Nevoile emoţionale ale copiilor

Personalităţile copiilor sunt modelate cel mai activ de atitudinea părinţilor lor sau a celor care ȋi ȋngrijesc ȋn cea mai mare parte a timpului ȋn primii 2-3 ani de viaţă.

Primele ȋngrijiri

Copiii care sunt ȋngrijiţi aproape tot timpul de părinţi iubitori şi entuziaşti, probabil si cu ajutorul altor persoane, se dezvoltă foarte repede şi foarte bine. Ȋn contrast cu aceştia, copiii care sunt crescuţi ȋn orfelinate cu personal puţin şi care ȋşi petrec zilele stând neglijaţi ȋn pătuţurile lor, sunt subdezvoltaţi din punct de vedere fizic, intelectual şi emoţional şi este posibil ca niciodată să nu se mai poată recupera.

 

Părinţii le oferă copiilor dragostea lor, mândria şi bucuria pe care o simt ȋn urma micilor realizări ale acestora, jucării bine alese cu care să se joace, răspunsuri la ȋntrebări, precum şi disponibilitatea de a-i lăsa să se joace neȋngrădiţi cât doresc atât timp cât nu fac stricăciuni. Parinţii le citesc copiilor lor şi discută cu eidespre totce ii ȋnconjoară. Acestea sunt atitudinile şi activităţile care fac să crească profunzimea sentumentelor şi inteligenţa copiilor.

 

Faptul că bebluşii vor creşte şi vor ajunge să fie optimişti sau pesimişti, iubitori sau distanţi, ȋncrezători sau sispicioşi, va depinde ȋntr-o măsură considerabilă – cu toate că nu ȋn ȋntregime – de atitudinile indivizilor care au avut responsabilitatea să-i ȋngrijească ȋn cea mai mare parte a primilor doi ani de viaţă. Personalităţile părinţilor şi ale celorlalte persoane care ȋi ȋngrijesc pe copii au aşadar o foarte mare importanţă.

 

Unele persoane se comportă faţă de copii ca şi cum acestia ar fi la origine răi, ȋndoindu-se ȋntotdeauna de ei şi dojenindu-i tot timpul. Copiii crescuţi ȋn acest fel pot creşte ajungând să fie neȋncrezători ȋn sine şi simţindu-se vinovaţi. O persoană care este mai ostilă decât media poate găsi ȋn fiecare moment o scuză pentru a-si elibera ostilitatea asupra copilului, iar ȋn acest fel copilul va ȋncepe şi el să fie ostil. Alţi oameni au dorinţa puternică de a-i domina pe copii; din nefericire, ei reuşesc acest lucru cu uşurinţă.

 

Ȋn primul an de viaţă, un bebelus trebuie să se bazeze ȋn special pe atenţie, intuiţie şi ajutorul adulţilor pentru a obţine lucrurile de care are nevoie şi pe care şi le doreşte. Dacă părinţii sunt insensibili sau indiferenţi faţă de copil, acesta ar putea deveni atipic sau deprimat.

 

Continuitatea ȋngrijirilor oferite copiilor

 

O necesitate specială a copiilor mici este ca aceleaşi persoane să aibă grijă de ei, existând aşadar o continuitate. Ȋncă de la vârsta de câteva luni, bebeluşii au ajuns să iubească, să se bazeze şi să obţină securitate de la unul dintre părinţi sau de la cei care ȋi ȋngrijesc ȋn cea mai mare parte a timpului. Chiar şi la 6 luni, bebeluşii pot deveni foarte uşor deprimaţi, pierzându-şi zâmbetul, apetitul si interesul faţă de lucruri şi oameni dacă părintele care i­-a ȋngrijit până acum dispare pentru mai mult decât o scurtă perioadă de timp. Depresia va fi de asemenea prezentă (deşi mai puţin accentuată) dacă o persoană care ȋl ajută ȋn mod regulat pe părinte pleacă.

 

Necesităţi emoţinale după vârsta de 3 ani

 

Copiii ştiu că nu au experienţă şi că sunt dependenţi. Ei se bazează pe părinţii lor pentru a-iiubi şi pentru a-i proteja. Ȋi urmăresc instinctiv pe părintii lor şi se formează pe sine după aceştia. Astfel ȋşi dobândesc propriile lor personalităţi, tăria de caracter, ȋncrederea ȋn sine şi capacitatea de a face faţă problemelor. Ei ȋnvaţă ȋn copilărie cum să fie cetăteni adulţi, muncitori, parteneri de viaţă şi părinţi, toate acestea prin identificarea cu părinţii lor.

 

Cel mai mare dar pe care un copil ȋl poate primi din partea părinţilor este dragostea, aceasta putând fi exprimată ȋn nenumărate feluri: o expresie facială care să arate mulţumire faţă de copil, demonstraţii spontane de afecţiune fizică, plăcerea resimţită faţă de realozările copiilor, liniştirea copiilor atunci când aceştia sunt răniţi sau speriaţi, controlul lor pentru a-i ţine ȋn siguranţă şi ajutorul oferit pentru a deveni persoane responsabile, cu propriile lor idealuri.

 

Copiii ȋşi dobândesc ȋncrederea ȋn sine când sunt respectaţi ca fiinţe umane de către părinţii lor. Această auto-asigurare ȋi ajută să se simtă confortabil faţă de sine şi faţă de ceilalţi oameni pentru tot restul vieţii. Respectul din partea părinţilor este acela care ȋi va ȋnvăţa pe copii să-şi respecte la rândul lor părinţii.

Referinta

 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?