Etapele aparitiei dintilor la bebelus

Dintii sugarilor incep sa erupa pe la aproximativ 6 luni, dar pot aparea oricand de la nastere pana la varsta de optsprezece luni. In general, intre doi ani si jumatate si trei ani toti cei douazeci de dinti de lapte au aparut deja. Exista un tipar al aparitiei dintilor copilului, dar nu trebuie sa fiti ingrijorati daca dantura sugarului dvs. apare in mod diferit de a altora.

Etapele aparitiei dintilor la bebelus Se poate spune ca, intr-un fel, cresterea dintilor pentru copii incepe inca din stadiul de fat.  Astfel, nutritia buna a mamei in timpul sarcinii este importanta pentru dezvoltarea dintilor copilului. Dieta mamei trebuie să aiba cantitati adecvate de calciu, fosfor, vitamina C, vitamina D.

 

 Există patru etape principale de dezvoltare a dintelui:
Prima etapa incepe la fat, la aproximativ 6 saptamani de viata. Atunci se formeaza substanta de baza a dintelui;

Apoi, tesutul dur care inconjoara dintii se formează, in jurul varstei de 3 sau 4 luni de gestatie;
Dupa ce copilul se naste, urmatoarea etapa are loc atunci când dintele de fapt iese prin gingie;
•  În cele din urmă, in jurul varstei de 6 ani, există o pierdere a dintilor de "lapte", urmata de aparitia celor permanenti.

Dezvoltarea dintilor se petrece mai devreme la fete decat la baieti si la copii supraponderali fata de cei cu greutate normala.

Dinti natali se numesc dintii care sunt prezenti in momentul nasterii. Este vorba despre numai doi-trei dinti mici, cafenii, vizibili pe gingia de jos. Dintii naturali sunt destul de rari si deoarece nu sunt foarte bine fixati, de obicei, se scot pentru a nu se disloca si a nu fi inghititi.

In cazuri mult mai rare, dintii nu sunt prezenti la nastere, ci apar cateva saptamani mai tarziu. Acestia sunt denumiti dinti neonatali.

In majoritatea cazurilor, atat dintii natali, cat si cei neonatali sunt dinti primari normali si odata cazuti ei sunt inlocuiti cu dinti permanenti.

Desi exista o variatie mare a varstei la care apar dintii, dentitia intarziata este definita ca situatia in care dintii apar cu o intarziere mai mare de sase luni fata de intervalul obisnuit. Dentitia intarziata poate fi un semn de avertisment pentru unele afectiuni ale tiroidei, a glandei pituitare sau al altor tulburari hormonale. Copiii care s-au nascut prematur sau au anumite boli genetice evidente, precum sindromul Down sau nanismul, pot avea si ei intarzieri in aparitie dintilor.

Referinta

 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?