Nevoile nou-nascutului si ale sugarului

Mult timp, perioada de nou-nascut si cea a sugarului au fost neglijate de specialisti. Lipsa amintirilor referitoare la aceste perioade din constiinta adultului a dus la concluzia falsa ca sugarul ar fi “un tub digestiv” si nevoile lui s-ar rezuma la cea de a fi hranit. Cercetarile de specialitate au dovedit insa ca nevoile nou-nascutului sunt cu mult mai complexe.

Nematurizarea unor sisteme de comunicare, precum limbajul vorbit, a facut ca sugarul sa fie considerat, mai ales in primele saptamani de viata, o fiinta inerta. In ultimele decenii problema s-a pus altfel: nou-nascutul si sugarul au un sistem propriu de comunicare si fiecare mama incearca sa invete sa-si inteleaga copilul si , la randul ei, sa fie inteleasa de el.

 

Unele nevoi ale copilului sunt urmari ale invatarii, ale interactiunii cu mediul social. Astfel, nevoia de a cunoaste, cea de a avea un statut social nu sunt innascute, ci se constituie prin invatare. Alte nevoi ale existentei sunt insa innascute, de pilda nevoia de hrana, de eliminare, de a bea, de a regla temperature corpului.

 

Ingrijirea nou-nascutului implica satisfacerea tuturor nevoilor. Multe dintre ele se realizeaza automat, fara ajutorul altcuiva, prin intermediul reflexelor innascute(reflexe care se declanseaza si se desfasoara fara interventii exterioare, in mod automat). Unul dintre ele este reflexul de a respira, care furnizeaza nou-nascutului suficient oxigen fara a i se da o ingrijire speciala. Altul este reflexul sfincterian, care functioneaza conform nevoilor de eliminare ale copilului. Echilibrul fiziologic al organismului este mentinut la un nivel convenabil prin somn, pe care in conditii normale de sanatate si confort(atat fizic, cat si psihic) nou-nascutul il regleaza de asemenea prin reflexe innascute. In primele saptamani de viata, sugarul doarme circa 80% din 24 de ore.

 

Daca sugarul isi satisfice aceste nevoi fara o ingrijire speciala, alte doua nevoi de baza – foamea si setea – nu se satisfac automat. Indeplinirea lor cere interventia altei personae si, daca nu sunt satisfacute prompt, sugarul traieste o stare de discomfort fizic si de tensiune psihica ce poate devein intense si dureroasa.

 

Satisfacerea acestor nevoi implica prima reactie sociala a copilului si primele experiente de viata cu o pondere insemnata in structura personalitatii sale.

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?