si, cu putina experienta si rabdare, sunt destul de usor de rezolvat. Iar daca sugarul nu plange prea des sau prea mult timp, cele mai multe mame trec peste aceste momente destul de bine – la urma urmei, femeile stiu ca plansul poate asigura si o eliberare a tensiunii si a emotiei. 

De ce plange bebelusul meu? Va cuprinde disperarea numai atunci cand nimic din ceea ce faceti nu pare a fi de ajutor si plansul persista si este lesne de inteles ca incepeti sa ganditi ca trebuie sa fie ceva cu adevarat serios si grav. Acest lucru poate eroda toata increderea in talentul dumneavoastra de mama, iar adesea contribuie sau chiar cauzeaza depresia postnatala.

 

Desi este de la sine inteles ca ati putea fi innebuniti daca bebelusul plange in mod constant, incercati sa va detasati si sa observati limbajul corpului acestuia, gesturile si reactiile care se repeta zlnic, pentru a va ajuta sa ajungeti la esenta problemei.

-     Fata rosie, incretita denota furie si frustrare.

-   Pipaiti la ceafa pentru a verifica temperatura obisnuita si confortabila a corpului – rece si umed inseamna prea cald, iar suficient de cald inseamna o temperatura adecvata.

-     Daca abdomenul se simte tare, ca o masa de calcat, atunci este vorba de colici

-     Plansetele de oboseala sunt, de regula, insotite de tragerea, frecarea sau lovirea urechilor.

-   Verificati culoarea mainilor si a picioarelor pentru a va asigura ca fluxul sangvin nu este impiedicat de panglici sau alte legaturi stranse.

-   Un plans strident, de obicei, asociat cu o boala grava, desi anumite tipuri de colici si probleme structurale legate de tractul urinar pot fi insotite de un plans puternic.

-     Sugarii bolnavi scancesc sau plang, de obicei, mai moale si mai jalnic, adeseori aparand si alte semen ale bolii.

-     Un planset irascibil, violent, nelinistit si iritabil poate fi semn al unui sugar cu nevoi speciale, pe care este mai greu sa il satisfaceti

-     Un planset mai ascutit decat cel cu care sunteti obisnuita indica de obicei o infectie a urechii

-   Ascultati daca sugarul are plansetul sec, scartait – ar putea indica o durere in gat – sau un planset care se termina cu o tuse ca un latrat – ar putea fi semn de anghina difterica

 

Atunci cand plansul va nelinisteste, unul dintre urmatoarele sfaturi il va domoli pe micut, iar dumneavoastra va veti linisti:

-     Nu conteaza momentul zilei, pregatiti o baie calda si scaldati-va impreuna cu sugarul timp de o jumatate de ora. Puneti un prosop pe burtica sugarului si oferiti-i san sau un biberon cu lapte.

-     Masati sugarul. Incercati miscari blande circulare cu varful degetului intre sprancene, la tample si in spatele urechilor. Si masajul pe intreg corpul effectual zilnic va calma treptat sugarul. Puteti aseza sugarul pe o minge pentru gravide si sa-l rostogoliti bland inainte si inapoi, atat pe burtica, cat si pe spate.

-     Puneti o muzica linistitoare pe care o puteti dansa cu sugarul, amintindu-I de zilele cand se afla in pantec.

-     Asezati bebelusul sub un pom de unde acesta poate privi miscarea constatnta a frunzelor in adierea vantului, norii care se aduna si jocul de lumini si umbre al soarelui care creeaza diverse forme.

-     Schimbati si locul patului mobil – imaginati-va ca ati fi dumneavoastra expusa mereu la o singura melodies au la acelasi sir de leganari!

-     Luati sugarul in pat cu dumneavoastra, daca plansul din timpul noptii va starneste mila. Adeseori este singura modalitate de a avea parte de ceva somn. Amintiti-va ca trebuie sa treceti cu bine de aceasta etapa si gasirea de solutii potrivite in cazul dumneavoastra reprezinta lucrul cel mai important.

Referinta

 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?