Influenta culorilor asupra dezvoltarii psihoemotionale a copilului

Cand vine vorba de micutii nostri, din momentul in care afli sexul copilului, impulsul este de a asocia culoarea roz fetitelor, iar baieteilor – albastru. Insa, atunci cand iei o decizie ce poate avea efecte asupra lor pe o perioada indelungata, cum ar fi cromatica folosita in decorarea camerei sale, este recomandat sa te informezi.

Inca de la varsta de patru luni bebelusii au preferinte in ceea ce priveste culorile. Astfel, s-a constatat ca daca unui copil i se arata, pe un monitor, culoarea albastra, urmata de o nuanta mai putin intensa tot de albastru, copilul se plictiseste si isi intoarce privirea de la monitor. In schimb, la aparitia culorii verde pe monitor, copilul clipeste des. Cand copilului i se arata in paralel o succesiune de culori, el se uita mai atent la albastru, rosu, orange, rosu inchis, decat la gri sau maron.


Ce influenta au culorile asupra copiilor?

S-a demonstrat stiintific efectul culorilor asupra dispozitiei generale, fiecare culoare avand o anume semnificatie:

Rosul:  Este prima culoare perceputa de sugar dupa primele saptamani de la nastere. Rosu inspira energie, optimism, tonus. Din punct de vedere medical, stimuleaza activitatea emisferelor cerebrale si ajuta la dezvoltarea sistemului muscular. Deci, este bine sa folosim culoarea rosie, de exemplu, la un body rosu sau o paturica rosie pentru sugar.

 

Atentie!

Sugarul trebuie sa vizualizeze bine culoarea, si atunci, prin empatie, mama trebuie sa poarte “putin” rosu: un tricou, un sortulet astfel colorat si eventual cu o emblema optimista J “ Super mami! Super bebe!” Incepeti ziua cu sloganul “Buna dimineata Super bebe”. Va recomandam un ton foarte optimist si o atitudine calma, relaxanta, care sa transpita copilului liniste.

 

Verdele: Calmeaza si are efect relaxant. Aceasta culoare este recomandata mai ales pentru copiii neastamparati. Culoarea verde este cunoscută ca simbol al naturii, păcii şi armoniei. Verdele - care rezultă din amestecul unei culori calde (galben) cu una rece (albastru) - reprezintă prospeţime şi linişte. Vopsind camera copilului tău în verde vei obţine un efect calmant, de reducere a nervozităţii şi, de asemenea, îl vei ajuta să se trezească plin de energie.

Portocaliul: Aduce veselie in camera celor mici si de aceea este potrivit pentru camera acelor copii linistiti si somnorosi. Portocaliul este o culoare care atrage atenţia şi exprimă căldură, energie şi entuziasm. Lucrul cel mai interesant la portocaliu este faptul că, deşi este o culoare aprinsă, nu este atât de obositoare cum este galbenul şi nu declanşează emoţii la fel de puternice ca roşul.

Albastrul: Relaxeaza si calmeaza copiii agitati sau pe cei speriosi. Totodata, aceasta nuanta indeamna la odihna. Pentru camera copiilor este recomandată folosirea unei nuanţe deschise de albastru, care să aducă aminte de un cer senin sau de ocean, inducând senzaţia de confort. Aceasta culoare are un efect linistitor al sistemului nervos, un efect calmant asupra durerilor, influenteaza de asemenea respiratia si induce un somn linistitor.

 

Galbenul: Aduce prospetime,inveseleste copiii si este recomandat pentru aceia dintre ei care nu sunt asa jucausi. Galbenul este o culoare veselă pe care părinţii preferă să o folosească în dormitorul copiilor. O doză potrivită de galben poate provoca sentimente de fericire şi optimism, activeză memoria şi metabolismul. Se recomandă folosirea unui galben pal care are efectul de mărire a spaţiului şi luminează camera. Un galben puternic poate avea efecte neplăcute: oboseşte ochii, provoacă senzaţie de frustrare.

Daca aveti un sugar cu un apetit capricios sau cu un transit intestinal mai lent, incercati culoarea galbena (body-ul sau salopeta galbena, paturica sau jucariile cu mult galben). Culoarea galben favorizeaza procesul de digestie si stimuleaza apetitul. In continuare insistati pe empatia voastra cu propriul copil, adica sa purtati imbracaminte in culoarea galben si cu emblema “fericita” ( J Pofta buna!)

 

Rozul: Este simbolul feminităţii şi al florilor, prin urmare alegerea perfectă pentru camera fetiţelor. Cercetările arată că într-o cameră roz comportamentul agresiv este redus şi se creează un mediu relaxant şi liniştit. Rozul este o culoare careexprima tandrete, gingasie, iubire. Efectul acestei culori se manifesta in stimularea sistemului imunitar si dupa unii autori ar avea efect benefic in anumite boli de piele.

 

Cremul: Este o culoare neutră care induce o stare de relaxare, dar folosit în exces poate duce la plictiseală, monotonie. Se combină foarte uşor cu orice culoare şi poate fi folosit în camera copilului pentru tavan sau, dacă vrei să vopseşti doar un perete mai colorat, pentru restul poţi alege crem.

 


Pe scurt:

  • albastru: linisteste, relaxeaza si aduce optimism
  • rosu: iradiaza caldura si stimuleaza circulatia sanguina
  • verde: apropie de natura, ofera echilibru emotional
  • roz: dezvolta simtul estetic
  • violet: linisteste inima si muschii
  • galben: accentueaza senzatia de bine
  • orange: degaja bucurie, elimina melancolia

 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?