Pneumonia la copii

Pentru a-ti feri copilul de pneumonie sau de complicatiile acesteia, trebuie să ştii care sunt simptomele pneumoniei, care sunt factorii de risc, cum se instalează si mai ales, care este tratamentul eficient pentru copilul tau! Afla totul ȋn articolul de mai jos.

Ce este pneumonia?

 

Pneumonia reprezintă o afecțiune inflamatorie situată la nivelul plămânilor, ce afectează săculeții alveolari, la nivelul cărora se produce respirația. Cel mai frecvent apare ca urmare a unei infecții cu streptococ - Streptococus pneumoniae dar se cunoaște și o afecțiune mai rară numită Pneumonie Congenitală ce apare în primele 24 de ore după naștere și este datorată septicemiei mamei (prezentă ȋn sânge de numeroase bacterii). 

 

Prevalență

 

Pneumonia este cea mai frecventă cauză de mortalitate în rândul copiilor, Organizația Mondială a Sănătății declarând un număr de 2 milioane de decese/an la copiii sub 5 ani. Prevalența este mai mare în cadrul copiiilor care nu sunt alăptați, întrucât laptele matern conține numeroși anticorpi ce protejează copilul împotriva infecțiilor.

 

De asemenea, sunt supuși riscului și cei care nu au un aport adecvat de zinc sau au o stare de munodeficienta în boli precum HIV/TBC sau în cazul celor transplantați ce urmează o terapie imunosupresoare. Riscul de pneumonie crește dacă copilul cunoaște un istoric cu infecții  multiple de tract respirator.

 

Numeroase alte bacterii precum Chlamidophila pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae pot cauza pneumonie, precum și unele virusuri cum este virusul Influentza responsabil de multe infecții ale tractului respirator superior.

  

Care sunt simptomele?

 

Simptomele pneumoniei depind foarte mult de vârsta copilului şi de cauza bolii (dacă este virală, bacteriană sau are altă etiologie). Ȋn funcţie de microorganismele care declanşează boala, simptomele se pot manifesta diferit.

 

Spre deosebire de adulți, nou-născuții nu tușesc (acest simptom apare după prima luna a copilului), în schimb nu se mai alimentează, sunt irascibili, au o frecvență respiratorie mai crescută decât în mod normal și scot zgomote asemănătoare unor grohăituri. 

 

Copiii mai mari, pot prezenta febră, tuse uscată (de obicei în cadrul celei de etiologie virală) sau productivă (dacă originea este bacteriană), letargie, deshidratare, congestie nazală, senzație de greață până la vomă, diaree și faringită. 

 

Cei mai mulţi copii bolnavi de pneumonie au un apetit alimentar extrem de scăzut. Cel mai important ȋnsă este să se asigure hidratarea copiilor.

 

Cum se protejează organismul?

 

În mod normal, pe lângă apărarea sistemică, ce ne protejează de infecțiile survenite la orice nivel al corpului nostru, plămânii au de asemenea și propriul lor sistem de apărare întrucât în aer există o multitudine de bacterii. Construcția anatomică a plămânilor este astfel construită pentru a împiedica agenții infecțioși sau corpurile străine să pătrundă în interiorul său, ei fiind prevăzuți cu numeroase ramificații iar celulele lor prezintă mici a “perisori” ce au rolul de a prelua particule străine și de a le înainta spre faringe pentru a fi înghițite și eliminate prin tractul gastrointestinal. De asemenea, plămânul concentrează la nivelul structurilor sale limfocite (ce vor secreta anticorpi împotriva bacteriei ce a infectat organismul)

 

 Factorii de risc ȋn declanşarea pneumoniei la copii

 

  • Anotimpul - pneumoniile apar mai ales ȋn sezonul rece;
  • Afecţiuni deja existente – copilul care suferă de o malformaţie congenitală a căilor respiratorii sau a inimii va fi mult mai predispus la pneumonie;
  • Mediul de viaţă – un copil crescut ȋn medii insalubre sau ȋn familii cu fumători prezintă un risc mult mai mare de a face pneumonie;

 

Prezintă risc de ȋmbolnăvire:

 

  • copiii sub vârsta de 2 ani pentru că sistemul lor imun este încă în dezvolatare
  • copiii cu imunosupresie: cei infectați cu HIV, cei ce fac chimioterapie, cei care au suferit transplante de organe
  • copiii ce au alte boli pulmonare asociate precum astmul bronșic sau prezintă frecvent simptome ale infecțiilor de căi aeriene superioare.

 

Tratament

 

Tratamentul pneumoniei se face în funcție de agenții etiologici implicați și de vârsta copilului. În cadrul pneumoniei de cauză bacteriană se recomandă efectuarea unei culturi și a unei antibiograme pentru a stabili cu exactitate tipul de bacterie implicată și pentru a putea administra un antibiotic țintit.

 

De primă intenție este Amoxicilina, pentru pneumoniile date de S. Pneumoniae. Trebuie avut în vedere tipul de bacterie precum și rezistența bacteriilor la anumite antibiotice, de aceea nu se recomandă Azitromicina decât în cazuri excepționale. Se mai pot utiliza macrolide, antibiotice cu nucleu beta-lactamic etc. 

 

În cadrul pneumoniilor de origine virală și de obicei în cadrul celor determinate de virusul respirator sincitial se recomandă terapie medicamentoasă doar în cazul copiilor ce prezintă și altă afecțiune pulmonară. Este recunoscut efectul benefic al unor anti-virale precum: Oseltamivir, Zanamivir și Amantadina. 

 

S-a emis o ipoteză conform căreia utilizarea antibioticelor ce vor duce la distructia microorganismelor poate accentua gradul de leziuni inflamatorii datorită faptului că microorganismele vor secreta substanțe proinflamatorii. Totuși sunt foarte puține studii ce afirmă acest lucru și anume, administrarea de glucocorticoizi în pneumoniile complicate are efect benefic asupra evoluției patologiei. Pentru moment nu se recomandă administrarea de glucocorticoizi în tratamentul pneumoniilor pediatrice.    

 

Tratament la domiciliu

 

  • copilul trebuie să se odihnească și să nu meargă la grădiniţă până ce temperatură nu a ajuns la normal
  • copilul trebuie să bea multe lichide, în special apă pentru a preveni starea de deshidratare
  • copilul trebuie să respecte întocmai indicațiile medicului!

 

 

Scris de: Alexandra Guta

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?