De ce scrâşneşte copilul din dinţi?

Scrâșnitul din dinți sau bruxismul în termeni medicali este o frecare involuntară a dinților întâlnită foarte des când copiilor li s-a format dantura parțial sau complet.

Factori declanşatori

 

Alți factori care declanșează bruxismul sunt viermii intestinali, colita, onirismul (coșmarurile în somn) și starea de nervozitate.

 

Cauze

 

Un copil supus stresului în familie sau în mediul social poate să sufere în timp de bruxism. Această tulburare, potrivit studiilor științifice efectuate de-a lungul timpului, apare cel mai des în somnul de odihnă și liniștit, nu în ceea ce numim popular ”pui de somn”. Motivul pentru care apare în acest tip de somn ar fi că în acele clipe, creierul filtrează și deapănă absolut toate întâmplările din acea zi. Dacă observăm în timpul somnului scrâșnitul dinților la copil putem spune că acesta a avut o neliniște în ziua respectivă.

 

O durere pregnantă, care nu încetează, predispune copiii să-și miște maxilarele în gol în timpul somnului.

 

Bruxismul nu numai că indică prezența unei afecțiuni care produce tulburari de somn copilului, acesta provocă și uzura danturii copilului. Cu toate că dinții de lapte se schimbă, nu ne putem baza pe acestă schimbare naturală, noi trebuind să înlăturăm cauzele bruxismului.

 

Lipsa unui program de somn pe timpul zilei duce la apariția acestei afecțiuni. Oboseala acumulată de copil îl împiedică pe timp de noapte să aibă un somn liniștitor, relaxant, provocându-i anxietate.

 

Atunci când copilului încep a-i crește dinții, apare și senzația de mâncărime a gingiilor, iar frecatul dinților mai diminuează disconfortul produs.

Scrâșnitul dinților poate apărea atât ziua cât și noaptea. Însă cel mai intens este bruxismul pe timpul nopții.

 

Acest obicei involuntar de frecare a dinților este cel mai des întâlnit la copiii care se confruntă cu apariția dinților de lapte și în momentul apariției complete a danturii de lapte. De asemenea, poate apărea și la copiii care își pierd definitiv dinții de lapte și cărora le crește dantura definitivă. Dantura dispusă asimetric și care nu este aliniată corect este de asemenea un motiv de scrâșnire din dinți.

 

Încercați să înlăturați agitația de peste zi a copilului petrecând seara timp cu el, jucându-vă, citind povești, vorbind. Nu-l va ajuta numai pe copil ci și pe voi, ca părinți deoarece bruxismul îi afectează și pe oamenii maturi.

 

Scris de: Claudia T

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?