Îngrijirea copiilor născuţi prematur

Un copil apărut în viața unor părinți este o bucurie, indiferent dacă este născut sau nu la termen. Bebelușii născuți prematur necesită un ritual de ingrijire mult mai complex, o dorință și atenție deosebite din partea ambilor părinți. Nașterea prematură a unui copil aduce temeri părinților deoarece ei au un aspect firav, sunt mici și sunt depedenți de aparate.

Trebuie să aveți răbdare în perioada de timp în care bebelușul vostru este ținut în spital pentru îngrijirea de specialitate, deși poate că frica este sentimentul care vă domină! Pentru început, cea mai bună îngrijire pe care o poate primi este în spital, alături de prezența voastră, a părinților lângă pătuțul său.

 

Studiile arată ca deși bebelușii sunt conectați la aparate și nu sunt complet dezvoltați, pot simți prezența oamenilor, mai ales a părinților. Așadar, dragi părinți, nu vă temeți să stați alături de micuțul vostru deoarece el are mare nevoie de căldura voastră pentru a pleca acasă cu voi sănătos! Foarte important pentru copilașul vostru prematur este să beneficieze de ajutorul, dragostea și căldura venită de la ambii părinți. Tocmai de aceea, este bine să vă împărțiți sarcinile între voi pentru ca micuțului să nu îi lipseasca nimic și să petreceți toți trei cât mai mult timp împreună pentru a vă obișnui și cunoaște mai bine.

 

Știm cu toții cât de galagioși pot fi uneori bebelușii, cum nu vor să doarmă ci doar să plângă, nu vor să mănânce dar vor tot timpul să aibă pe cineva în preajmă. Ei bine, pentru a întâmpina  aceste situații, vă propun să țineți cont de următoarele sfaturi pentru fiecare activitate în parte.

 

Nu uitați să faceți un album foto în care să suprindeți momentele voastre împreună pentru a le păstra ca amintire pe viitor!

 

Alimentația

 

Deoarece prematurii se nasc cu o greutate scazută, aceștia necesită un aport caloric mai mare atunci când sunt hrăniți pentru a atinge greutatea optimă și pentru a deveni mai rezistenți la factorii cu care intră în contact. Pentru ca sistemul său imunitar să poată face față eventualelor infecții trebuie să fie hrănit în primul rând cu laptele mamei sale deoarece are mai multe proprietăți benefice decât laptele unei mame care a adus pe lume bebelusul la termen. Deși alăptatul este absolut necesar în dezvoltarea micuțului, îl puteți hrăni și cu suplimente pentru bebeluşii născuți prematur după ce ați consultat medicul pediatru.

 

Mesele unui bebeluş născut prematur trebuie să fie dese deoarece acesta are nevoie de mai mult lapte decât un bebeluş normal, însă stomacul lui digeră mai greu hrana și de aceea mesele trebuie să fie scurte. O variantă recomandată de program pentru hrană este de a se alapta cel puțin 1 dată la 3-4 ore( de preferat, la cerere). Este important ca laptele matern cu care este hrănit copilul să fie al mamei deoarece laptele unei alte mame poate conține elemente care îi influențeze negativ starea micuțului. Dacă observați ca micuțul nu are forță să se hrănească singur de la sân trebuie să mulgeți laptele și să-l hraniți cu un biberon special pentru prematuri. Atenția canalizată asupra copilului, vorbitul cu acesta și atingerile ușoare trebuie să facă parte de asemenea din programul de hrană al copilului.

 

Programul  de somn

 

Este foarte important să aibă un program de somn organizat. Da, bebelușii se trezesc singuri, foarte des unii, însă dacă este cineva care să îi adoarmă ei vor putea respecta pe viitor programul de somn. Este bine ca deasupra pătuțului să atașați jucării colorate, luminoase pentru a nu se simți singur și de ce nu pentru divertisment! Pentru a avea o poziție normală de odihnă trebuie să îi așezați pe spate, fără pernă și în niciun caz nu trebuie lăsați să doarmă pe burtică. Puteți testa dacă răspunde pozitiv la muzică, punându-i cutiuțe muzicale sau muzică specială pentru bebeluși. Dacă se arată atras de sunetele muzicii, îl puteți lăsa să asculte în surdină.

 

Gimnastica medicală

 

Imediat cum observăm că bebelușul a luat în greutate și răspunde mult mai ușor la stimuli, putem cere sfatul unui medic pentru a-l înscrie la gimnastică medicală. Gimnastica medicală are un rol foarte important în dezvoltarea normală și armonioasă a copilului născut prematur.

 

Deși munca depusă pentru ei este mai însemnată, rezultatele sunt îmbucurătoare deoarece îi ajută să fie mult mai receptivi, le este stimulată circulația sangvină, li se pun în mișcare grupele musculare. Trebuie avut în calcul atât masajul de la cabinetele de kineto-terapie cât și masajul pe care voi, părinții trebuie să îl faceți acasă puiului vostru. Puteți participa la ședințele de gimnastică medicală alături de medic pentru a învăța ce trebuie să faceți pas cu pas. Succes!

 

Cum ne transportăm bebelușul în mașină?

 

Pentru siguranța sa, trebuie să cumpărați un scaun special pentru a se evita evenimentele neplăcute. Consultați magazinele specializate în accesorii pentru bebeluși pentru achiziționarea unui scaun de mașină potrivit. Nu vă sfiiți să cereți detalii cât mai multe şi să consultați cât mai multe magazine. Evitați să îl expuneți la aer condiționat sau căldură excesivă. Vă puteți achiziționa și parasolare pe care să le lipiți de geam deoarece prematurii sunt mult mai sensibili la lumină decât copii născuți la termen. Nu uitați că întotdeauna trebuie să stea cineva cu bebelușul în spate, nu este indicat să îl lăsați singur!

 

Scris de: Claudia T

                                   

 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?