Dezvoltarea fizică a copilului şi starea sănătăţii

Unul din indicii de bază al sănătăţii copiilor prezintă dezvoltarea lor fizică, prin care se înţeleg însuşirile morfologice şi funcţionale ale organismului, ce caracterizează procesele creşterii şi dezvoltării lui.

Pentru determinarea dezvoltării fizice a copiilor, se aplică metodica cercetărilor antropometrice. Din semnele morfologice se determină lungimea corpului, greutatea, circumferinţa coşului pieptului; semnele funcţionale caracterizează volumul plămînilor, dinamometria, spirometria (puterea musculară a mîinilor).

 

În dezvoltarea fizică a copiilor se cercetează nu numai însuşirile morfologice şi funcţionale ale organismului, dar şi nivelul dezvoltării biologice a copilului; formarea sistemei dentare, a motoricii, vorbirii, proceselor creşterii; la adolescenţi – nivelul maturizării sexuale.

 

Dezvoltarea fizică, fiind unul din indicii sănătăţii, poate să se schimbe sub influenţa diferitor boli. Îndeosebi schimbări deosebite în dezvoltarea fizică (gigantism, pitic, dezvoltarea neuniformă a unor părţi ale corpului) se observă în rezultatul dereglării activităţii unor glande de secreţie internă. La copiii ce frecvent şi îndelungat bolesc, în deosebi cei ce suferă de boli cronice (rahit, tuberculoză, dizenterie, ghipotrofie) se observă încetinirea creşterii, scăderea greutăţii, slăbirea tonusului musculaturii, dereglării în ţinută, picior plat.

 

Astfel, starea sănătăţii şi dezvoltarea fizică se află într-o dependenţă strînsă şi în timpul controlului medical al copiilor trebuie să se cerceteze paralel.

 

Dezvoltarea fizică depinde şi de condiţiile sociale. Structura schimbărilor biologice în organismul copilului au arătat, că de rînd cu mărirea indicilor dezvoltării fizice la copii şi adolescenţi în comparaţie cu sămaşii lor ce au trăit cu 10-20 de ani în urmă, se observăintensificarea procesului creşterii şi maturizării organismului. Acest fenomen a căpătat denumirea de acceleraţie şi în prezent se studiază minuţios.

 

Dezvoltarea fizică a copilului sănătos în decursul vieţii se schimbă şi trebuie să se determine în anumite norme de vîrstă. Pentru a căpăta aceste norme, sînt supuşi controlului medical colective de copii. Prelucrarea statistică a datelor colectate dă posibilitate de a determina indicii medii (standardele) dezvoltării fizice. Pentru fiecare ţinut geografic se stabilesc standarde specifice reieşind din condiţiile vieţii şi din zone diferite climaterice, localităţi rurale şi urbane etc. Aproximativ la 5-10 ani standardele locale se clarifică, deoarece dezvoltarea fizică a copilului se schimbă sub influenţe materiale şi nivelului cultural de viaţă a populaţiei.

Referinta

 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?