Limbajul secret al bebeluşilor: ce ne comunică bebe?

Cine ar fi crezut că bebelușii pot avea un limbaj secret al lor pe care noi, părinții, trebuie să îl descifrăm? Este vorba despre unicul mod de comunicare pe care ei ni-l pot oferi, iar acesta este sunetul ori cuvântul dinaintea plânsului. Acest sunet împreună cu limbajul corpului ne pot scuti pe noi, părinții, de multă durere de cap, griji sau stres.

Bebelușii nu se nasc cu un manual de instrucțiuni, însă mamele au nevoie de un fel de ghid care să le îndrume spre o mai bună îngrijire a copiilor. Din această nevoie a lor au fost scrise multe și nenumărate cărți despre bebeluși; însă cine are timpul și răbdarea necesară citirii unei astfel de cărți când avem de îngrijit unul sau mai mulți copii? Părinții au nevoie de un sistem simplu și scurt prin care iși pot da seama în ce stare fiziologică se află bebeușul lor. Avem norocul să afirmăm că un astfel de sistem a fost deja descoperit de către o tânără australiancă cu un simț al auzului foarte dezvoltat. Ea a conceput limbajul secret al bebelușilor, un limbaj ce funcționează pe baza a cinci sunete universale, indiferent de rasa, cultura sau culoarea bebelușilor. Sistemul se numește Dunstan, creat dupa numele australiancei, și este bazat pe propriile trăiri si experiențe ca mama a tinerei și testat pe milioane de alți bebeluși.

               

Cercetătoarea afirmă că aceste cinci cuvinte se regăsesc în faza de dinaintea plânsului isteric al bebelușilor. Deci, nu trebuiesc lăsați să plângă. Fără a prelungi prea mult vorba, să trecem la explicarea celor cinci sunete. Primul este NEH [NEE], sunet asociat foamei. Cei mici au un reflex al suptului și atunci când le este foame au dorința de a suge iar acest lucru se transformă în sunetul NEH. Imaginați-vă că nu aveți dinți si puneți-vă limba în cerul gurii...cam așa este sunetul. Al doilea este OWH [AAU] asociat somnului. Acest cuvânt este bazat pe reflexul de căscare din cauza oboselii. Acum amintiți-vă cum este sunetul  atunci când căscați pentru că cel al bebelușilor este asemănător. Al treilea cuvânt este HEH [HEE], asociat disconfortului. Acesta se poate datora unui scutec umed, bebelușului îi este prea cald sau prea frig etc. Acesta poate fi ușor confundat cu primul sunet însă mamele sau tații trebuie să știe să își ascute bebelușul pentru că în funcție de copil sunetele diferă puțin ori pot fi mixate cu altele. Al patrulea cuvânt este EAIR [EEER], asociat colicilor. Nu toți bebelușii au așa ceva, însă datorită gazelor acumulate în micile lor stomăcele, unii au astfel de dureri de burtică. Acest sunet este asemănător aceluia cănd un adult ia mult aer în piept şi îl expiră atunci când nu îl mai poate ţine înauntru. Al cincilea cuvânt este EH [EH], asociat nevoii de a eructa. Aș putea spune că acest ultim sunet este cel mai ușor de identificat de către mămici sau tătici.

               

Mamele, în general, se simt epuizate după primele doua săptămâni acasă cu  bebelușii. Se simt frustrate și le este foarte dificil să identifice cauza plânsului. Unele sunt atât de obosite încât încep sa clacheze. Prima reacție a lor la ascultarea ideii acestui limbaj secret a fost sceptică, însă după încercarea sistemului Dunstan, ele spun că au reușit să diminueze orele de plâns ale copiilor și au descoperit lucruri care le plac sau displac precum statul în scauanul mașinii. Totodată, ele au reușit să își asculte bebelușii prin acest nou mod de comunicare, astfel simțindu-se mult mai comfortabile și încrezătoare în ceea ce privește creșterea lor.

               

În concluzie, limbajul secret al bebelușilor nu este un mit ci o descoperire cât se poate de adevărată care a reușit să liniștească și să îmbunătățească relațiile mamă - bebeluși din Australia și alte părți ale lumii. Sistemul Dunstan este destul de cunoscut în țările vorbitoare de limba engleză, iar pentru cei interesați să afle mai mule despre acesta, internetul este o sursă nelimitată de informație care cu siguranță deține și această știre.

                           

 

Scris de: Prof. Lb. Straine Oana Elena Soare

        

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?