Parazitozele intestinale la copii

Are diaree, se plânge de dureri de burtică și nu prea are poftă de mâncare? Nu este exclus ca viermișorii intestinali să-i creeze toate aceste neplăceri. Hai să vedem cum se manifestă parazitozele, dar și cum pot fi tratate și prevenite.

Parazitozele intestinale sunt unele dintre cele mai frecvente boli in perioada copilariei. Studiile de specialitate indica faptul ca majoritatea celor mici vor contracta un parazit intestinal, cel putin o data, in perioada copilariei. Cel mai des este vorba despre Giardia dar si despre Ascaris (limbrici), oxiuri sau alti paraziti mai putin raspanditi.

 

Cum se transmite boala parazitara?

 

Parazitii ajung in organismul copilului prin contact cu materiile fecale ale unei persoane bolnave. Acest lucru se poate intampla destul de usor, in practica, prin simpla atingere a unor obiecte contaminate in prealabil. Nu este necesar contactul direct cu materiile fecale. Un bolnav care nu si-a facut corect igiena dupa folosirea toaletei poate contamina orice obiect pe care il atinge.

 

Parazitii pot fi gasiti si in fecalele animalelor, atat cele de curte dar si cele de companie. De aceea este periculoasa “uitarea” fecalelor de animal in parcuri sau pe strazi unde copilul se poate infecta foarte usor.

 

Paraziții intestinali se transmit prin intermediul alimentelor (în special fructe și legume nespălate, dar si a apei. De aceea trebuie sa fiti foarte atenti ce surse de apa folositi( de preferat apa imbuteliata), dar si ce alimente oferiti copilului.

 

Boli parazitare frecvente

Cele mai comune parazitoze intestinale in randul copiilor sunt:


Giardiaza (determinata de Giardia lamblia - parazit intestinal, care produce boala numita giardiaza sau lambliaza, caracterizata de stare de greata, lipsa poftei de mancare, dureri abdominale etc).

 

Oxiuroza - parazitoza intestinala produsa de oxiuri (viermi cilindrici mici, care se localizeaza in zona anala si produc mancarimi intense sau somn agitat).

 

Ascaridioza (limbricii) - Este infectia cu un vierme cilindric numit Ascaris Lumbricoides. In general, boala este asimptomatica, insa atunci cand apar manifestari ale bolii acestea se caracterizeaza prin: febra, tuse si dureri abdominale. In cazuri severe apar si varsaturile.

 

La acestea se mai adauga, dar cu o incidenta mult mai scazuta, si alte parazitoze: tenia, toxoplasmoza, trichocefaloza, toxocaroza, himenolepidoza, hidadidoza, teniaza, etc.

 

Simptome generale ale parazitozelor intestinale la copii

 

 • lipsa poftei de mancare;
 • diaree;
 • greata (rar, varsaturi, in cazuri severe);
 • dureri abdominale cu caracter de colica, cu sediul difuz, neprecizat si cu recidive;
 • anemie;
 • somn agitat;
 • prurit anal;
 • viermi in scaun;
 • scadere in greutate;
 • balonari.
 • cefalee

 

Cum se pune diagnosticul?

 

Diagnosticul se poate pune foarte simplu, in urma efectuarii examenului coproparazitologic (scaun). Daca exista elemente parazitare in scaun, fie ca sunt oua, larve sau paraziti vii, diagnosticul este pozitiv si se va efectua tratamentul anti-parazitar. Din cauza ca parazitul nu se elimina constant in fiecare scaun, exista riscul sa avem scaune sterile chiar daca infectia este prezenta. In acest caz, in afara examenului coproparazitologic trebuie efectuate si alte investigatii ( de exemplu, hemograma, pentru ca apare o crestere a numarului de eozinofile – caracteristica acestei infestatii). Pentru depistarea giardiazei este bine sa efectuati un testul imunoenzimatic (identificarea antigenul Giardia in scaun).

 

Cum se trateaza parazitozele intestinale?

 

Tratamentul acestora se face din 3 directii prin administrarea de medicamente:

• distrugerea si eliminarea paraziutului din organismul copilului;

• eliminarea toxinelor din organism (care au aparut in urma infectiei);

• refacerea organelor sau zonelor afectate;

 

Tratamentul parazitilor intestinali este relativ simplu si se face cu medicamente anti-parazitare moderne care sunt foarte eficiente. Ele vor fi prescrise numai de catre pediatrul copilului, in doze adaptate greutatii. Durata depinde de tipul de parazit si variaza de la o zi la 5 zile. In cazul anumitor paraziti este nevoie repetarea schemei dupa un anumit interval.

 

De asemenea, pentru ca este vorba de boli contagioase, este indicat ca toti membrii familiei sau cei care au intrat in contact cu un copil bolnav de o parazitoza intestinala sa se trateze concotmitent cu el.

 

Masuri de prevenire si combatere a parazitozelor intestinale:

 

 • Masuri generale de igiena: curatenie, aerisirea incaperilor;
 • Folosirea de olite individuale si dezinfectia regulata a acestora si a toaletelor;
 • Transportul, pastrarea si preparea alimentelor in conditii de stricta igiena; 
 • Spalarea fructelor si zarzavaturilor (pe care se pot depune paraziti, chisturi, oua) inainte de refrigerare si inainte de consumare; 
 • Lenjeria de pat si de corp a copiilor bolnavi va fi spalata prin fierbere si calcata; 
 • Masuri de igiena corporala (insusite si de copii, chiar de la varste foarte mici): spalatul pe maini inainte de fiecare masa, taierea regulata a unghiilor, etc. 
 • Tratarea corecta a celor din anturajul copilului si din colectivitate (gradinita, cresa scoala) indiferent daca prezinta simptome sau nu;
 • Curatenia casei, aerisirea incaperilor si dezinfectia frecventa a toaletelor, precum si invatarea copilului despre utilizarea toaletelor publice il vor tine departe pe micut de astfel de probleme;
 • Este indicata evitarea zonelor unde sunt plimbate animale ale caror stapani nu strang materiile fecale dar si atentionarea acestora in vedera unui comportament mai responsabil in preajma parcurilor si locurilor de joaca pentru copii;
 • Vizitele periodice la pediatru dar si efectuarea examenului de scaun la inceputul fiecarui an scolar pot usura depistarea precoce a bolii si tratarea ei;

 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?