Povesti pe care ni le spun picioarele celor mici

Copiii se dezvolta de la cap in jos si piciorusele atat de dragute ale acestora reprezinta doua dintre ultimele parti ale corpului care se formeaza din peretele uterului. Oricum, piciorusele unui sugar spun o poveste fascinanta.

Povesti pe care ni le spun picioarele celor mici

 Cu putin inainte de doua luni de sarcina, in uter devine vizivila formarea labei piciorului si a degetelor de la picioare, desi piciorul propriu-zis incepuse deja sa se dezvolte la aproximativ o luna de la conceptie. Curand acestea sunt suficient de puternice pentru a ajuta fatul sa se deplaseze prin uter, dand din picioare si lovind peretele uterin cam la fel cum ar face cineva pentru a se desprinde de marginea unei piscine. Mama nu va simti aceste miscari decat dupa saptamana a saisprezecea. Mai tarziu aceasta va observa niste umflaturi pe abdomenul sau, atunci cand fatul se lungeste si impinge cu piciorusele ferm, in afara. Desi s-ar putea resimti ceva asemanator unui meci de box, probabil ca cea care creste din ce in ce mai mult este puterea membrelor inferioare.

 

Odata ce sugarul se naste, se pot spune nenumarate povesti fascinante despre laba piciorului acestuia. Aproape instinctiv doctorii si moasele maseaza talpile bebelusului si, daca acesta nu respira, se va lovi imediat usor in talpa piciorului. Conform reflexologiei, este stimulata de fapt zona de reflex a plamanilor. Doctorul sau moasa va verifica in ansamblu sugarul, pentru a observa daca acesta are numarul corect de degete la fiecare picior si daca nu exista vreo anormalitate evidenta sau vreo malformatie, ca de exemplu, laba piciorului rotita inspre interior, care necesita o corectare imediata. Sunt testate reflexele sugarului, printre care si reflexul de apucare cu laba piciorului. Degetele picioarelor sugarului se vor indoi atunci cand se exercita o presiune in talpa, imediat in apropierea lor. Acest reflex dispare dupa doua-trei luni. Nou-nascutii prezinta si un raspuns automat de a pasi sau chiar a merge. Daca ii sustineti ferm de trunchi in pozitie verticala si ii inclinati foarte usor in fata, mentinandu-le talpile pe o suprafata tare, acestia vor ridica cate un picior si il vor plasa in fata celuilalt. Acest reflex va disparea, de obicei, inainte de sase saptamani, uneori si mai devreme, pentru a reaparea la aproximativ un an.

 

In legatura cu modul in care se dezvolta copilul de la cap in jos, jaloanele de dezvoltare care implica picioarele si laba piciorului sunt mai lente decat in cazul membrelor superioare. E interesant sa urmarim intarirea si utilizarea treptata a picioarelor:

 

-     Inca din primele trei zile, sugarul ar putea sa isi tina genunchii drepti sis a se sprijine pe picioare o vreme, daca este susutinut cu talpile pe o suprafata dura.

-     La aproximativ douasprezece saptamani acesta va da din picioare atunci cand este ridicat de la subrat.

-     Pana la sase luni se constata o capacitate din ce in ce mai mare de a-si sustine greutatea pe picioare, desi sprijinul ramane vital.

-     De la aproximativ sapte luni are loc una dintre cele mai obositoare realizari ale sugarului – abilitatea de a sari singur in sus si in jos, atunci cand este tinut in picioare, de cele mai multe ori in poala mamei.

-     De la noua luni, copilul va putea sa se serveasca de mobile ca punct de sprijin pentru a se trage in sus si a-si tine greutatea corpului pe picioruse.

-     In jur de zece luni, acesta este destul de atletic si va ridica un picior, sprijinindu-si intreaga greutate a corpului pe celalalt – de obicei, sprijinindu-se de mobile.

-     In jur de unsprezece luni, bebelusul va patrula in jurul obiectelor de mobilier sau sustinandu-se de picioarele parintilor, aceasta reprezentand etapele de inceput care sunt esentiale in dezvoltarea ulterioara a mersului.

-     Intre doisprezece si cinsprezece luni, cei mai multi copii vor face primii lor pasi.

 

Referinta

 

Alte articole pe aceeasi tema

Un nou membru al familiei

Un nou membru al familiei

Lumea bebelusilor este o lume minunata, inconjurati de familie, iubiti si protejati ei se dezvolta rapid si miraculos. Ce este extraordinar, dragi parinti, este ca dumneavoastra contribuiti clipa de clipa la aceste transformari incredibile.

Lucruri surprinzatoare despre nou-nascut

Lucruri surprinzatoare despre nou-nascut

Chiar daca ati citit toate cartile si ati ascultat toate sfaturile tuturor prietenilor, exista multe lucruri neinsemnate care va vor surprinde in legatura cu micutul dumneavoastra aducator de bucurie. Iata sase lucruri care ar putea nu numai sa va surprinda, dar sa va si preocupe. Intelegerea lor va va aduce liniste in ganduri.

Rasfatul la bebelus

Rasfatul la bebelus

Puteti sa rasfatati un copil? Aceasta intrebare este foarte normala in timpul primelor cateva saptamani de viata daca un copil plange mult intre mese in loc sa doarma linistit. Il luati in brate si-l plimbati de jur imprejur si atunci el se opreste din plans – cel putin pentru moment. Il puneti jos si incepe din nou. Totusi, nu trebuie sa va faceti prea multe probleme in legatura cu faptul ca l-ati putea rasfata in timpul primelor 6 luni.