Decalotarea. Pro sau contra?

Igiena genitală a copilului este de mare importanță pentru sănătatea acestuia iar decalotarea face parte din ea. Deși este considerată de multe persoane o practică barbară și dureroasă, decalotarea, conform specialiștilor este mai degrabă un principiu al igienei genitale care împiedică formarea unor bacterii nocive, fimozei și infecțiilor urinare.

Prin decalotare se înțelege acțiunea de a retrage prepuțul pentru a se efectua o igienă mai avansată a zonei genitale. Această practică este cu adevărat indicată în momentul în care băiatul suferă de fimoză (retragerea incompletă a prepuțului la baza glandului la băieți).

 

Anumiți specialiști susțin că decalotarea trebuie să fie facută la scurt timp după naștere deoarece organismul baiețelului are capacitate mai rapidă de vindecare.

 

Decalotarea se produce natural la băieței, în funcție de ritmul de dezvoltare al fiecăruia poate apărea în cele mai multe cazuri la 1-4 ani și chiar până la 14 ani. Aceasta poate fi efectuată chirurgical dar și acasă în timp ce îi faceți masajul specific după baie deoarece pielea este mai moale și mai ușor de tras.

 

Este important să știți că decalotarea împarte chiar și medicii cu păreri pro și contra, nu numai pe părinți.

 

Argumente Pro

 

  • Igienă avansată;
  • Reduce riscul apariției fimozei;
  • Previne infecțiile urinare;

 

Argumente Contra

 

  • Produce daune țesutului penian dacă este efectuată brutal;
  • Poate afecta erogenitatea penisului pe viitor dacă nu este efectuată corespunzător;
  • Generează disconfort copilului in stare de repaus dar și la urinat;
  • Poate cauza inflamatii și infecții la nivelul penisului;
  • Posibile hemoragii;
  • Necesită o atenție mult mai mare în cadrul igienei genitale în cazul în care este țesut deschis.

 

Această practică nu trebuie să fie facută agresiv și forțat deoarece poate avea efecte negative și deloc favorabile sănătății și confortului copilului.

 

De memorat este că decizia de a decalota nu aparține doctorului sau familiei copilului ci trebuie să urmăriți starea organului genital al copilului pentru ca decizia să fie favorabilă acestuia. Deși decalotarea se face natural la cei mai mulți băieți, unii au probleme și necesită ajutorul medicului pentru a fi decalotați.

 

 

Scris de: Claudia T.

 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?