Oftalmia gonococica. Cauză de orbire la nou-născuți

Gonococul este o bacterie ce este transmisă doar de la om la om pe cale sexuală sau dacă mama este infectată o poate transmite copilului ei în timpul nașterii naturale determinând apariția unei conjunctivite ce netratată poate provoca orbirea.

Ce este gonococul?

 

Gonococul este o bacterie ce aparține genului Neisseria, alt membru al familiei fiind reprezentat și de N. Meningitidis, ce provoacă meningită, amândouă având ca trăsătură comună faptul că ele recunosc ca singură gazdă doar omul. 

 

Cum se transmite?

 

Infecția cu gonococ este transmisă, cu rare excepții, pe cale sexuală, la bărbat producând în funcție de gradul infecției de la uretrită acută până la orhită gonococica iar în final poate duce la apariția stricturilor uretrale dacă infecția cronicizează. La bărbați infecția este de multe ori simptomatică aceștia întâmpinând usturimi la urinat.

 

La femei în prima etapă duce la apariția urocervicitei acute ce este de cele mai multe ori asimptomatica, de aceea în această etapă femeia ce are mai mulți parteneri poate răspândi boala fără voia sa, iar apoi în timp infecția va urca spre uter până la trompe determinând salpingită gonococica ce este o cauză destul de frecventă de sterilitate secundară postinfectioasa.

 

 Transmiterea pe verticală de la mamă la făt.

 

Dacă mama este infectată cu gonococ aceasta poate transmite infecția mai departe, la copil, în timpul nașterii naturale, iar acesta, odată pătruns în corpul bebelușului va afecta conjunctiva cu apariția conjunctivitei purulente care, dacă este netratată poate cauza orbire. Această oftalmie gonococica poate fi prevenită prin administrarea imediat după naștere a unei soluții intraconjunctivale de nitrat de Ag sau de administrare de antibiotice, putând folosi chiar terapie combinată între cele două. Medicul ginecolog poate recomanda mamei nașterea prin cezariană dacă consideră că este necesar. 

 

Bacterii cauzatoare de oftalmie

 

Studii ulterioare de epidemiologie au evidențiat că o altă bacterie este acum cauzatoare frecvent de oftalmie, aceasta fiind Chlamydia Trachomatis, care împreună cu gonococul determină aceeași simptomatologie, ele putând fi deosebite doar în cadrul analizelor de laborator prin folosirea frotiurilor Gram. 

 

Controalele ginecologice, mai ales atunci când dorești să rămâi însărcinată trebuie să reprezinte o prioritate pentru tine ca viitoare mamă, multe boli ale copilului tău putând fi astfel prevenite.

 

  

 Scris de: Alexandra Guta

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?