Deficitul de creștere în înălțime (nanismul) la copii. Cum ȋl recunoşti?

Nanismul reprezintă un deficit de creștere în înălțime, boală cu multiple etiologii ce este datorată cel mai adesea deficitului de sinteză a anumitor hormoni, deficit ce are loc în primii ani de viață sau chiar de la naștere.

Nanismul Hipofizar 

 

Numit și piticismul este datorat fie alterării sintezei de hormonului de creștere (somatotropina), fie unei lipse de răspuns din partea organismului la acțiunea acestuia.

  

În primul caz, concentrația scăzută a somatotropinei este dată de secreția deficitară de la nivelul hipofizei determinând un nanism armonic în care viteza de creștere este scăzută: 

     <5cm/an între 4-8 ani 

     <4cm/an până la pubertate.  

  

Este afectată de asemenea și măturarea scheletala care va fi cu peste 2 ani în urma vârstei cronologice. Alte simptome sunt: hipersomnolenta (doarme 14-15 ore pe zi), strabism, păr uscat și fragil, constipație, scăderea forței musculare (copilul nu va lua parte la jocuri ce implică alergarea) iar sistemul nervos este dezvoltat normal.  

  

În al doilea caz, cel prin care nanismul apare în urma neresponsivitatii organismului față de somatotropina, prin lipsa unui receptor la nivel tisular, patologie numită sindrom Laron acesta fiind corelat și cu diabet sau predispoziție pentru dezvoltarea unor cancere.  

  

Nanismul Tiroidian 

 

Hormonii tiroidieni sunt de asemenea implicați în creșterea normală a copilului. Lipsa acestora, spre deosebire de lipsa somatotropinei determină apariția unui nanism disarmonic cu implicarea unei dezvoltări defectuase și la nivelul sistemului nervos central ce poate merge până la retard mental.  

  

Simptomele acestei forme de nanism se aseamănă cu cele ale hipotiroidismului (patologie ce apare frecvent la vârstă adultă) astfel că vor prezenta: tegumente reci, uscate, intoleranță la frig iar expresia feței este cea a unui om adormit. De asemenea copiii prezintă un cap mai mare, macroglosie (limbă mare ce poate ieși din cavitatea bucală).  

  

Nanismul din Sindromul Cushing 

 

Sindromul Cushing este datorat hipersecreției unui hormon numit popular “de stres”, în termeni medicali - cortizolul. Glandele suprarenale sunt responsabile cu sinteza acestui hormon. Semnele acestei boli sunt diverse și numeroase, acesta fiind asociat cu depunerea țesutului adipos cel mai adesea la nivelul trunchiului sau la nivel cervical posterior (“ceafa de bizon”), apariția unor vergeturi roz-roșii la nivelul abdomenului, slăbiciune musculară. Aspectul feței este și el caracteristic acestei patologii, fiind denumit “facies în lună plina”, caracterizat printr-un aspect durduliu, buza superioară este mărită de volum față de buza inferioară iar bărbia este dublă.  

 

Scris de: Alexandra Guta

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?