Intoleraţa la lactoză

Pentru nou-născuți şi bebelușii care sunt hrăniți exclusiv la sân, laptele este cel care le oferă aportul de nutrienți necesari unei dezvoltări armonioase. Laptele matern reprezintă pentru copii un aliment complex care le asigură zilnic numărul de calorii și îi ajută la formarea unui sistem imunitar puternic. Lactoza se formează numai în glandele mamare și este principalul glucid din lapte.

Definiție

 

Intolerața la lactoză constă în neputința organismului de a asimila molecula de lactoză din cauza absenței dihazaharidazelor.

 

Ce generează intolerața la lactoză?

 

După cum spuneam mai sus, principala cauză a intoleranței este dată de încapacitatea organismului de a putea asimila molecula de lactoză din cauza absenței dihazaharidazelor. Slaba prezență a lactazei neutre îngreunează digestia lactozei. Lactoza nedigerată ajunge în colon și se transformă în acid lactic, oferind scaunului un PH acid.

 

În urma cercetărilor s-a constata că această deficiență de a asimila lactoza apare mai des la născuții prematur și copiii care au o greutate mică la naștere. Se consideră că intoleranța este și ereditară, moștenită deci pe cale genetică de la părinți.

 

Care sunt simptomele?

 

Meteorismul abdominal (sau abdomenul cu aspect proeminent) este cauzat de gazele acumulate în intestine și care nu au fost eliminate. Flatulența este de asemenea un simptom al intoleranței la lactoză.

 

Manifestările mai violente pentru primul trimestru de viață al copilului în cazul acestei intoleranțe sunt diareea acută, scaunele apoase, vărsăturile și o dezvoltare insuficientă a copilului în înălțime și greutate.

 

Pentru bebelușii mai mari, manifestările includ colici, balonări, flatulență, disconfort abdominal.

 

La ce vârstă apare?

 

Cei mai mulți copii sunt afectați în primul lor trimestru de viață deoarece în tot acel timp, organismul lor se dezvoltă și experimentează substanțe noi, pe care nu prea le-a întâlnit în burtica mamei.

 

Și bebelușii care au trecut de faza de nou născut înclină să aibă acest tip de intoleranță, cel mai des moștenită genetic.

 

Care sunt bolile care favorizează această intoleranță?

 

Boli ale intestinului, infecțiile cu diferiți viruși sau bacterii produc disfuncții de asimilare a lactozei.

 

Tratament

 

Metoda de tratament adoptată este cea care constă în hrana reprezentată exclusiv de laptele dietetic (fără lactoză). O altă metodă utilizată ar fi utilizarea unui lapte vegetal obținut din soia. Laptele bătut, iaurtul, sana și chefirul deli au o cantitate apreciabilă de lactoză s-a constat că pot fi asimilate cu ușurință.

 

Combaterea intoleranței la lactoză

 

Este indicată administrarea treptată și echilibrată a laptelui cu lactoză pentru obișnuirea organismului cu aceasta.

 

O atenție sporită asupra reacției copilului la cantitatea de lapte ingerat aratp defapt dacă organismul nu suportă deloc lactoza sau dacă o supportă în cantități mai mici.

 

Încurajăm părinții să consulte totuși medicul de familie pentru a avea certitudinea asupra stării de sănătate a bebelușului. Un consult și niște analize medicale pot oferi o siguranță părinților față de tratamentul ce urmează să fie administrat.

 

 

Scris de: Claudia TAlte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?