Jocurile puzzle, importante pentru dezvoltara armonioasă a copilului

În special în primii ani de viață ai copilului, părinții își pun problema care ar fi cele mai potrivite jucării pentru acesta. Având în vedere că suntem invadați de tehnologie și că cei mici sunt fermecați de tot felul de jocuri, aplicații și gadget-uri, este normal să ne întrebăm dacă e bine să îi încurajăm spre astfel de jocuri de la o vârstă atât de fragedă.

Jucăriile sunt parte integrantă a întregului proces de învățare al copilului, mai ales că începând cu vârsta de 1-2 ani, copilul absoarbe totul ca un burete, de la simple noțiuni la procese mai complicate cum ar fi abilitatea de a vorbi, de a merge sau de a se hrăni singur. De aceea, jucăriile oferite la momentul potrivit, pot deveni cu ușurință preferatele copilului.

 

În mod special, dacă observi că micuțul tău este foarte curios și dornic să exploreze orice lucru nou, însemnă că cel mai bine este să alegi jucării care să îi dezvolte creativitatea sau care să îl impulsioneze în această direcție. Jocurile puzzle se află în topul recomandărilor în ceea ce privește jucăriile care sunt recunoscute pentru a stimula creativitatea copilului. Asamblarea pieselor de puzzle pune la lucru imaginați celor mici, pentru că aceștia trebuie să găsească strategii care să îi conducă spre scopul final, completarea jocului. Aceasta este una dintre abilitățile care le vor folosi foarte mult în anii următori.

 

Poți începe cu jocuri puzzle mai simple, compuse din piese mai puține, iar apoi, acestea pot deveni din ce în ce mai complicate. Există pe piață o mulțime de jocuri puzzle, cu imagini care mai de care mai atractive pentru cei mici, cu personaje din desene animate, ilustrații frumoase sau chiar jocuri puzzle 3D, care sunt recomandate copiilor mai mari datorită complexității lor, însă rezultatul este unul spectaculos.

 

Pe lângă beneficiile educative ale jocurilor puzzle, acestea au și marele merit că îi țin ocupați pe copii destul de mult timp, fără ca aceștia să se plictisească și, în plus, asamblarea unui astfel de joc se poate transforma într-o activitate la care poate participa toată familia. De altfel, știm cu toții cum se alege de fapt un joc puzzle, nu? Nu contează câte piese are, dacă sunt mai mari sau mici, contează doar ca imaginea pe care trebuie să o construim să fie cât mai colorată și mai frumoasă. Alege jocurile puzzle împreună cu copilul tău și astfel îl vei ajuta să își dezvolte și simțul artistic. Poate nu te-ai gândit la asta, dar să construiești o imagine frumoasă este ca și cum ai picta un tablou pe o pânză. Ai doar niște fragmente de culoare, care, puse acolo unde trebuie, compun un tablou frumos și colorat.

 

Dacă îți faci probleme că un joc puzzle se joacă doar o dată și gata, te înșeli. La acest tip de joc, copilul va învăța mereu ceva, chiar dacă nu este prima dată când compune imaginea respectivă. La vârstele mici, de sub 3 ani, se dezvoltă aptitudini precum abilitățile spațiale, fizice și de îndemânare, precum și coordonarea ochi-mână. Cei mici vor face diferite încercări și combinații, până când vor găsi piesele care se potrivesc. Copii mai mari, trecuți de vârsta de 3 ani, vor dezvolta capacități intelectuale sau cognitive, cum ar fi capacitatea de a procesa informații, de a rezolva probleme și vor învăța să analizeze o situație.

 

Atunci când la asamblarea unui puzzle participă toată familia, sau când copilul folosește un joc puzzle împreună cu prietenii săi, va învăța și cum să lucreze în echipă și își va dezvolta abilitățile sociale, cum ar fi să asculte sfaturile altora, să ofere el însuși sfaturi și să coopereze cu cei din jur. În plus, un joc puzzle poate fi și foarte educativ, poți alege jocuri care ilustrează opere de artă, momente din istorie, peisaje celebre sau personaje mitice și cel mic va fi foarte curios să afle mai multe despre imaginea pe care o compune.

 

Atenție: Nu lăsați piesele de puzzle la îndemâna copiilor mici, pentru că există pericolul ca aceștia să le înghită. Supravegheați întotdeauna copiii mai mici de 3 ani atunci când se joacă puzzle.

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?