Hemofilia A la copii

În copilărie, rănile deschise sunt inevitabile. Căzăturile, vânătăile și sângerările pot afecta serios anumiți copii. Acești copii suferă de hemofilie și necesită un plus de atenție din partea lor, a părinților și celor din jur. Vezi ce reprezintă hemofilia A la copii ȋn articolul următor.

Definiție

 

Reprezintă una dintre cele mai cunoscute boli genetice, fiind descrisă chiar și în Talmud, este cea mai comună tulburare de coagulare a sângelui pe cale ereditară având ca manifestare clinică hemoragiile.

 

Cazurile consemnate până în prezent arată faptul că băieții sunt mai afectați decât fetele de această boală. Hemofilia A afectează de cinci ori mai mult decât hemofilia B, ocupând un procent de 80 % din cazurile de hemofilie.

 

Prin ce simptome se manifestă?

 

La începutul perioadei de viață, nou născutul poate avea semne clare de hemofilie în urma unor traumatisme minore provocate.  Sângerările nu apar imediat după traumatism ci ușor tardiv, însă se întind pe o perioadă de timp relativ mare și nu se opresc spontan.

Cele mai frecvente hemoragii sunt epistaxisul (sângerările nazale), bucale, dentare, linguale (ale limbii).

Hematrozele afectează în general articulațiile mari precum genunchiul, șoldul, glezna, cotul.

 

Complicații

 

Sângele rezultat în urma sângerărilor, în cazul hematrozelor, se acumulează în articulație și provoacă leziuni inflamatorii. Asta poate duce la pierderea capacității de a utiliza corect articulațiile și apare anchilozarea urmată de atrofierea mușchilor.

 

În timpul și după intervențiile chirurgicale, bolnavul este predispus la pierderea unei cantități însemnate de sânge, de asemenea, și hemoragiile digestive sunt de luat în calcul.

 

Tratament

 

Bolnavii de hemofilie beneficiază de un tratament complex din anul 1970 iar acesta exclude injecțiile intramusculare și administrarea aspirinei.

 

Se administrează produse rezultate din sânge uman care conțin plasmă și alte elemente necesare pentru a ajuta sângele să se coaguleze. Deoarece tratamentul are la bază sângele uman, se acordă atenție sporită ca donatorul să nu sufere de boli.

 

Tratamentul este administrat și dozat în funcție de gravitatea rănii provocate, cu cât rana este mai mare cu atât doza va fi mai ridicată.

 

Substanțe de evitat în cazul hemofiliei

 

Hemofilia este o tulburare serioasă a sângelui care poate provoca decesul în cazul în care se administrează substanțe precum aspirina, papaverina, morfina, novocaina, indometacinul.

 

Cum să ne ajutăm copilul?

 

Este important să îi facem testul de aflare a grupei sanguine și să trecem într-un carnețel pe care sa-l poarte tot timpul la el următoarele detalii: grupa sanguină, tipul hemofiliei (daca este A sau B), anticoagulanții circulanți, concentrația FAH.

 

Un copil cu hemofilie trebuie să fie învățaț de mic să se descurce singur, să-i fie prezentate modalitățile prin care să razbată complicațiile.

 

Deoarece hemofilia implică lipsa de activitate, nu trebuie să încurajăm copill să pactice sporturi ci să-l îndreptăm către activități statice precum cantatul la pian sau alte instrumente muzicale, pictatul etc.

 

Educația unui copil cu hemofilie

 

Pentru a avea un comportament care să-l ajute la stăpânirea situațiilor riscante, părinții trebuie să-și educe copiii cu maximă atenție. Atenția copilului trebuie să fie distrasă de la activitățile sportive către cele mai statice. Părinții pot încuraja pictura sau să-ți trimită copilul la școli de muzică pentru canto sau învățarea unui instrument muzical. Un sport care este recomandat de către specialiști este înotul, datorită lipsei de presiune asupra articulațiilor.

 

Un alt aspect important îl constituie alimentația. Copilul trebuie să fie hrănit cu moderație fără a se depăși cantitatea normală de hrană ( mai ales în cadrul familiilor cu membri obezi).

Hrana acestuia trebuie să fie compusă din diverse alimente pentru a avea asigurat aportul de vitamine, proteine și calorii. Dacă va fi hrănit necorespunzător, din lipsa mișcării copilul va depozita caloriile ingerate și se va îngrășa, ceea ce va pune o mare presiune pe articulațiile sale deja slăbite.

 

Igiena dentară trebuie să fie efectuată cu o grijă sporită deoarece riscurile unei sângerări sunt majore. Părinții își vor învăța copiii să-și perieze blând dantura pentru a nu se provoca sângerări.

 

Hemofilia nu poate fi tratată, ea beneficiază doar de tratament care să redreseze și să faciliteze coagularea sângelui.

 


Scris de: Claudia T

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?