Infecția cu Rotavirus - cea mai frecventă cauză de diaree la bebeluși

Chiar dacă virusurile nu se pot vedea cu ochiul liber și nici chiar cu ajutorul microscopului, totuși ele sunt cauzatoare de multiple afecțiuni care pot reprezenta factori ce pot scădea calitatea vieții bebelușului tău. Rotavirusul este cel mai frecvent virus implicat în producerea diareei la nou-născuți, majoritatea copiilor fiind infectați cu acesta până la vârstă de 3 ani si dupa varsta de 3 luni.

Chiar și copiii mai mari sau adulții pot fi infectați, însă intensitatea simptomelor la aceste categorii de varstă este mai scăzută, întrucât sistemul imunitar este mai bun, oferind astfel o protecție mai bună și diminuând acțiunile virusului asupra organismului. 

 

Simptome 

 

Odată ce copilul a contactat virusul, durează în medie cam 2 zile până când simptomele își vor face simțite prezența, durată simptomelor fiind de aproximativ 1 săptămâna. Printre acestea, se număra: dureri abdominale, greață și diaree. În cazuri grave și netratate, diareea, poate avea consecințe majore asupra organismului întrucât odată cu eliminarea scaunului moale se elimină și o mare cantitate de apa, astfel că poate duce la deshidratare ce se manifestă prin: uscăciune la nivelul gurii, scăderea cantității de urină eliminată pe 24 de ore. 

 

Tratament

 

Scopul principal al tratamentului îl reprezintă îndepărtarea stării de deshidratare, care, în cazuri ușoare poate fi îndepărtată prin ingestia unei mai mari cantități de apa. 

 

Tratarea infecției cu Rotavirus este frecvent asociată cu administrarea de antibiotice, această reprezentând o greșeală, întrucât antibioticele nu au nicio acțiune asupra virusurilor, ele fiind concepute pentru combaterea infecțiilor bacteriene. 

 

Cea mai eficientă și sigură cale de ați proteja copilul împotriva infecției cu rotavirus o reprezintă vaccinarea, cu vaccinuri în doze ce se administrează foarte ușor, pe cale orală. Organizația Mondială a Sănătății recomanda vaccinarea tuturor nou-născuților, menționând că această are eficacitate maximă dacă este administrat la vârstă de 6-15 săptămâni.

 

Articol realizat de: Alexandra Guta

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?