Jucaria – prieten sau dusman?

Milioane de jucarii sunt pe piata si sute de modele noi apar in magazine in fiecare an. Se presupune ca jucariile ar trebui sa fie distractive si sa contribuie la dezvoltarea oricarui copil. Dar in fiecare an o multime de copii sunt tratati in sectiile de urgenta ale spitalelor din cauza ranilor cauzate de jucarii.


=Alege responsabil jucariile copilului tau=

 

Sufocarea este unul dintre riscurile la care sunt expusi copiii sub 3 ani, deoarece au tendinta de a duce jucariile in gura. Producatorii urmaresc fabricarea si etichetarea jucariilor in functie de grupele de varsta specifice. Insa, probabil, cel mai important lucru pe care poate sa-l faca un parinte este de a supraveghea joaca copiilor.

 

Intotdeauna cititi etichetele pentru a va asigura ca o jucarie este potrivita pentru varsta copilului. Totusi, luati-va dupa propria judecata – si luati in considerare temperamentul, obiceiurile si comportamentul copilului dumneavoastra ori de cate ori cumparati o jucarie. Ati putea crede ca un copil care s-a dezvoltat mai mult in comparatie cu alti copii de varsta lui poate folosi jucarii destinate copiilor mai mari. Dar nivelurile de vârstă pentru jucării sunt determinate de factori de siguranţă, nu de informaţii sau de maturitate. Nu doar jucariile pentru copii mai mari oferite copiilor mici pot fi periculoase, ci si jucariile de copii mici date celor mari.

 

Asigura-te ca jucaria nu este prea zgomotoasa pentru copilul tau. Zgomotul jucariilor zornaitoare, jucariile muzicale sau electronice pot fi la fel de asurzitoare ca un claxon de masina – chiar si mai tare daca copilul tine jucatia prea aproape de urechi – si poate duce la deteriorarea auzului.

 

Gandeste-te si la tine cand alegi jucariile,  tu este cea/cel care va trebui sa ii organizezi joaca copilului si sa  suporti zgomotul. Joaca impreuna cu copilul tau il va invata cum sa se joace in siguranta, dar si sa fie distractiv in acelasi timp.

 

Exista cateva linii directoare care trebuie sa-ti vina in minte atunci cand cumperi jucarii

 • Jucariile din material (tesatura) ar trebui sa fie etichetate ca rezistente la flacara;
 • Jucariile moi ar trebui sa poate fi spalate;
 • Jucariile vopsite ar trebui sa fie acoperite cu vopsea fara plumb;
 • Materialele pentru lucru manual ar trebui sa fie non toxice.

 

Iata cateva reguli de tinut minte privind jucariile in functie de varsta:

 • Jucariile trebuie sa fie de dimensiuni mari, astfel incat ele nu pot fi inghitite;
 • Evitati marmura, monedele, bilele si jocurile cu bile care au mai putin de 4,4cm in diametru, deoarece acestea pot fi bagate pe gat deasupra traheei si sa cauzeze probleme de respiratie;
 • Jucariile care merg cu baterii ar trebui sa aiba bateriile introduse intr-o caseta fixata cu suruburi, astfel incat copiii sa nu le poata desface si inghiti. Bateriile si lichidul din baterii prezinta riscuri grave, incluzand sufocarea, hemoragiile interne si arsurile chimice
 • Cand verificati o jucarie pentru un sugar sau un copil mic, asigurati-va ca aceasta este indestructibila si suficient de puternica pentru a rezista la mestecat. De asemenea, asigurati-va ca nu are: capetele ascutite sau piese de mici dimensiuni, cum ar fi ochi, roţi, sau butoane care pot fi desfacute; capete extensibile; parti care pot deveni periculoase pentru degetele mici;
 • Cele mai multe etichete spun ca jucariile pot fi folosite de copiii care sunt capabili sa stea in sezut bine. Jucariile care pot fi calarite, cum ar fi caii balansor si vagoanele de marfa, ar trebui sa aiba hamuri de siguranta sau curele, si sa fie suficient de stabile si sigure pentru a preveni caderea.
 • Animale de pluş şi alte jucării care sunt vândute sau cedate la carnavaluri, târguri, precum şi în maşinile automate nu sunt obligate să îndeplinească standardele de siguranţă. Verificaţi cu atenţie jucăriile de carnaval pentru a nu avea bucăţi şi margini ascuţite înainte de a le da copilului

 

Parintii ar trebui:

 • Sa isi invete copiii sa stranga jucariile;
 • Sa verifice jucariile cu reguralitate, pentru a se asigura ca nu sunt rupte sau dezasamblate ( jucariile din lemn nu ar trebui sa aiba aschii, bicicletele si jucariile din aer liber nu ar trebui sa aiba rugina, jucariile din plus, moi nu ar trebui sa fie descusute sau se destrame);
 • Sa arunce jucariile stricate sau sa le repare pe loc;
 • Sa depoziteze jucariile din aer liber, astfel incat sa fie ferite de ploaie sau zapada.
 •  Asigurati-va ca mentineti jucariile curate!

Obiecte periculoase

 Exista multe obiecte care ii pot tenta pe copii. Este important sa-i tineti departe de:

 • chibrituri;
 • foarfece;
 • baloane (baloane umflate sau rupte pot prezenta riscuri de sufocare).

 

Referinta

 

Alte articole pe aceeasi tema

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?

Tulburari de postura

Tulburari de postura

In ultimii ani tulburarile de postura sunt din ce in ce mai frecvente. De aceea, este bine sa examinati o data la cateva luni colana vertebrala a copilului. Daca remarcati orice modificare, solicitati imediat un consult la medicul dumneavoastra.

Sfaturi de jocuri si stimulare pentru copii mici

Sfaturi de jocuri si stimulare pentru copii mici

Jucati-va de-a v-ati ascunselea. Ascundeti-va in spatele draperiilor sau dupa usa si strigati-l pe micut. Va va gasi repede, dar va fi extrem de bucuros pentru reusita sa. Ar putea deveni unul dintre jocurile preferate si curand poate ca si micutul va dori sa se ascunda.